Chov včel, zpracování medu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Jana Hanosová a Jan Palán
nejen příjemná sladkost
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
ČINNOST VČELAŘSKÉHO KROUŽKU pokračování. Včelaříci kontrolují mladé včelstvo – oddělek vytvořený v létě, v čase bohaté snůšky z květů lípy a slunečnice.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Látkové složení lidského těla- prvky
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Oligosacharidy.
SACHARIDY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
chemické složení organismů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Voda Co o ní víme?.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Uhlík, síra, fosfor.
Včelí produkty, jejich získávání a využití
VČELA MEDONOSNÁ.
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Koření.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
ŽIVOT VČEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Organické látky.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Regenerační přípravky II.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Potraviny a výživa – Med
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_09 09 Ze života včel autor: Mgr. Jana Kobylková
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Chov včel, zpracování medu historie včelaření v ČR včelařské školy, obory v ČR co je to med složení medu, produkty včelaření léčivé účinky medu falšování medu výroba medu (stáčení) skladování, ošetření medu ukázky výroby,včelařské pomůcky

HISTORIE Staří Čechové rádi pili medovinu, jak potvrzuje Kronika Dalimilova. Také Šárka ve Starých pověstech českých opila Ctirada a jeho společníky medovinou, aby ho mohla odvést na Děvín. V 11. a 12. stoletím se hojně vyvážely z Čech do okolních zemí med, vosk a medovina. V Praze se odbývaly zvláštní medové trhy. Med se vyměňoval za sůl ve stejné váze. Včelaření se rozlišovalo na lesní a domácí. Doma mohl včelařit každý bez překážky, lesní včelaři však tvořili spolek, podobný pozdějším cechům, volili si svou správu: staršího včelaře (lamfojta), purkmistra a čtyři přísežné. Včelař, aby si včely připoutal ke své domácnosti, uřízl v lese strom, v němž bylo usazeno včelstvo, a odvezl si jej domů. První příbytkem včel byl tedy klát – špalek a ten se udržel ještě i dlouho potom. Je to nejstarší a původní úl. Slaměné úly si začali včelaři vyrábět až později a užívalo se jich jen zřídka. Včelíny byly zapsány i do gruntovních knih a byly považovány za azyl. Kdo se před nepřítelem zachránil do včelína, nesměl být dále pronásledován až do právního rozsudku.

Současnost, včelařské školy, ústavy v ČR Dnes jsou včely chovány v unifikovaných úlech z kartonu nebo dřevěných nástavcích. K vytáčení se používají odvíčkovávací stroje, které uvolní med z pláství. Následně medomety poháněné elektřinou odstředivou silou vytočí med z pláství a med je stáčen do konví a sudů. včelařské školy: Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. , Nasavrky Výzkumný ústav včelařský v Dole - založen v roce 1919

Co je to med? Ze zoologického názvu včely - Včela medonosná - by si někdo mohl odvodit, že med nosí do úlů včely. Včela do úlu přináší suroviny na výrobu medu – nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji ve květu. Nektar rostlina používá jako lákadlo na včely, které ji mají opylit. Medovice je stejně jako nektar cukernatá látka, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Včely poté, co výše uvedené suroviny do úlu přinesou, musí zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto v medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů. Tyto plástve zakonzervují víčky z vosku, kde med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 1000g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl.

Složení medu, Produkty včelaření voda 0,5% nestravitelné látky 1,5-2% fruktóza 30-38%   glukóza 26-33%    sacharóza 1-10% vyšší cukry 1-10% voda 17-20% porovnání řepný cukr sacharóza 98% voda 0,5% nestravitelné látky 1,5-2%

DALŠÍ LÁTKY OBSAŽENÉ V MEDU enzymy 0,1- 0,6% : glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza vitamíny 0,1% : kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C, draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď  organické kyseliny 0,1- 0,5% : pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová a další aminokyseliny 0,1- 0,5% : fenylalanin, prolin, alanin, valin a další hormonální látky: noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky     barviva: rutin, kverutin, akacetin a další vonné látky: diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších

Produkty včel med vosk pyl propolis mateří kašička jed

Léčivé účinky medu Léčivých účinků medu využívá lidstvo už několik tisíc let. Potvrzují to i nejmodernější lékařské výzkumy. Med tvoří základ mnoha dalších léků a také se uplatňuje v přírodním stavu jako léčivo. Éterické oleje a pryskyřičné látky prokazují neocenitelné služby srdci a krevnímu oběhu. Mají stimulující vliv na nervový systém. Med rovněž zvyšuje obrané síly organismu. Kyseliny v jednotlivých druzích medu nejen rozhodují o jeho chuti, ale také povzbuzují chuť k jídlu a podporují trávení. 

Falšování medu Není divu, že při snaze vydělat co nejvíc, napadne také někoho falšovat med. porušování medu přídavkem cukrového sirupu I mezi včelaři jsou občas takoví chytráci, co krmí včely cukrem a tento Zpracovaný cukr pak vytáčí jako med. Říká se jim mezi včelaři CUKRÁŘI. Důkaz porušení medu sacharosovým sirupem Následující metoda je pouze orientační a rozezná pouze silnější porušení medu. Princip metody spočívá v rozdílné rozpustnosti a chování se medu a porušovadla ve studené vodě. Neporušený med postupně vlévaný do sklenice se studenou vodou se při průchodem vodního sloupce viditelně nerozpouští a pravidelně se skládá u dna sklenice. Čím větší podíl v medu tvoří přimísenina sacharosového sirupu, tím více dochází při vlévání takto porušeného medu do studené vody k jejímu zakalení a nepravidelným turbulencím vlivem nestejného rozpouštění medu a uměle přidané sacharosy.

A B Jednoduchý test na falšování medu čistý med proudí a skládá se bez rozpouštění a c) med míchaný homogenně se stejným množstvím 70% cukrového sirupu neteče tak přímo a vytváří zakalení téměř okamžitě, ale zvláště po lití většího množství nebo je-li mírně narušený vodou. Medový sirup se skládá nepravidelně na dně. d) 70% cukrový sirup, Zakalení je ještě silnější a nenastává zřetelné usazování na dně. A B

C D

Výroba medu (stáčení) Rámky s plástvemi medu se tzv. odvíčkují (k tomu slouží ovíčkovací vidličky) a odvíčkované rámky se vloží do tzv. medometu. Otáčením, díky odstředivé síle, med vylétává ven a dole vytéká z medometu. Med se přelívá do konví a sudů, kde se nechá stát, dokud kousky vosku nevyplují na hladinu. Pak se med stáčí do sklenic. nástavek s plástvemi

vytáčení v medometu cezení medu přes síto

Úprava medu, skladování Co dělat se zkrystalizovaným medem? Můžeme jej znovu rozehřát Teplota při rozehřívání nesmí přesáhnout 40-50 stupňů Celsia - aby se nezničily cenné enzymy a další látky v medu obsažené. Lze tak učinit ve vodní lázni nebo teplým vzduchem. Pokud funguje ústřední topení, stačí na něj sklenici s medem postavit a za den či dva je hotovo. anebo med napastovat Některé medy (řepkový, květové aj.) mají velkou tendenci ke krystalizování. Opakovaným rozehříváním by se med zbytečně poškozoval - za 3, 4 týdny zase začíná tuhnout... Takový med se skvěle hodí na pastování. Není to nic jiného, než pouhé mechanické zpracování medu opakovaným mícháním. Vznikající krystaly tak nemají ostré hrany, které vytvoří velmi tvrdý med, ale jsou zakulacené. Med získá krémovou konzistenci, kterou si dlouhodobě uchovává. Dobře se maže na chleba, rohlík i housku. Postup je jednoduchý i bez speciálního vybavení: stačí 2-3x denně během krystalizace med krátce míchat (cca 1 minutu). Lze použít kuchyňský hnětač s nástavci na těsto. Jen je potřeba zvolit pomalé otáčky - aby se do medu nepřimíchalo mnoho vzduchu a nevznikla tak medová pěna. Pastovaný med výrazně zesvětlá - může být až bílý. Změna barvy nastává během míchání.

Skladování medu Med je nutné skladovat v těsně uzavřeném obalu, aby nepřijímal vlhkost ze vzduchu. Neměl by být na světle a v obalu, který s medem nějak reaguje. Vyhovující obal je tedy sklo, potravinářské plasty, plechovky potažené potravinářským lakem, nerezové a hliníkové nádoby. Nejdůležitější podmínkou pro dlouhodobé skladování medu je správná teplota. Všechny biochemické reakce probíhají tím pomaleji, čím je teplota nižší. Při teplotě skladování pod 12 °C kvalita medu nevybočí z normy ani za několik let. Skladování medu při teplotách pod bodem mrazu jeho kvalitu nepoškodí. Máme-li med v mrazničce, zpomalíme tím jeho krystalizaci.

Ukázky výroby,včelařské pomůcky rozpěrák na nástavky a plástve dýmák (kouřák) k uklidnění včel Nerezová plnicí nádoba na 25 kg medu smeták na včely

síto velké (hrubé a jemné) medomet ruční včelařský klobouk

Použité zdroje: Včelí produkty mýtů zbavené – D.Titěra; Získávání včelích produktů - O.Veverka, J.Pražák http://www.vcelar.info/ http://ovcsvpardubice.blog.cz/ časopis Včelařství, ČSV Praha