Doporučte svým čtenářům to nejlepší! Lukáš Budínský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.
Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Nový přístup k aplikacím Vema
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Siemens PLM Software © Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. All rights reserved Využití CAM Express pro řízení obráběcích strojů a.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
1 Extreme programming v praxi Martin Junek, product manager
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , ,
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Výsledky NetMonitoru a AdMonitoringu za červenec 2008 Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) MEDIARESEARCH, a. s. a GEMIUS, S. A
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
SFX Funkcie systému Ing. Lukáš Budínský. 2 Pracovní setkání Metalib/SFX – Obsah prezentace SFX Představení technologie Hlavní přínosy Nadstavbové.
ZOHO OFFICE Vypracovala: Iva Ptáčková, A11B0605P 1.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.

Primo / Primo Central webinář 5. října 2010 začátek v 10 hodin Martin Vojnar
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
3. setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května 2010 Dspace na UTB na půl cesty k cíli.
Statistický modul EZproxy a další aktuální vývoj MULTIDATA Praha Mgr. Petr Novák Bibliotheca academica 2009, 3.listopadu 2009, UTB Zlín.
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Úvod Proč studovat informatiku?
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Doporučte svým čtenářům to nejlepší! Lukáš Budínský

2 bX webinář – doporučte to nejlepší, Obsah Úvod Představení služby bX Praktické zkušenosti UTB ve Zlíně – PhDr. Ondřej Fabián NK ČR (JIB) - Mgr. Jindřiška Pospíšilová bX v alternativních prostředích Dotazy & odpovědi

3 bX webinář – doporučte to nejlepší, Na úvod Přivítání Délka webináře cca 40 minut Prezentace a hosté z praxe ~ 30 minut Poté prostor pro Vaše dotazy Prostředí webex Nezavírejte prohlížeč Okénko chat slouží pro odesílání dotazů Obsah webináře je nahráván K dispozici registrovaným účastníkům po skončení Odpovědi na všechny dotazy budou em zaslány registrovaným uživatelům po skončení webináře Jakékoliv jiné připomínky:

4 bX webinář – doporučte to nejlepší, Co je bX Služba pro doporučování článků Využívá sílu akademické komunity vzájemně propojené univerzity, vědecké týmy Založeno na reálných uživatelských datech Napříč celým spektrem knihoven, institucí Data mining strukturální analýza Vychází ze studie provedené v Los Alamos Herbert Van de Sompel a Johan Bollen

5 bX webinář – doporučte to nejlepší, Kde vznikla potřeba „doporučování“ Změny v akademickém prostředí Obrovské množství článků Dostupné elektronicky na několik kliknutí Náročné hledání „toho pravého“ Značně heterogenní prostředí napříč databázemi Proč hledají čtenáři doporučení? Vzdělávání se Prozkoumávání nových zájmových oblastí Mezioborová studia Potřeba informací mimo vlastní obor

6 bX webinář – doporučte to nejlepší, Kde vznikla potřeba „doporučování“ Změny v chování uživatelů Zahlceni neomezeným přísunem informací Nové technologie umožňují rychleji se rozhodovat Vznikají první systémy doporučování Amazon Ulehčují a zrychlují orientaci v obrovském množství dat Vzniká web 2.0 a sociální sítě Propojení souvisejících informací Sdílení vlastních názorů, zkušeností, odborností Goodreads ( => Velmi lehce si uživatel zvyká

7 bX webinář – doporučte to nejlepší, „Syndrom vozíku na vracení knih“ Touha čtenářů po doporučeních není nová V klasických knihovnách Vozík s právě vrácenými knihami Cenný zdroj inspirace, co si půjčit Test na vozík umístěny nepůjčované tituly 90% z nich půjčeno během 24hodin

8 bX webinář – doporučte to nejlepší, Specifické potřeby Na doporučení pro akademickou obec jsou kladeny specifické požadavky Pozornost věnovat vědeckým informačním zdrojům primárně články Vycházet z analýz skutečného využívání Nikoliv pouze z oblíbenosti, citovanosti… Použít rozsáhlé kolekce dat o využívání zdrojů Omezeno vědeckou komunitou

9 bX webinář – doporučte to nejlepší, Jak bX získalo bázi dat? (1)

10 bX webinář – doporučte to nejlepší, Jak bX získalo bázi dat? (2)

11 bX webinář – doporučte to nejlepší, Jak bX získalo bázi dat? (3)

12 bX webinář – doporučte to nejlepší, Postaveno na OpenURL Data o používání SFX Kontextové OpenURL objekty Harvestrována přes OAI-PMH Vytvořena rozsáhlá kolekce z těchto dat Datamining a strukturální analýza Vyhledány funkční vazby mezi těmito objekty Na bX je zaslán OpenURL dotaz bX vygeneruje seznam vhodných doporučení Odešle je v požadovaném formátu zpět

13 bX webinář – doporučte to nejlepší, Publikování provozních dat Knihovny provozující SFX Mohou zvolit zda nabídnou svá provozní data 168 organizací poskytuje (UTB, UK) Kompletně anonymizováno Automaticky harvestrováno OAI-PMH Co za to? Zpřesnění výsledků pro daný region Rostoucí báze provázaných článků

14 bX webinář – doporučte to nejlepší, Benefity bX v praxi Služby využívá již 834 institucí po celém světě Knihovny Velmi rychlá implementace a spuštění Možnost integrace do různých prostředí Poskytováno jako služba, není potřebná údržba Uživatelé Intuitivní ovládání Statistiky ukazují využívání i bez masivní kampaně

15 bX webinář – doporučte to nejlepší, Živá ukázka – SFX UTB

16 bX webinář – doporučte to nejlepší, Zkušenosti z praxe - UTB PhDr. Ondřej Fabián

17 bX webinář – doporučte to nejlepší, Zkušenosti z praxe - UTB V roce 2009 Pětiměsíční testovací přístup Dolaďování služby Dotazník mezi uživateli

18 bX webinář – doporučte to nejlepší, Zkušenosti z praxe - UTB V roce 2010 Nákup ostré verze systému Publikace vlastních provozních statistik Propagace Kromě SFX integrace také do Xerxes

19 bX webinář – doporučte to nejlepší, Zkušenosti z praxe - UTB Přínosy pro knihovnu Integrace moderních prvků Vylepšení kvality služeb uživatelé jsou zvyklí na komfort Cena není likvidační

20 bX webinář – doporučte to nejlepší, Zkušenosti z praxe – NK ČR Mgr. Jindřiška Pospíšilová

21 bX webinář – doporučte to nejlepší, bX v alternativních prostředích Primárně v SFX Zdroj provozních dat Primo Rozšiřuje nabídku služeb přímo u výsledků Xerxes Nadstavba nad metavyhledávač Metalib Zobrazení doporučení detailu záznamu Jakýkoliv OpenURL linker Serial Solutions Další systémy přes API (repozitáře – DSpace)

22 bX webinář – doporučte to nejlepší, Primo

23 bX webinář – doporučte to nejlepší, Xerxes

24 bX webinář – doporučte to nejlepší, Serial Solutions

25 bX webinář – doporučte to nejlepší, DSpace - příklad

26 bX webinář – doporučte to nejlepší, bX – předpokládaný vývoj Zpřesnění výsledků Publikace dalších a dalších dat Poskytování statistik využití a úspěšnosti Ve vývoji Zájem o propojení s projekty zpracování statistik a hodnocení výzkumu COUNTER, SUSHI, JISC MOSAIC, MESUR Identifikace interdisciplinárních spojení Sledování trendů

27 bX webinář – doporučte to nejlepší, Otázky a odpovědi Dotazy prosím zasílejte přes chat Odpovědi budou po skončení webináře rozeslány všem registrovaným účastníkům

28 bX webinář – doporučte to nejlepší, Děkuji za pozornost.