I T I Plzeňské metropolitní oblasti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Výroční konference ROP JZ Informace o ITI
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Potenciály Ostravské aglomerace
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Kancelář strategie města
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Úřad Regionální Rady, ROP Moravskoslezsko
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
PRAHA INTEGROVANÉ NÁSTROJE. INTEGROVANÉ NÁSTROJE V OBDOBÍ 2007 – 2013 Integrované nástroje
I T I integrované teritoriální investice Plzeňské metropolitní oblasti Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p. o. Erich Beneš
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
ITI Hradecko-pardubické metropolitní oblasti Prezentace 2. zasedání RSK
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
Transkript prezentace:

I T I Plzeňské metropolitní oblasti Markéta Dobošová Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p. o.

Osnova prezentace Představení nástroje ITI Řízení a implementace ITI ITI na Plzeňsku – aktuální stav Vymezení území Cíle Strategie ITI Plzeňské metropolitní oblasti vs. IROP

1. Představení nástroje ITI Co je ITI? Integrated Territorial Investment Integrované Teritoriální Investice = nástroj k realizaci územních STRATEGIÍ a efektivnímu využití investic s využitím více finančních zdrojů Co není ITI ? 1. Představení nástroje ITI

Proč ITI? Řeší konkrétní problémy konkrétního území, pozitivně ovlivňují rozvoj území konkrétními a provázanými investici z více prioritních os více operačních programů, Využívají partnerství veřejného a soukromého sektoru na různých úrovních samosprávy. 1. Představení nástroje ITI

….a hlavně slouží v České republice k udržitelnému rozvoji měst, v sedmi největších metropolitních oblastech. 1. Představení nástroje ITI

1. Představení nástroje ITI

1. Představení nástroje ITI

Strategie ITI Plzeňské metropolitní oblasti Jak jsem na tom dnes? Závazné dokumenty: MPIN – Metodický pokyn pro využití integrovaných nástrojů Revize v březnu 2015 NDUD – Národní dokument k územní dimenzi Revize v červnu 2015 Březen 2015: Strategie ITI Plzeňské metropolitní oblasti „verze 2“ (nikoli finální) 3. ITI na Plzeňsku - aktuální stav

Kdo co dělá a bude dělat? Příprava dokumentu byla zahájena v lednu 2014 (usnesením zastupitelstva města ) → Koordinací přípravných prací na Strategii byl pověřen Útvar koordinace evropských projektů města Plzně, p.o. 4 pracovní skupiny Nositelem ITI plzeňské metropolitní oblasti bude Statutární město Plzeň Další činnosti nositele budou vykonávat Řídící výbor ITI a Manažer ITI. Řídící výbor (ŘV) ITI bude rozhodující platforma složená ze zástupců měst, kraje, akademické a podnikatelské sféry atd.. ŘV doporučuje projekty z pohledu jejich souladu se Strategií ITI. Manažer ITI sleduje průběh a plnění ITI, vyvolává poptávku, komunikuje s klíčovými aktéry v území aglomerace, nositelem a příjemci. 2. Řízení a implementace ITI

Kam sahá ITI plzeňské metropolitní oblasti? Vymezení je v souladu se Strategií regionálního rozvoje ČR 2014 - 2020 Intenzivní vazby v území – statistická data ze Sčítání LDB 2011 4. Vymezení území

Jaké jsou hlavní problémy plzeňské metropolitní oblasti? Slabá (nižší) konkurenceschopnost regionu způsobená nedostatečnou úrovní lidských zdrojů pro další růst odvětví s vysokou přidanou hodnotou Nevyužití potenciálu aplikovaného výzkumu a technických oborů Nedostatečná mobilita – chybějící obslužnost území veřejnou dopravou s využitím Integrovaného dopravního systému, špatná dostupnost služeb pro obyvatele mimo centrum metropolitní oblasti Vyšší zranitelnosti životního prostředí způsobená geograf. podmínkami, nárůst rizik (vodohospodářská. infrastruktura) 5. Cíle Strategie

Plzeňská metropolitní oblast Jaká je naše vize? Plzeňská metropolitní oblast „SILNÝ KONKURENCESCHOPNÝ REGION“ Globální cíl: Rozvoj konkurenceschopnosti spolupráce výzkumných organizací vč. univerzit s podnikatelskou praxí rozvoj lidských zdrojů především v technických oblastech a oborech s vysokou přidanou hodnotou zabránění migrace perspektivní pracovní síly s vysokou kvalifikací zvýšení celkové atraktivity plzeňské metropolitní oblasti pro život 5. Cíle Strategie

Jaké jsou strategické cíle? Evropské centrum techniky zaměření na aplikovaný výzkum, technické obory a vzdělávání konkurenceschopnost v oblasti vědy a výzkumu Aktivity navazují na vybudované kapacity z programového období 2007-2013 Region bez rizik a bariér snížení zranitelnosti životního prostředí odbourávání dopravních bariér zvýšení dostupnosti veškerých služeb – sociální, zdravotní 5. Cíle Strategie

Region bez rizik a bariér Rozvoj konkurenceschopnosti Plzeňské metropolitní oblasti Evropské centrum techniky Region bez rizik a bariér PO2: Podpora mobility PO3: Snížení zranitelnosti a zlepšení stavu životního prostředí PO1: Využití potenciálu aplikovaného výzkumu technických oborů PO4: Dostupné vzdělávání, zaměstnání a soc. služby IROP OPD OPŽP IROP OP VVV OP PIK IROP IROP OP VVV OP Z 5. Cíle Strategie

Jak to máme s IROPem? Jednání ohledně finanční alokace pro ITI Poptávka výrazně převyšuje nabízenou alokaci potřebami jednotlivých ITI ITI Plzeň představilo IROPu pracovní verzi Strategie a klíčové projektové záměry PMO, která chce cílit především do PO 1 a 2 Není ještě zcela jasný systém provázání IROP s ostatními OP, především OPZ, OPVVV, OPD 6.ITI Plzeňské metropolitní oblasti vs. IROP

S kým spolupracujeme? Plzeňský kraj Západočeská univerzita Hlavními partnery jsou: Plzeňský kraj Západočeská univerzita Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje o.p.s. Další – např.: Regionální hospodářská komora Svaz měst a obcí Plzeňského kraje BIC Lékařská fakulta UK Techmania Science Center o. p. s. platforma podniků a organizací spolupracujících v rámci RIS3 a další.

Erich Beneš – ředitel ÚKEP MP, p.o. Děkuji za pozornost www.iti-plzen.cz Kontakty: Erich Beneš – ředitel ÚKEP MP, p.o. benese@plzen.eu Markéta Dobošová dobosova@plzen.eu