VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ Pří_202_Člověk_Vylučovací ústrojí Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
Neživá příroda – Slunce
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Neživá příroda - vzduch
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Vylučovací soustava člověka
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Onemocnění vylučovací soustavy
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Voda + Vylučovací ústrojí.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA (opakování)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava vylučovací TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ Pří_202_Člověk_Vylučovací ústrojí Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s vylučováním a vylučovacím ústrojím.  Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků.  Je určen pro předmět přírodověda 5. ročník.  Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha 2: SPN- pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN X

Vylučování Lidské tělo obsahuje mnoho vody. Voda je obsažena ve všech jeho částech. Voda umožňuje rozvádění živin a jiných látek v těle. Umožňuje také odstraňování škodlivých látek z těla.

Škodlivé látky se odstraňují z těla: (vyber správnou odpověď) Plícemi vylučuje se oxid uhličitý vzniká v kůži vzniká v ledvinách vylučují se zbytky potravy

Potem vzniká v ledvinách vzniká v kůži vylučuje se oxid uhličitý Škodlivé látky se odstraňují z těla: (vyber správnou odpověď) vylučují se zbytky potravy

Škodlivé látky se odstraňují z těla: (vyber správnou odpověď) Močí vylučuje se oxid uhličitý vzniká v kůži vzniká v ledvinách vylučují se zbytky potravy

Škodlivé látky se odstraňují z těla: (vyber správnou odpověď) Tlustým střevem vylučuje se oxid uhličitý vzniká v kůži vzniká v ledvinách vylučují se zbytky potravy

Ledviny jsou orgány, ve kterých se pročišťuje krev a vzniká moč. Moč je z ledvin odváděna močovody do močového měchýře, kde se hromadí. Močový měchýř se vyprazdňuje močovou trubicí, kterou moč odchází z těla ven. Ledviny, močovody, močový měchýř a močová trubice tvoří vylučovací ústrojí. Vylučovací ústrojí

Ledviny Močovod Močový měchýř Močová trubice

Vylučovací ústrojí je pro člověka velmi důležité. Musíme ho chránit před prudkými nárazy a také proti podchlazení. Aby mohlo dobře plnit své úkoly, musí mít dostatek vody. Vylučovací ústrojí čistí krev a odvádí přebytečné tekutiny s nepotřebnými látkami ven z těla.

Močovody Mají délku přibližně 30cm. Močový měchýř Jeho objem je ml. Močová trubice U žen má délku 3 – 4 cm, u mužů 20 – 22 cm. Ledviny Mají dvě vrstvy – kůru a dřeň.

Ledviny jsou párový orgán bobovitého tvaru. Nacházejí se v horní části břišní dutiny. Jsou chráněny žebry, páteří a tukovým vazivem. U průměrného člověka je délka ledviny asi10cm, váha asi 150 g. Mají tmavočervenou barvu.

Složení ledviny

V ledvinách se z přebytečné vody a nežádoucích látek z krve vytváří moč. Moč Moč se shromažďuje v močovém měchýři. Z močového měchýře je vylučována z těla ven.

Co nesmí moč obsahovat: Hnis Bílkoviny – znamenají celou řadu zdravotních problémů, různé onemocnění ledvin, infekce močových cest. Krev Sacharidy – signalizují onemocnění cukrovkou. Přítomnost těchto látek upozorňuje lékaře na různé onemocnění člověka.

CHOROBY VYLUČOVACÍ SOUSTAVY Ledvinový písek, ledvinové kameny: Přítomnost vede k ledvinové kolice. Hyperaktivní měchýř: Pocit na močení nastává mnohem dříve než u normálního měchýře. Selhání ledvin: K správné funkci stačí i jedna ledvina, jinak musí být zavedena dialýza, popřípadě transplantace (ledvina se přidává, pacient má poté tři – ušetří se operace). Záněty ledvin: Akutní (důsledek infekce, v moči krev a krevní bílkoviny). Chronická (obdobné příznaky, dlouhotrvající, může vést až k selhání ledvin).

Voda je základní složkou lidského těla. Umožňuje v těle rozvádět živiny a vylučovat nepotřebné a škodlivé látky. Ve vodě přijímáme rozpuštěné minerální látky. Voda

Pitná voda musí být čistá. Musí být bez choroboplodných zárodků a škodlivých příměsí. Denně má člověk vypít asi 2 l tekutin.

Vodu potřebujeme: - v domácnostech - v průmyslu - v zemědělství Vody je stále větší nedostatek. S vodou se musí šetřit a dbát na její čistotu. Na ochranu vod byly vydány různé předpisy.

Rozdělení vody Podle tvrdosti: Měkká – povrchová - obsahuje málo minerálních látek. Tvrdá – podpovrchová - z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek. Podle slanosti: Slaná voda – je voda z moře, oceánu nebo slaného jezera. Obsahuje chemické látky, které způsobují její slanost. Sladká voda - vyskytuje se v potocích, řekách, rybnících, jezerech, rašeliništích. Tato voda má málo rozpuštěných solí.

Podle čistoty: Pitná voda Je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot a obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví. Užitková voda Využívá se v průmyslu, pro napájení zvířat nebo na zalévání rostlin. Odpadní voda Je voda splašková, která se dále upravuje.

Jaké látky nesmí obsahovat moč? Hnis, krev, bílkoviny, sacharidy. Jaké znáte choroby, onemocnění nebo poruchy vylučovací soustavy? Ledvinový písek, ledvinové kameny, hyperaktivní měchýř, selhání ledvin, záněty ledvin (akutní, chronické). Jak si chráníme vylučovací soustavu a předcházíme onemocnění? Musíme ji chránit před prudkými nárazy a také proti podchlazení. Důležitý je i dostatečný příjem tekutin. Opakuj :

Z kterých částí je složena vylučovací soustava? Vylučovací soustavu tvoří ledviny, močovody, močový měchýř a močová trubice. Jaké jsou hlavní cesty pro vylučování škodlivých látek? Kůže, plíce, ledviny a tlusté střevo. Pot je vylučován kůží, oxid uhličitý plícemi, moč se shromažďuje v ledvinách a zbytky potravy v tlustém střevě.

S humorem a nadsázkou o tom, jak žít zdravě aneb kapky nejen pro hypochondry: Balená voda pomoc/ balena-voda/

Zdroje: Soubor:Illu urinary system.jpg. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Soubor:Kidney PioM.png. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Luhačovice - Pramen MUDr. Františka Šťastného.jpg. Wikipedie [online]. 2011, [cit ]. Dostupné z: _Pramen_MUDr._Franti%C5%A1ka_%C5%A0%C5%A5astn%C3%A9ho.jpg#filehistory _Pramen_MUDr._Franti%C5%A1ka_%C5%A0%C5%A5astn%C3%A9ho.jpg#filehistory Jezero. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Česká televize: První pomoc. TESLÍKOVÁ, K., V. MRÁZ a J. VAŠÍČEK. Česká televize: První pomoc [online] [cit ]. Dostupné z: voda/ voda/