Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Tvar a rozměry Země.
Jak se neztratit na moři?
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Geografie jako věda a její využití
Vítek Urban prosinec 2004 prima
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Pohyby Země Název školy
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Astronomické souřadnice
Pohyby Země a jejich důsledky
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Obloha – základní souhvězdí
Stavové veličiny hvězd
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Planeta Země.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Zvěrokruh Seminář z fyziky Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Počasí během roku a podnebí
Obzorníkové souřadnice
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Zdánlivé pohyby nebeských těles na obloze a čas
Planeta Země Pohyby Země a jejich důsledky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Proč se střídá den a noc.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_24_Čas a příroda Ročník4. Číslo.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Odchylka mezi ekliptikou a rovinou Galaxie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Prezentace – výklad učiva
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
Astronomické súradnicové systémy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/

Základní pojmy pro orientaci na obloze nebeská sféra Zanedbáme-li rozměry Země, pak pozorovatel stojí ve středu koule – nebeské sféry, na které pozoruje hvězdy. světová osa Světová osa je prodloužená zemská osa. světové póly Světové póly jsou průsečíky nebeské sféry a světové osy. Rozlišujeme severní a jižná světový pól. světový rovník Promítneme-li na tuto nebeskou sféru zeměpisný rovník, dostaneme kružnici ležící v rovině kolmé ke světové ose, která se nazývá světový rovník ( používá se i název nebeský rovník) ekliptika Ekliptika je zdánlivá dráha, kterou projde Slunce na nebeské sféře za jeden rok. deklinační kružnice Deklinační kružnice je průsečnice roviny,která prochází světovými póly a je kolmá k rovině světového rovníku, s nebeskou sférou.

Nebeský rovník a ekliptika se protínají ve dvou bodech – jarním(JB) a podzimním(PB) a to při jarní a podzimní rovnodennosti, kdy odchylka je 0°. Sluneční paprsky v tyto dny dopadají kolmo na rovník. Slunce vychází všude na Zemi přesně na východě a zapadá na západě, den i noc jsou stejně dlouhé. LS – letní slunovrat, ZS – zimní slunovrat. Vzájemná poloha nebeského (světového) rovníku a ekliptiky P – poloha pozorovatele (Země redukována na bod –střed nebeské sféry) Roviny kolmé na rovinu nebeského rovníku, které procházejí severním pólem a jižním pólem, protínají nebeskou sféru v deklinačních kružnicích. Deklinační kružnice jsou tedy hlavní kružnice nebeské sféry. ( Deklinační kružníce prochází póly, střed v P) Kolur rovnodennosti je deklinační kružnice, která prochází jarním bodem a podzimním bodem.

Rektascenze (α) je úhel, který svírá rovina deklinační kružnice hvězy a deklinační kružnicejarního bodu. Měří se od jarního bodu proti směru hodinových ručiček při pohledu od severmího pólu.vyjadřuje se v hodinách od 0h do 24h. (jarní bod : 0° = 0 h). Deklinace (δ): Oblouk mezi rovníkem a hvězdou měřený po deklinační kružnici hvězdy ve stupních. (světový rovník 0°, severní světový pól 90°, jižní světový pól ­ 90°) Tato síť se otáčí zdánlivě spolu s oblohou. / Rovníkové souřadnice II.druhu

Otázky  Závisí rovníkové souřadnice II.druhu a) na poloze pozorovatele na Zemi b) na čase pozorování ?  Která zeměpisná souřadnice je obdobou a) zeměpisné šířky b) zeměpisné délky ?  Proč se používají rovníkové souřadnice II.druhu k zakreslení polohy hvězd na hvězdných mapách ?  Pozorovatel stojí na zemském pólu. Jaká je poloha roviny obzoru a roviny světového rovníku ? Která hvězdu bude pozorovat v blízkosti zenitu?  Pozorovatel je na zemském rovníku.Jaká je poloha roviny světového rovníku a roviny obzoru ? Jak dlouho může pozorovat všechny hvězdy nad obzorem a jak dlouho jsou pod obzorem?  Kde stojí pozorovatel, jestliže žádná hvězdy není cirkumpolární ?

Obzorníkové souřadnice, rovníkové souřadnice I. a II. druhu Porovnejte základní roviny a souřadnice všech druhů souřadných systémů. Co je všem systémům společné a v čem se liší? - coord

7 Použité zdroje /theory.html [online]. [cit ]. [online]. [cit ]. astrsour.ppt [online]. [cit ].