... aneb Proč se země chvěje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Endogenní (vnitřní) pochody
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Registrační číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zemětřesení Název školy
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Dno oceánu, zemětřesení
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
ZEMĚTŘESENÍ.
DEN ZEMĚ ZEMĚTŘESENÍ. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečná činnost Jan Dušek.
ZEMĚTŘESENÍ A SOPEČNÁ ČINNOST
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Chvění a otřesy zemské kůry
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Endogení geologické děje
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Zemětřesení Mgr. Helena Tlapáková.
Př_145_Geologie_Zemětřesení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Př_145_Geologie_Zemětřesení
Vnitřní geologické děje
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Zemětřesení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Zemětřesení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_05_Př9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Přírodopis.
Sopečná činnost a zemětřesení
TSUNAMI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název vzdělávacího materiálu
Zemětřesení ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Zemětřesení.
Schéma vzniku a průběhu
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nejčastější přírodní katastrofy
Zemětřesení Bc. Balonová Soňa
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
Zemětřesení Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
AZ KVÍZ Geologické děje
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Geologické děje.
ZEMĚTŘESENÍ.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

... aneb Proč se země chvěje Zemětřesení ... ... aneb Proč se země chvěje

Co je zemětřesení? jeden z nejničivějších přírodních dějů na Zemi životu nebezpečná energie řada otřesů, které se šíří ve vlnách pod zemí nebo na povrchu

Proč se země chvěje? souvisí to s pohybem litosférických desek, které se pohybují a dochází tak k tlaku a napětí v zemské kůře a následkem toho k otřesům půdy bod ve kterém zemětřesení vzniká se nazývá hypocentrum neboli ohnisko Epicentrum místo ležící přímo nad ohniskem je epicentrum, kde následky jsou nejkatastrofičtější Hypocentrum

Nejčastější výskyt zemětřesení a sopečné aktivity Oblasti častých otřesů: Kalifornie, Japonsko, Indonésie, Irán, Turecko

Jak se zemětřesení měří? přístroje k záznamu otřesů země se nazývají seismografy, které zaznamenávají pohyby půdy pomocí přenosu signálu na papír síla otřesů se hodnotí podle jednotky magnitudo. Ta hodnotí velikost vyslaných vln z epicentra. Udává je Richterova stupnice, která má hodnoty 1 – 8, kdy 8 je úplné zničení a kdy už při 5 jsou poškozeny některé budovy.

Jaké následky má zemětřesení? poškození budov, silnic a co nejhůř - ztráty na životech … ale nejen to… …otřesy v oceánu mohou způsobit vlny tsunami - ty vznikají otřesy půdy na dně oceánu, kdy se energie přenese na molekuly vody, které dají vlnám obrovskou rychlost dále zemětřesení způsobuje vulkanismus (výbuch sopky)

Co dělat při zemětřesení? - v České republice nehrozí vážné ohrožení, ale například při dovolené v Řecku nebo Turecku už ano vyběhněte ven na volné prostranství pokud jste v budově, vyhledejte bezpeční místo, například pod pevným stolem nebo pod rámem dveří zachovejte klid! poskytněte pomoc zraněným poslouchejte rádio nebo televizi a sledujte instrukce sledujte příkazy policie, hasičů a záchranné služby nepoužívejte výtah. Může být poškozen zkontrolujte, zda vám v domě neuniká plyn, voda nebo není poškozená elektrika. Pokud ano, vypněte hlavní vypínač.

Závěrečné otázky Popiš vlastními slovy co je zemětřesení? Vysvětli jak zemětřesení vzniká? Je možné zemětřesení předpovídat? Pokud ano, jak? Vysvětli rozdíly mezi epicentrem a hypocentrem? Uveď alespoň tři oblasti s častým výskytem zemětřesení? Jak se nazývá stupnice, která určuje sílu zemětřesení? Uveď a popiš přírodní jevy, které způsobuje zemětřesení? Napiš pět zásad, jak se chovat během a po zemětřesení?