Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/8. 3. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

ŘÁD: BROUCI (Coleoptera)
HMYZ s proměnou nedokonalou
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU Vajíčko – larva - dospělec zdroj: www. cs
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
6. Ročník HMYZ Přírodopis Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Střechatky (megaloptera)
Hmyz Digitalizace výuky Příjemce
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Brouci a motýli Petr Fialík.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Elektronická učebnice - II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
HMYZ.
ČLENOVCI HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Hmyz s proměnou dokonalou
Pří_083_Rozmanitost přírody_Brouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
svižníkovití nápadná kusadla a oči hlava širší než hruď svižník polní
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_295.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Brouci Třída: Hmyz vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
než začnete prohlížet prezentaci ...
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
BROUCI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PŘ6_VÁŽKY TÉMA: VÁŽKY DATUM: duben 2012.
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Sada:Přírodopis,2. stupeň
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: PřírodopisTřída: VI. Tematický okruh: Hmyz s proměnou dokonalou Téma: Brouci - úvod Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule úvod, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad uvádí základní charakteristiku brouků, zařazení do systému, seznamuje žáky se stavbou těla a významem brouků pro člověka. Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky autora - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z:

Hmyz s proměnou dokonalou

 Důležitá skupina, ¼ všech živočichů  Známo asi 350tis.druhů  U nás žije 7000 druhů  Jsou rozšířeni celosvětově  Žijí ve všech prostředích s výjimkou oceánů  Velikost 0,25 až 200mm  Různé tvary a barvy

 Nepřímý vývoj  Dokonalá proměna  Vajíčko – larva – kukla – dospělec  Larva má kousací ústrojí, kukla ne  Pohlavní dvoutvárnost  Potrava: predátoři, parazité, koprofágové (živí se trusem), mrchožraví, býložraví

 Hlava, hruď a zadeček  hlava: tykadla (článkovaná, různá) kusadla makadla kousací ústní ústrojí složené oči  hruď: dva páry křídel 1. pár tvoří krovky 2. pár blanitá křídla 3 páry končetin  zadeček

 Mezi brouky najdeme druhy:  1) prospěšné člověku – likvidují škůdce – slunéčko sedmitečné požírá mšice  2)mrchožravé – hrobařík  3)škůdce - mandelinka bramborová

říšeživočichové podříšebezobratlí živočichové kmenčlenovci podkmenvzdušnicovci třídahmyz řádbrouci Čeleď: střevlíkovití slunéčkovití potápníkovití Jednotlivé čeledi mají společné znaky Čeledi se dále rozdělují na rody Rody jsou skupiny druhů

 Brouci mají …………………… ústní ústrojí.  Jejich ………………. pár křídel je přeměněn v ……………………….  Ponrava je larvou …………………………….  Drátovec je larva …………………………….  Přemnožení kůrovců způsobuje …………………  Škůdcem z pohledu člověka je ………………………………………………………………  Užitečným zástupcem brouků je ………………………………………………………………  Někteří brouci jsou zákonem chráněny, protože …………………………………………………