Boj Nizozemí za svobodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín ŠPANĚLSKO 1.
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
HISTORIE NIZOZEMSKA Anežka Pospíchalová kvinta B
Západní Evropa po třicetileté válce
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
AMERIKA Mexiko III2-Z7-I-17
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín STÁTY BENELUXU 1.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.16 Téma: Zeměpis světadílů -
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.17 Téma: Zeměpis světadílů -
Evropské velmoci 16. a 17. století (Španělsko, Nizozemí, Francie)
Boj anglických osad za nezávislost
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA EVROPY 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Vývoj politické mapy světa
Evropský kolonialismus
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Parlamentarismus vs. absolutismus
17.1 Reformace Jan Viklef Jan Hus Martin Luther Reformace
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Evropa na počátku novověku
Opakování středověku a raného novověku
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Bitva u Moháče Dějepis Autor: Pavel Hrstka
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Ludvík XIV „KRÁL SLUNCE“.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Nizozemsko III2-Z7-III-09
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Západní Evropa v 16. století
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Šíření reformace v Evropě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Stoletá válka
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_15_Boj Nizozemí za svobodu.
N IZOZEMSKÁ REVOLUCE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_3.DE.12.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Stoletá válka
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název a číslo materiálu:
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Ι. triumvirát.
Transkript prezentace:

Boj Nizozemí za svobodu

KAREL V. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Carlos_I_Y_V.jpg/499px-Carlos_I_Y_V.jpg

Karel V. Habsburský Zopakuj si, co již víš. V jakém roce nastoupil na španělský trůn? Čí to byl vnuk? Kde všude vládl kromě Španělska, části Itálie a kolonií v Americe? Jak nazýváme neomezenou vládu? Kdo byl jeho bratr? Jak potrestal města, která se proti němu vzbouřila?

FILIP II. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Portrait_of_Philip_II_of_Spain_by_Sofonisba_Anguissola_-_002.jpg/250px-Portrait_of_Philip_II_of_Spain_by_Sofonisba_Anguissola_-_002.jpg

FILIP II. Které tvrzení je správné? Nastoupil na trůn roku 1556. Jeho sídlem byl palác Eskorial u Madridu. Po jeho smrti zůstalo Španělsko ještě silnější a bohatší než dříve.

Escorial http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Vista_aerea_del_Monasterio_de_El_Escorial.jpg/800px-Vista_aerea_del_Monasterio_de_El_Escorial.jpg

Inkvizice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Pedro_Berruguete_-_Saint_Dominic_Presiding_over_an_Auto-da-fe_%281475%29.jpg/372px-Pedro_Berruguete_-_Saint_Dominic_Presiding_over_an_Auto-da-fe_%281475%29.jpg

Boj Nizozemí za svobodu skupina 17 samostatných států od roku 1516 pod nadvládou Španělska udržely si vlastní privilegia a zákony Flandry, Brabantsko , Holland

V čem bylo bohatství Nizozemí? Doplň text podle učebnice. Mělo rozvinuté … i řemeslnou výrobu, bohatá …, četné … Nejvýnosnější byl … obchod. Z Nizozemí plynuly do … větší zisky než ze …

Nizozemí roku 1795 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Espagnols.PNG/429px-Espagnols.PNG

Protišpanělské vzpoury Důvodem byla: absolutistická vláda - omezování práv měst a šlechty šíření katolicismu, pronásledování stoupenců J. Kalvína Roku 1566 propukly za FILIPA II. protikatolické lidové bouře.

JAN KALVÍN http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5b/Johannes_calvin.jpg/505px-Johannes_calvin.jpg

Vévoda z Alby: a/ vede vojsko Nizozemců b/ vede vojsko Filipa II. c/ vede vojsko Anglie, která přišla Nizozemcům na pomoc V zemi zavedl teror trvající 6 let: popravy, inkvizice

Vévoda z Alby http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Detail_of_a_portrait_of_Fernando_Alvarez_de_Toledo_by_Antonio_Moro.jpeg

Nizozemské povstání a rozdělení země r. 1572 – celonárodní povstání účast tzv. gézů podpora Anglie a Francie v čele Vilém Oranžský na severu Španělé vyhnáni 1579 jižní provincie – uznání Španělska: Španělské Nizozemí 1581 na severu Spojené provincie nizozemské, v čele Vilém Oranžský

Vilém Oranžský http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Antonio_Moro_-_Willem_I_van_Nassau.jpg/465px-Antonio_Moro_-_Willem_I_van_Nassau.jpg

Zjisti v učebnici: Kdy získalo severní Nizozemí konečně samostatnost a vítězství nad Španělskem. Kdo byl hybnou silou? Které obory zde vzkvétaly?

Zdroje: ČECHURA J. , V. DUDÁK. , M. RYANTOVÁ a B. NEŠKUDLA Zdroje: ČECHURA J., V. DUDÁK., M. RYANTOVÁ a B. NEŠKUDLA. Dějepis pro 7. ročník základní školy: středověk a raný novověk. Praha: SPN, 1998. IBSN 80_7235_002_1.