Historie SDH Svatý Jiří. Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

TJ SOKOL LIPENCE 2013 v obrazech
Češi a Slováci za 1. sv. války
MUZEUM HISTORICKÉ TECHNIKY
K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vávrovice Opava. lékař předseda Župy českých lékařů ve Slezsku pokladník a předseda Matice opavské spoluzakladatel a předseda.
49. mistrovství světa ve zpracování textu na počítači
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
se tábořilo za první republiky 1 Jak se tábořilo „kdysi“  Staré kroniky  Historie  Album věnované ETS  Úryvky z Hlasatele.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valašská Polanka.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
ÚSTÍ U VSETÍNA.
Jednotky požární ochrany
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
2008 Moje poslední prezentace za sbor.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VELKÁ PARDUBICKÁ Jan Freudl Konec Menu
Taktická a prověřovací cvičení

Sborová oznámení Sbor Církv e bratrsk é v Ostravě - OTEVŘENÁ RODINA SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební.
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Bohemians Historie V roce 1905 byl spolek SK Kotva zaregistrován u C&K místodržitelství s novým názvem AFK Vršovice a přihlásil se u Českého fotbalového.
Setkání Co je nového? Iveta Jelínková OS JSLK 2/2011.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Karel.
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
Krajské sdružení Okresní sdružení.  29. března - shromáždění představitelů OSH (pořádá okres Vsetín)  26. dubna 21. hasičská pouť na Sv. Hostýn  5.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výměna řidičských průkazů Tisková konference Ministerstvo dopravy České republiky Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra dopravy.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ÚŘEDNÍ HODINY OBECNÍHO ÚŘADU
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Program Naši oslavenci Pozvánka - kladení věnců Slavnostní setkání - Den matek Fotbalová sobota Hasičská soutěž.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Praktická maturita Dana Vaníková, 4.B SDH Chlum DV.
SDH MILOVICE.
Dobrovolní hasiči.
DOTACE PRO JEDNOTKY SDH OBCÍ Zabezpečuje MV – GŘ HZS ČR ze státního rozpočtu v rámci rozpočtové kapitoly MV. Úsek IZS a OŘ HZS Libereckého kraje plk. Mgr.
KTV PRŽNO Leden Podněty a připomínky k obsahu sdělení v KTV můžete zasílat na mailovou adresu: případně telefonicky na č
Spolky 70. výročí hasičů výročí hasičů Jedlany r
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
V lednu jsme provozovali s podporou obecního úřadu místní pohostinství. Pravidelně jsme otevírali pátky a soboty. Provoz byl zahájen již od konce listopadu.
Historie požárního sboru hl.m. Prahy MIROSLAV CHMEL, DL2 Studentská konference Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
IX.ročník uzlovací soutěž o pohár starosty SDH Osek nad Bečvou V sobotu 14. března pořádal náš sbor uzlovací soutěž. Naši obec reprezentovalo družstvo.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Spolky a kluby Tělovýchovná jednota Dříteň Sbor dobrovolných hasičů – Dříteň Sbor dobrovolných hasičů - Malešice.
Sbor dobrovolných hasičů Vejprty & Jednotka požární ochrany II/2
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
LŠTĚNSKÝ ZÁMEK IX. ročník -Závěrečné práce
Transkript prezentace:

Historie SDH Svatý Jiří

Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko - Novoměstského nad Metují. Se sídlem v Albrechticích. Pro založení hasičského sboru uznal pojišťovací spolek za nejvhodnější místo obec Svatý Jiří. Tato obec je přirozeným středem více obcí s nejlepším rozhledem po okolí a nejsnazší dopravou stříkačky. Ustavující valná hromada se konala 15. listopadu 1875 ve Svatém Jiří. Do sboru se přihlásili členové z obcí Svatý Jiří, Louček, Džbánova, Oucmanic, Jehnědí, Voděrad, Nořína, Zálší a Zářecké lhoty. Hasičský sbor zahájil činnost 26. února 1876.

První výbor: Velitel sboru Jan Bek ř. uč. ze Sv. Jiří Náměstek velitele Josef Dostál rolník ze Sv. Jiří člen výboru Jan Vařečka rolník z Jehnědí Počátkem roku 1877 obdržel sbor novou čtyřkolovou stříkačku menší sestavy. S velkou slávou ji přivezli z nádraží z Brandýsa nad Orlicí na saních. Stříkačka byla umístěna v kůlně domu č. p. 1 jež náležel Františku Harapátovi. Ten si vzal pro rok 1877 na starost dopravu stříkačky k požárům za odměnu 2 zlaté za výjezd.

První akce 4. dubna 1877 po půlnoci byl zvonem vyhlášen požární poplach, hořelo ve Svatém Jiří. Vychřice rozfoukávala plameny na okolní stavení. Oheň vypukl ve stavení F. Bartoně (č. p. 18). Poté zachvátil stavení F. Harapáta (č. p. 36), stavení J. Peška (č. p. 16), stavení J.Medulána (č. p. 30) a stavení J. Horáčka (č. p. 4). Velice byla ohrožena fara a stavení J.Dostála (č. p. 17) a stavení F. Dostála (č. p. 5). Faru, která na několika místech již doutnala. Tuto situaci se snažili zachránit především sousedé z Louček. Při prvním poplachu přivezli novou stříkačku k louži J. Medulána. Ve zmatku ji postavili obráceně a nešla proto použít :-). Museli ji rychle odvést z ohroženého místa. Z Brandýsa byla přivezena stará stříkačka a ta dokončila hašení fary. Také naší stříkačku se konečně podařilo uvést do provozu a s její pomocí hasit stropy ve stavení J. Medulána.

Dělení sboru Na valné hromadě 8. dubna 1877 byli členové sboru rozděleni na tlupy a zvoleni náčelníci tlup: I. tlupa 7 členů.....náčelník František Pavlíček Z Jehnědí II. tlupa 10členů.....náčelník Václav Novák z Louček III. tlupa 23 členů.....náčelník Florián Vojtíšek ze Svatého Jiří IV. tlupa 3 členové.....náčelník František Petránek ze Sítin

Další události z historie - stručně: První cvičení se stříkačkou se konalo O postavení hasičské kůlny se nezachovali přesné záznamy. Byla postavena kolem roku Kámen na stavbu dováželi členové z Oucmanic. Na schůzi výboru se jeho členové usnesli, že je nutné pořídit plátěné stejnokroje k požárúm. Paní Horská ze Svatého Jiří darovala sboru roku 1881 nový prapor, jenž byl slavnostně posvěcen. Koncem roku 1882 se osamostatnila obec Jehnědí a založila vlastní hasičský sbor.

Další události z historie - stručně: vydává hasičský sbor ve Svatém Jiří své vlastní stanovy. Vznikl samostatný SDH ve Svatém Jiří. Na valné hromadě bylo rozhodnuto o zapojení dorostu a žáků do hasičské činnosti, aby nahradili muže, kteří narukovali do války. Od roku 1935 bylo zavedeno oslovení,,bratře" a nahradilo dosavadní,,příteli". Roku 1935 byla zakoupena stříkačka 32 hp Stratílek ve Vysokém Mýtě. za 24 tisíc Kč. Tato stříkačka je v majetku obce dosud. (v letech zrenovována). V letech byla postavena nová požární zbrojnice. Zpracovala Věra Jarkovská,kronikářka SDH