Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Advertisements

ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Úvěrové operace.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Produkty finančního trhu
Opakování k maturitě.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
„Co všechno smíme vědět o dlužnících“ … Výměna informací o klientech je základním předpokladem úspěšného zhodnocení rizika při financování… Konference.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Regulace.
Regulace distribuce v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NOVÉ TRENDY V BANKOVNICTVÍ NEW TRENDS IN BANKING SECTOR Ing
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Problematika úvěrů a zadlužování ve finančním vzdělávání dětí Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí 3. odborný seminář „Měření finanční.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Ekonomika a podnikání ve službách
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_14 NázevNebankovní sektor Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekBankovnictví.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Současné teorie finančních služeb Přednáškový kurs Mgr FFS ZS 2008.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
MBank Maximum výhod a pohodlí ??? PETRA NGUYENOVÁ ma381.
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Ochrana spotřebitele Ing. Jan Krajíček, Ph.D
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Úvěry od nebankovních institucí.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Bankopojištění (bank-assurance) Markéta Suchomelová.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Bankovní a nebankovní půjčky
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Finanční trh a on-line identifikace klienta
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České republice Ing. Dalibor Pánek

Současné trendy v bankovnictví ovlivňují procesy: -globalizace -fúze a akvizice bank -Internacionalizace -prorůstání bankovních a nebankovních institucí -nutnost omezování rizik, zejména rizika úvěrového

Slučování bankovních / BRKI/ a nebankovních /NRKI/ úvěrových registrů ČNB vede centrální registr úvěrů: - CRÚ, právnické a fyzické osoby podnikatelé - účastníci registru jsou obchodní banky působící v České republice a ČNB - součinnost s Bankovní asociací

Czech Banking Credit Bureau /CBCB/ Praha /BRKI/ -vede závazky klientů ze spotřebních půjček a informace o bonitě -využívají obchodní banky a ostatní finanční instituce -splňuje požadavky Úřadu pro ochranu osobních údajů - propojení v letech

Nebankovní registry klientských informací /NRKI/ - LLCB, Loan and leasing credit bureau /2004/, od roku 2006 propojen s bankovním registrem /BRKI/ - sdružení právnických osob obsahuje zakladatele a členy – společnosti v ČR působící v oblasti leasingu a splátkového prodeje - vzájemné informace o bonitě, platební morálce jejich klientů, fyz. a práv. osob

SOLUS, sdružení pro ochranu leasingových a úvěrových spotřebitelů, negativní registr. Ukládání do bankovních registrů je v souladu se Zákonem o bankách 21/92. U nebankovních registrů nutný souhlas klienta /možno začlenit do smlouvy/. Pozitiva nejenom pro finanční instituce. Pro bezproblémové klienty tvoří výhody, rychlé a levnější uzavření obchodu a větší nabídku produktů. Využívání registrů je světový trend zemí s vyspělým trhem, podpora finanční stability, harmonizace a efektivnosti oblastí dohledu.

Regulace distribuce finančních produktů a služeb Pracovní skupina na Ministerstvu financí ustavena v roce Složena se skupiny expertů MF, ČNB, asociací a spotřebitelských sdružení. Řeší kategorizaci distribuce, registraci distributorů, ověřování odbornosti, pravidla jednání s klientem. (zprostředkovatelé, franšízoři apod.)

Základní charakteristika problémů v oblasti distribuce na finančním trhu obsahuje: nejednotný systém podnikatelských oprávnění distributorů, nejednotné odpovědnosti pro typy distributorů, nejednotný systém pravidel jednání se zákazníkem, různost požadavků na odbornost osob poskytujících distribuci, existenci neregulovaných poskytovatelů a zprostředkovatelů finančních služeb, nejasný obsah označení a propagace distribuovaných činností a rozlišení mezi zprostředkováním a poradenstvím, problémy v systému registrace distributorů (registr, transparentnost), pojetí a ověřování odbornosti osob poskytujících distribuci služby (dovednosti, ověřování odbornosti).