V L T A V A v obrazech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila Beata Duchková
Advertisements

Památky v České republice
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Povrch České republiky
Elektronická učebnice - I
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA ROTHOVÁ Název:VY_32_INOVACE_641_CESTOVNÍ RUCH V ČR Téma: CESTOVNÍ RUCH.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
Moje vlast Mgr. Iveta Honzejková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Identifikátor materiálu: EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Jihočeský.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Povrch a vodstvo ČR 4. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.10 Téma: Přírodní podmínky ČR.
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Jihočeské pánve Jaroslav Holeček 9.B
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Řeka protékající Prahou
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.  Leží na SZ Čech na hranici s Německem  Jde o kerné pohoří – vzniklo pohybem ledových ker  Krušné hory jsou.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Jihočeský kraj Rozloha – km2
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
Příroda naší republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
V L T A V A Vltava je nejdelší českou řekou (je dlouhá 433 km) a zároveň patří k významným symbolům naší národnosti. Vyjadřuje to množství uměleckých děl.
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Vodstvo České republiky
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_VL4.08       Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: květen 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Česká republika vodstvo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_11 TÉMA: Vlastivěda4
Transkript prezentace:

V L T A V A v obrazech

Vltava je nejdelší a nejvodnatější česká řeka. jméno nese tok až od soutoku Teplé a Studené Vltavy v přírodní rezervaci Mrtvý Luh na Šumavě

Teplá Vltava vyvěrá jako malý pramínek na Šumavě pod Černou horou. Studená Vltava pramení v Německu pod názvem Altwasser. Teplá Vltava Studená Vltava

Od soutoku obou pramenných toků teče Vltava směrem na východ a u Nové Pece se její tok rozlévá do širokého a dlouhého jezera, které vzniklo přehrazením jejího toku u obce Lipno nad Vltavou. Jde o Vodní nádrž Lipno.

Dále Vltava protéká otevřenější krajinou a stáčí svůj krok k severu. Četnými zákruty protéká krajinou s řadou památek. Její tok směřuje k hradu Rožmberk.

Skalnatým údolím vstupuje do Českého Krumlova.

Český Krumlov

Tok Vltavy odtud protéká kolem kláštera Zlatá Koruna.

Vltava pod Zlatou Korunou.

Otevřeným údolím pokračuje k Českým Budějovicím, kde zprava přibírá vody řeky Malše.

Za Hlubokou nad Vltavou se hladina Vltavy postupně vzdouvá a plynule vtéká do soustavy Vltavských kaskád.

Orlická přehrada

Slapy

před Prahou přibírá Vltava vody řeky Sázavy a Berounky zvolna protéká naším hlavním městem míjí spoustu historických památek

Vyšehrad

Národní divadlo

Karlův Most a Hradčany

tok řeky sílí ve Středočeské pánvi u Mělníka Vltava končí svoji pouť – vlévá se do řeky Labe

ÚKOLY Sledujte tok Vltavy na mapě. Poslechněte si Smetanovu symfonickou báseň „Vltava“. Vyhledejte na www.mapy.cz barevně vyznačené zeměpisné názvy. Vyhledejte na internetu, která nadpřirozená bytost se zjevovala na hradu Rožmberk a jak se jmenovala za svého života. Pracujeme společně na interaktivní tabuli.

V prezentaci byly použity obrázky z těchto webových stránek: http://cestovani.idnes.cz/igcechy.asp?y=iglobe/sumava_materna.htm http://regiony.ic.cz/index.php?clanek=vodstvo&dir=jih&menu=jih http://www.kudyznudy.cz/cs/fotografie/2008-06/2008-06-13-213021-priroda-nova-pec.html http://www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/jizni-cechy/krumlovsko/7456-tepla-vltava/ http://in.ihned.cz/c1-18961280-more-ktere-uz-ma-oba-brehy-jihoceska-vodni-nadrz-lipno http://www.zamky-hrady.cz/7/lipno.htm http://www.otre.cz/lipno.php http://www.lipensko.org/obce_mesta_lipno.php http://www.beranek-vsestary.cz/voda.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov,_sk%C3%A1ly_u_Vltavy_III.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov,_sk%C3%A1ly_u_Vltavy_II.jpg http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/img.php?img=6530&LANG=cz http://www.klaster-zlatakoruna.eu/historie/strucna-historie-klastera/ http://www.ckrumlov.cz/cz1250/seznamy/i_obrrob.htm http://picasaweb.google.com/lh/photo/tAKvBwi9ZlONnxfJhKEBUw http://www.cestopis.eu/cr/ceske-budejovice-symboly-mesta http://www.plavba.cz/cz/cesty/vlt_s.html http://www.freeyacht.cz/clanky/prehrada-orlik.html http://www.chatamerin.cz/?p=fotogalerie&f=slapy http://www.czechatlas.com/prague/vysehrad/ http://ao-institut.cz/texty/Ceske-dejiny/38-bitva-pod-vysehradem.html http://www.svornost.com/?paged=23 http://www.kudyznudy.cz/cs/fotografie/2008-07/2008-07-29-140350-pamatky-praha-1.html http://lenka-ils.blog.cz/0707 Vypracovala: Renata Pavlačková, Mgr. ZŠ Bystřice n.P., Nádražní 615 59301 Bystřice nad Pernštejnem