Choroby a onemocnění srdce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
SRDCE.
Název Oběhová soustava člověka
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Jan Kvapil a Michal Bureš
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Nemoci oběhové soustavy
Akutní koronární syndrom
Atriální fibrilace Jirka Wild.
Patologie oběhového ústrojí
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Cukrovka Diabetes mellitus
Hodnocení EKG křivek v každodenní praxi
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Oběhová soustava člověka
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Tělní tekutiny.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
Kardiovaskulární systém
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 03
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Srdce (Cor).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběhová soustava- srdce
Stavba a činnost srdce OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Srdeční arytmie. Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zpracoval: Ondřej Boček
Škola Střední průmyslová škola Zlín
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 02
Srdeční vady vrozené a získané MUDr. D. Kačaras
Nemoci oběhového systému.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Fyziologie srdce.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Cévní systém lidského těla
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Oběhová soustava srdce a cévy
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Nemoci cévní soustavy, vyšetřovací metody v pediatrii
Srdce a jeho funkce v těle
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Transkript prezentace:

Choroby a onemocnění srdce

Přehled základních srdečních chorob a onemocnění Ischemická choroba srdeční Infarkt myokardu Chlopenní vady Aortální stenóza Srdeční arytmie Vrozené srdeční vady

Ischemická choroba srdeční Ischemie znamená nedostatečné prokrvení orgánu. Dostatečné prokrvení, tedy odpovídající příjem živin a kyslíku, je nezbytné pro správné fungování každého orgánu v našem těle. Pokud se tato porucha dotkne natolik důležitého orgánu jakým je srdce, dojde k přímému ohrožení našeho života. Finálním stádiem je infarkt myokardu. Je příčinou takřka třetiny úmrtí v našem státě a u stejně početné skupiny kvalitu života významně zhoršuje.

Infarkt myokardu Základní příčinou je ukládání cholesterolu do stěny tepny. Postupné zvětšování tukového plátu zužuje její průsvit. To může působit námahové potíže nazývané angina pectoris. V jednom okamžiku se začne tvořit krevní sraženina, nasedávající na tukové hmoty, dráždící krevní destičky. Tento okamžik nastává nejčastěji v klidu, často ve spánku. Infarkt myokardu se vyskytuje více u mužů než u žen. Nejvíce ohroženi jsou muži nad 50 let a ženy nad 60 let. Toto onemocnění se však nevyhýbá také mladším lidem, kteří mají nadměrnou srážlivost krve, genetické dispozice či velmi špatnou životosprávu. Infarkt myokardu spolu s anginou pectoris jsou ischemickou chorobou srdeční (ICHS), na kterou ročně umírají statisíce lidí.

Srdeční arytmie Projevy mohou být: Srdeční arytmie je porucha srdečního rytmu. Ve většině případů se jedná o postižení převodního systémuřídící srdeční činnost (jedná se o specializovanou část srdeční svaloviny, která je schopná samostatné tvorby vzruchů a jejich vedení. Tento systém je nezbytný pro správné stahy, rytmus a frekvence srdce). Projevy mohou být: palpitace - bušení srdce, vnímané pacientem, může se vyskytovat u rozrušení nebo stresu pocit občasného vynechání srdce nepravidelný tep slabost

Aortální stenóza Aortální stenóza je srdeční vada, při které dochází ke zúžení aortální chlopně a tím pádem vzniku překážky při odvodu krve z levé srdeční komory. Následkem toho dochází k tlakovému přetížení této komory a jejímu postupnému zbytnění. Aortální stenóza může být vrozená nebo získaná Mezi příznaky aortální stenózy patří omdlení, bolest na hrudi, bušení srdce, častá únava či kašel. Ukázka aortální stenózy

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Srdce http://nemoci.vitalion.cz/onemocneni-srdce/ http://www.hzp.cz/clanek/1729-0-Nemoci-srdce.html http://www.ordinace.cz/clanek/ischemicka-choroba-srdecni/ Jméno: Richard Andrýsek Třída: 1L