POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

Tělní tekutiny.
BIOLOGIE ČLOVĚKA BUŇKA – TKÁŇ – ORGÁN.
Tkáně Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OBECNÁ BIOLOGIE TKÁNĚ.
Digitální učební materiál
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
Oběhová soustava Adam Klimeš.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Stavba a funkční třídění pojivové tkáně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TKÁNĚ OLGA BÜRGEROVÁ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
VAZIVO A JEHO PRŮKAZ Autoři: Petra Satori a Jana Odvárková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tkáně.
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Tělní tekutiny.
Biologie člověka.
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Tkáně
Stavba kosti.
Obecná osteologie J. Riedlová.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Tělní tekutiny.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
SOMATOLOGIE Mgr. Pavlína Krbcová.
Základní stavba lidského těla
Oběhová soustava Krev.
Opěrná soustava.
Kosterní soustava.
Pojivová tkáň Vazivo Chrupavka Kost.
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Pojivová tkáň Vazivo Chrupavka Kost.
zpracovaný v rámci projektu
Úvod do biologie člověka
Pohybový aparát (C) Mgr. Martin Šmíd.
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Téma: Tkáně.
Hustá pojiva Pojiva oporná
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
6. cvičení Pojiva Budovací tkáně.
Transkript prezentace:

POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně Obsahuje velké množství mezibuněčné hmoty: ta určuje vlastnosti i funkci pojiva 2 složky MH: AMORFNÍ (BEZTVARÁ) VLÁKNITÁ (kolagen a elastin)

1. POJIVA VÝPLŇOVÁ A OPORNÁ vazivo, chrupavka, kost 2. POJIVA TROFICKÁ Tělní tekutiny

VAZIVO Buňky uloženy v rosolovité hmotě a mezi nimi probíhají vazivová vlákna Tukové buňky, pigmentové buňky, buňky žírné (obsahují heparin-zabraňuje srážlivosti krve), hystocyty. Vaziva jsou dobře zásobena krví – rychle se hojí

Podle převládající složky v MH: A) řídká – převažuje amorfní složka nad vláknitou (př.lymfoidní orgány, krvetvorné orgány) B) tuková – při převládnutí tukových buněk v řídkém vazivu C) tuhá – převládá složka vláknitá, zajišťuje pevnost- př. Šlachy

CHRUPAVKA Bílá, nažloutlá tkáň Chondrocyty- buňky podílející se na stavbě chrupavky (vyskytují se samostatně nebo ve skupinách) Je pevná

Podle obsahu vláken: Sklovitá – hodně hmoty, málo vláken (nosní přepážka) Elastická – velké množství elastických vláken (boltec ucha) Vazivová – tvořena svazky kolagenních vláken (velká kloubní spojení)

Nachází se v úponech žeber, pouzdrech kloubů Špatně se hojí = málo cév

KOST Pouze u obratlovců Osteocyty – kostní buňky Mezibuněčná hmota = organická (osein) anorganická (vápenaté a fosforečné soli)

Organická složka zajišťuje pružnost, anorganická pak pevnost Organická složka zajišťuje pružnost, anorganická pak pevnost. V mládí převládá více organické. Zvláštním typem je zubní tkáň – v mezibuněčné hmotě je velké množství CaF2 .

Vzniká osifikací ve vazivu nebo přeměnou chrupavky. Kostní tkáň tvoří kostru těla, rezervoár fosforečnanů a Ca pro metabolismus.

POJIVA TROFICKÁ Rozvádí výživné látky, hormony, či kyslík do tkání. Mezibuněčná hmota je tekutého charakteru a buňky se v ní pohybují a jsou unášeny. KREV MÍZA TKÁŇOVÝ MOK

Krev Krevní buňky: erytrocyty leukocyty trombocyty plazma = tekutá část krve –mezibuněčná hmota, z 90% voda, z anorganických látek NaCl, NaHCO3, z organických glukóza a krevní bílkoviny.

Míza Je podobného složení jako plazma Obsahuje pouze mízní buňky (lymfocyty), koluje v mízních cévách Tkáňový mok - Vzniká infiltrací nebuněčné složky mízy do tkání, kde tvoří prostředí pro buňky