Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAVOVÉ CHOVÁNÍ JANA ZEMANOVÁ, C2A.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Sigmund Freud 6. května 1856, Příbor – 23. září 1939, Londýn
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
Analytická psychologie
Přístupy k osobnosti Škola:
Filozofie SIGMUND FREUD
Významní teoretici v historii psychologie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Konflikt sociálních rolí
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
Psychoanalytické /Psychodynamické teorie
Psychoanalýza Psychoanalýza a z ní vycházející směry: Ego-psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Psychologie osobnosti
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Členění životního cyklu
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Obecná a vývojová psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
ANNA FREUDOVÁ Jakub Novák, C4A Jakub Novák C4A Dorothy a Anna.
3. téma: Kultura
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Michal Vičar.  Zrání (biologický vývoj) versus učení  Aktivita versus pasivita  Vědomý versus nevědomý vývoj  Nature vs. Nurture.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Teorie a přístupy v SP. Podmínky atestace Písemný test.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přednáška Wundt W., Freud S., Freudová A. Wundt-vznik vědecké psychologie Freud-zakladatel psychoanalýzy a psychodynamicky orientované psychologie.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Psychoanalytická teória S. Freuda
Zameranie na psychodynamické sily:
Psychodynamický přístup
Nevědomí.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní směry v psychologii
Transkript prezentace:

Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ

Obsah 1)hlubinná psychologie a Sigmund Freud 2)Freudova teorie psychiky 3)ID 4)ego 5)superego 6)konflikty id,ego a superego 7)použité zdroje

Hlubinná psychologie ( psychoanalýza *) Psychika je soubor vědomých a nevědomých procesů Sigmund Freud ( 1856 – 1939 ) psychiatr, zabýval se studiem a terapií neuróz*( zjm. hysterie )

Freudova teorie psychiky 3 složky: EGO ( vědomé JÁ ) ID (ONO-nevědomí ) SUPEREGO ( NADJÁ )

ID nejprimitivnější část osobnosti z něj se později vyvíjí ego a superego vyskytuje se už u novorozence ( zákl.biolog.pudy a potřeby,jejich uspokojení = smyslová slast sexuální povahy (LIBIDO) ID se řídí principem získání slasti a vyhnutí se bolesti bez ohledu na vnější okolnosti

Obsahy nevědomí Potlačená přání Vytěsněné zážitky spojené s úzkostí Nepochopené a nevyřešené konflikty Silný vliv toho, jak jedinec vnímal svět jako dítě Pudy, instinkty, intuice

EGO vyvíjí se, jak se dítě učí, že pudy nelze vždy uspokojit okamžitě řídí se principem reality rozhoduje, jaké jednání je vhodné a které potřeby a pudy budou uspokojeny a jak je prostředníkem mezi požadavky ID, vnější reality a SUPEREGA

SUPEREGO Představuje tlak na osobnost z vnějšku Posuzuje, zda činy jsou dobré nebo špatné Vzniká jako reakce na odměnu a trest Později internalizace norem a hodnot společnosti – vývoj svědomí ( vlastní kontrola)

Konflikty ID, EGO a SUPEREGO ID chce okamžité uspokojení EGO je odsunuje SUPEREGO bojuje s oběma, protože chování často nesplňuje morální normy

Seznam použitých zdrojů DRAPELA, Victor J. Přehled teorií osobnosti. 2. opr. vyd. Praha: Portál, 1997, 175 s. ISBN 80-717-8251-3. [online]. [cit. 2013-06-16]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie Http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sigmund_Freud_LIFE.jpg. [online]. [cit. 2013-06-16].