Základy výživy a krmení hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žlázy s vnitřní sekrecí
Advertisements

Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
VÝŽIVA – základní složky potravy
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Trávící soustava trávení, živiny
MINERÁLNÍ LÁTKY V těle zvířat a rostlin – asi 70 prvků Biogenní prvky
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.

Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
JÁTRA Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Žlázy s vnitřní sekrecí
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Hormonální soustava tercie.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Minerální látky a stopové prvky.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základy výživy a krmení hospodářských zvířat Přednáška 5: Minerální látky

Minerální látky nepostradatelné pro správný vývin kostry jsou významným faktorem intermediálního metabolizmu účastní se tvorby enzymů, hormonů, vitamínů podmiňují udržování acidobazické rovnováhy a stálosti vnitřního prostředí

Dělení minerálních látek 1. Makroprvky: - Ca, P, Na, K, Cl, Mg a S - denní potřeba od několika set miligramů do desítek gramů 2. Mikroprvky: - Fe, Cu, Zn, Mn, Si a další - denní potřeba je několik desítek až stovek miligramů 3. Ultramikroprvky: - Co, Mo, I, F, Se, Cr a další - denní potřeba nižší než u mikroprvků

Krytí potřeby minerálních látek 1. Karence - nedostatek 2. Optimální příjem 3. Nadměrný příjem

Ca - vápník nejrozšířenější prvek v organizmu zvířete (1 - 2 % tělesné hmotnosti) více než 98 % je uloženo v kostech a zubech resorbce - v tenkém střevě, aktivně a difusí vylučování - výkaly a močí nezbytný pro přenos signálů, regulaci permeability buněčných membrán, svalovou kontrakci deficit - poruchy tvorby kostí (křivice, měknutí kostí), poporodní paréza nadměrný příjem - pokles stravitelnosti, poruchy zdraví a užitkovosti, poruchy minerálního metabolizmu, nižší stravitelnost ostatních makro i mikroprvků přirozené zdroje - motýlokvěté pícniny (vojtěška, jetel), luční seno, krmiva živočišného původu, luštěniny, krmné kvasnice a další

P - fosfor tvoří asi 1% tělesné hmotnosti anorganická forma – v kostech (85 – 90%) organická forma - v měkkých tkáních a tělních tekutinách (10 – 15%) resorbce - v tenkém střevě ve formě fosfátu difusí a aktivním transportem vylučování – prasata hlavně močí, skot převážně výkaly uplatňuje se při tvorbě kostí, metabolizmu bílkovin, tuků a cukrů, tvorbě vitamínu skupiny B deficit – opožďování pohlavního dospívání, poruchy ovariálního cyklu, zvýšení embryonální mortality, snížení žravosti, hubnutí, odvápňování kostí, degenerativní změny kloubů, kloubních chrupavek, kostí končetin, pánve a páteře (osteoartrózy) nadměrný příjem - fibrózní degeneraci kostí (osteodystrofii) u koní a prasat přirozené zdroje - generativní části rostlin, zrniny, extrahované šroty a výlisky, krmiva živočišného původu, otruby, sladový květ, krmné kvasnice a další

Na - sodík 0,15 – 0,30 % tělesné hmotnosti obsažen převážně v extracelulárních tekutinách (70 %) resorbce - aktivní transport i pasivní difuse v trávicím ústrojí vylučování – moč, výkaly, pot deficit – snížení příjmu krmiva a konverze živin, retardace růstu a poruchy plodnosti, pokles osmotického tlaku a zmenšení objemu tělních tekutin, křeče, svalový třes, průjmy, snížení přírůstků a produkce mléka. nadměrný příjem - poškození ledvin a jater, otoky a anemie, žíznivost, nechutenství, časté močení, průjem, zvýšení tělesné teploty, nervové poruchy přirozené zdroje - krmiva živočišného původu, zrniny, extrahované šroty, řepa a mrkev

K - draslík podíl z tělesné hmotnosti je 0,20-0,25 % obsažen převážně v buňkách resorbce - v tenkém střevě, a to převážně difusí, zčásti i aktivním transportem vylučování – močí důležitý pro udržení nitrobuněčného osmotického tlaku, acidobazické rovnováhy a přenos nervových vzruchů deficit – při normální výživě se u hospodářských zvířat prakticky nevyskytuje, může vzniknout po nadměrném pocení a průjmech nadměrný příjem - působí diureticky, projevuje se útlumem srdeční činnosti a poruchami vegetativního nervstva přirozené zdroje - řepa, trávy, motýlokvěté pícniny, extrahované šroty a další rostlinná krmiva

Cl - chlor podíl z tělesné hmotnosti je 0,10-0,15 % obsažen ve všech tkáních, převážně však v extracelulární tekutině a žaludeční šťávě resorbce - v distální části tenkého střeva, v tlustém střevě a u přežvýkavců i přes stěnu bachoru vylučování – převážně močí, částečně i výkaly, mlékem deficit – poruchy trávení bílkovin, inhibuje motilitu žaludku a posun zažitiny do střeva nadměrný příjem - okyselování organizmu - metabolická acidóza přirozené zdroje - řepa, sladový květ, melasa, krmiva živočišného původu a zelená píce

Mg - hořčík podíl z tělesné hmotnosti je 0,03-0,05 % v kostech a zubech (60-70 %), svalech (25 %) a pouze 1 % je obsaženo v extracelulární tekutině resorbce - z tenkého střeva, méně ze žaludku, tlustého a slepého střeva vylučování – močí, zčásti i potem nezbytný pro tvorbu kostí snižuje srážlivost krve a brání vzniku trombózy je součástí mnoha enzymů deficit – vznik tetanie (pastevní, stájová) - zvýšená neuromuskulární dráždivost nadměrný příjem - útlum CNS, vymizení reflexů a ochrnutí svalstva, průjmy, zpomalení střevní peristaltiky přirozené zdroje - olejniny, pšeničné otruby, extrahované šroty, vojtěškové a jetelové seno

S - síra podíl z tělesné hmotnosti je 0,15-0,20 % obsažena ve všech tkáních, především však v kůži, vlně a peří resorbce – tenké střevo, bachor vylučování – močí, méně výkaly deficit – u ovcí vyvolává snížení produkce vlny a její horší kvalitu. U drůbeže vyvolává poruchy přepeřování nadměrný příjem - vznik ledvinových kamenů, průjem přirozené zdroje - řepa, brukvovité rostliny, slunečnice, lněný a řepkový extrahovaný šrot, pšeničné otruby, vojtěškové seno, krmné kvasnice a vejce

Fe - železo podíl z tělesné hmotnosti je 0,004-0,007 % 65-70 % je obsaženo v hemoglobinu a myoglobinu, přibližně 25 % je vázáno na transportní bílkoviny, zbytek je obsažen v enzymech resorbce - především v duodenu vylučování – výkaly primární úlohou železa v organizmu je přenos kyslíku, prostřednictvím hemoglobinu a uložení kyslíku pro potřebu svalového stahu, prostřednictvím myoglobinu deficit – nedostatečná funkce enzymů dýchacího řetězce, snížený počet červených krvinek, nižší obsahe hemoglobinu v erytrocytech nadměrný příjem - postižení jater, ledvin, trávicího traktu (atonie bachoru a průjem) a snížení imunity přirozené zdroje - zelená píce, pšeničné otruby, kvasnice a krmiva živočišného původu

Cu – měď resorbce - v žaludku a tenkém střevě vylučování – výkaly, moč, pot umožňuje přeměnu feritinu na transferitin složka řady enzymů stimuluje glykogenezi a lipogenezi nutná pro tvorbu pigmentů a keratinu deficit – anemie, zpomalení růstu, pokles příjmu krmiva, úporné páchnoucí průjmy, dystrofické změny nervové tkáně a poruchy osifikace, depigmentace vlny, případně srsti nadměrný příjem - rozpad erytrocytů a následná hemoglobinemie a hemoglobinurie, provázená žloutenkou (ikterem), apatie, křeče a rozsáhlé vypadávání vlny přirozené zdroje - obiloviny, luštěniny, krmiva živočišného původu a motýlokvěté pícniny

Co - kobalt obsažen v játrech, ledvinách, kostech, štítné žláze a vaječnících zasahuje do metabolizmu bílkovin, cukrů a minerálních látek aktivátor některých enzymů součást vitamínu B12 resorbce – tenké střevo vylučování – výkaly, mlékem, málo močí deficit – poklesu příjmu krmiva, hubnutí až kachexie, akobaltóza, hubnutí, apatie, hrubá matná srst a anemie, vypadávání rouna nadměrný příjem - zpomalení růstu, poškození kostí a narušení plodnosti zvířat, potlačení stravitelnosti železa a vznik anemie přirozené zdroje - rostlinná krmiva, především motýlokvěté pícniny

Mn - mangan vyšší hladina v játrech, slinivce, svalech, mozku, ledvinách a kostech kofaktor některých enzymů a metaloenzymů důležitý pro vývoj mezibuněčné hmoty kostí a chrupavek ovlivňuje krvetvorbu a zasahuje do syntézy kyseliny askorbové resorbce – tenké střevo vylučování – výkaly (žlučí) deficit – nedostatečná funkce enzymů, zpomalení růstu, abnormality kostí, zvýšené ukládání tuků, dystrofie varlat a vaječníků nadměrný příjem - zvracení, průjmy, pneumonie a patologické změny kostí a zubů přirozené zdroje - rostlinná krmiva, extrahované šroty, pokrutiny, sláma, krmné kvasnice, otruby a krmiva živočišného původu

Zn - zinek ve svalech, játrech, kostech a mléčné žláze nezbytný pro správnou funkci několika stovek enzymů ovlivňuje metabolizmus bílkovin, sacharidů, některých hormonů a regulaci imunitního systému je součástí molekuly inzulínu ovlivňuje motilitu spermií a jejich schopnost penetrace do vajíčka resorbce – aktivně v tenkém střevě vylučování – výkaly, sliny deficit – zpomalení růstu, šeroslepost, poruchy imunity, záněty kůže, špatné hojení ran a narušená osteogeneze, onemocnění epidermální vrstvy kůže nadměrný příjem - anemie a poruchy trávení přirozené zdroje - otruby, zrniny a krmné kvasnice

I - jod 80 % jodu je uloženo ve štítné žláze slouží k jodaci tyreoglobulinu a syntéze thyroidálních hormonů hormony štítné žlázy jsou nezbytné pro činnost nervové, reprodukční a dalších tkání resorbce – tenké střevo, předžaludky, kůže, plíce vylučování – moč, žluč, sliny, pot, mléko deficit – hypofunkce štítné žlázy, snížená syntéza a sekrece thyroidálních hormonů a zvětšení štítné žlázy - endemická struma, snížení metabolizmu sacharidů, tuků a bílkovin a produkce tepla nadměrný příjem - slzení, rýma, kašel, zježená srst, horečka, dermatitida a může dojít i k úhynu přirozené zdroje - rybí moučka, mořské řasy, seno, siláže, zelená píce a napájecí voda

Mo - molybden obsažen v játrech a ledvinách, menší množství ve svalech a dalších orgánech je součástí některých metaloezymů, zúčastňujících se oxidoredukčních pochodů důležitý růstový faktore pro střevní mikroflóru resorbce – tenké střevo (aktivně) vylučování – moč, sliny, žluč deficit – zpomalení růstu, snížení spotřeby krmiva, snížení plodnosti a zvýšení hladiny mědi v játrech nadměrný příjem - zvýšení hladiny kys. močové a dna, anemie, molybdenóza (pokles užitkovosti, průjem, hubnutí, krvácivost a může dojít i k úhynu) přirozené zdroje - luskoviny a listy tmavě zelených rostlin

Se - selen přítomen ve všech tkáních, především v játrech, ledvinách, srdci, slezině, plicích a v mozku podílí se na funkci celé řady enzymů spolu s vitamínem E se účastní syntézy koenzymu A resorbce – tenké střevo (aktivně), tlusté střevo méně vylučování – moč, výkaly, mléko, dýchání deficit – poškozování svalových buněk, nervového systému, jater a reprodukčních orgánů, snížení přírůstků, poruchy reprodukce, výskyt hemorhagického syndromu a myokarditid, svalová dystrofie telat a jehňat, dietetická hepatóza prasat, svalová dystrofie drůbeže nadměrný příjem - těžké poruchy CNS, paralýzy, poruchy příjmu krmiva a vypadávání srsti přirozené zdroje - rostlinná krmiva a rybí moučky

Cr - chrom hraje významnou roli v metabolizmu sacharidů (glukózy) a lipidů umožňuje správnou funkci inzulínu a udržení normální glykémie vliv na metabolizmus nukleových kyselin je součástí některých enzymů resorbce - duodenum vylučování – moč, žluč deficit – snížení schopnosti normálně metabolizovat sacharidy, snížení periferní citlivosti vůči inzulínu, zhoršení metabolizmu bílkovin, nervové poruchy, pokles přírůstků a snížení plodnosti samců nadměrný příjem - zvracení, průjem a poškození ledvin přirozené zdroje - kvasnice, krmiva živočišného původu, rybí moučky a mléko