. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Civilizační choroby Projekt
Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
OBEZITA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Nemoci oběhové soustavy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Patologie oběhového ústrojí
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Cukrovka Diabetes mellitus
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
ZDRAVÍ “Jak si zajistit dlouhodobé zdraví a ideální váhu“ Průvodce Vaším zdravím.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Globální problémy světa – civilizační nemoci
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Jak stárnout úspěšněji
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Transkript prezentace:

. CIVILIZAČNÍ CHOROBY

Definice, příčiny vzniku Jedná se o choroby, které jsou spojeny především s životním stylem moderní doby a větších měst. Hlavními příčinami vzniku těchto chorob jsou průmyslová velkovýroba, příjem kaloricky bohatých potravin, zejména tučných a slaných jídel, úbytek fyzického pohybu, konzumace alkoholu a cigaret a zvýšený stres.

Za civilizační chorobu se považuje: Cévní onemocnění – Kardiovaskulární choroby ateroskleróza – kornatění tepen, vzniká ukládáním tukových látek do stěny tepny. Příčinou je nadměrný příjem tučných jídel nebo genetika. Ateroskleróza způsobuje snížení průtoku krve, poškození orgánů kvůli nedostatečnému zásobování kyslíkem. Prevencí je omezení tučných a sladkých jídel, více vlákniny a pohyb. infarkt myokardu – poškození srdečního svalu snížením prokrvení. Snížení prokrvení vzniká ucpáním věnčité tepny způsobené rizikovými faktory, mezi které patří zvýšený krevní tlak, zvýšená hladina tuku v krvi, kouření a věk u žen nad 50 let, u mužů nad 40 let.

. cévní mozkové příhody – poškození mozku snížením prokrvení. K ucpání může dojít postupným zužováním tepen nebo zablokováním tepny tukovým tělesem, které se uvolnilo na jiném místě cévního systému. Kouření zdvojnásobuje riziko mozkové mrtvice! vysoký tlak (hypertenze) –  vyšší krevní tlak než 140/90. Projevuje se většinou kvůli kombinaci genetických dispozic a faktorů zevního prostředí. Je to hlavně nadměrný přísun kuchyňské soli, nadměrná konzumace alkoholu, stres a obezita.

Poruchy příjmu potravy obezita – stav, při kterém přirozená energetická rezerva člověka stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Obezita vzniká kvůli nedostatku pohybu, spánku, kolísání váhy (časté diety), stresu, genetice a kouření. Důsledkem jsou pak srdeční onemocnění, cukrovka, nemoci kloubů a páteře. anorexie – psychická nemoc, kdy lidé (většinou ženy) mají zkreslenou představu o svém těle a touží po dokonalosti, proto odmítají potravu. Anorexie se začíná projevovat často jako reakce na novou životní situaci či událost. Jedinec pak snižuje příjem tekutin a potravy, zvyšuje však svůj energetický výdej cvičením, aby snížil svou hmotnost. Mezi následky patří srdeční arytmie, anemie (chudokrevnost), slábnutí kostí, neurologické komplikace aj. Poruchou příjmu potravy je také bulimie

Neinfekční choroby cukrovka (diabetes mellitus) – je poruchou metabolismu, kdy nedochází ke správné přeměně látek v organismu na energii. Tělo diabetika nedokáže přeměnit cukr v krvi (glukózu) na energii nebo jej nedokáže správně zpracovat. nádory (rakovina) – při vzniku nádoru zmizí schopnost rozpoznat a zničit nádorové buňky (tvoří se u každého člověka, imunitní systém je však rozpozná a zničí). Dochází k nekontrolovanému množení nádorových buněk a buňky imunitního systému nereagují na nádorové buňky jako na cizí, ale tolerují je jako buňky tělu vlastní, neútočí proti nim, a tím dochází k rozvinutí nádorového procesu. Příčinou může být genetika, životní prostředí, stres, strava, kouření, konzumace alkoholu aj.

A DALŠÍ: syndrom vyhoření zánětlivá revmatická onemocnění kloubů předčasné porody a potraty některé vrozené vývojové vady nervového systému novorozenců deprese demence včetně Alzheimerovy choroby chronický únavový syndrom zácpa únava stres