TERCIÁRNÍ SFÉRA Obslužná sféra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
Advertisements

Terciér – Obslužná sféra
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Světové hospodářství.
Charakteristika kraje
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
USA United States of America
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Doprava 25. listopadu 2005.
TERCIÁRNÍ SFÉRA Obslužná sféra.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
CESTOVNÍ RUCH.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
Společenské a hospodářské prostředí
Oblasti a střediska cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH Předpoklady cestovního ruchu Rozmístění cestovního ruchu
CESTOVNÍ RUCH.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Švýcarsko vlajka a znak.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
CESTOVNÍ RUCH.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
Geografie cestovního ruchu
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
STUPEŇ ROZVOJE STÁTŮ SVĚTA
Amerika – Severní Amerika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
SLUŽBY Rychle se rozvíjející III. hospodářský sektor Indikátor vyspělosti země.
VY_32_INOVACE_17_22_HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY ŠABLONA 32.
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
CESTOVNÍ RUCH. Významná součást národního hospodářství (souvisí s ním další služby) – finance a pracovní příležitosti.souvisí s ním další služby Předpoklady.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Služby Patří do TERCIÉRU, III. sektoru hospodářství + KVARTÉR (nevýrobní součást hospodářství. Čím větší podíl na celém hospodářství státu služby mají,
Cestovní ruch. Co to je? Všechny druhy činnosti člověka, za účelem rekreace, mimo jeho bydliště Významná složka ekonomiky Druhy cestovního ruchu: krátkodobý.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodářství (ekonomika)
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Postavení CR v hospodářství
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Česká republika Cestovní ruch ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
Transkript prezentace:

TERCIÁRNÍ SFÉRA Obslužná sféra

Jde o nevýrobní činnosti, při niž jedna skupina lidí poskytuje služby jiné skupině lidí. Vybavenost službami roste s velikostí sídla (středisková a nestředisková sídla). S vyspělostí státu roste i podíl lidí pracující v terciéru-službách (viz. graf).

CESTOVNÍ RUCH

Země, jejichž občané v roce 1999 nejvíce utráceli v zahraničí Významná součást národního hospodářství (souvisí s ním další služby) – finance a pracovní příležitosti. Rychlý rozvoj = navyšování HDP (finance a pracovní příležitosti). Předpoklady rozvoje (mír, volný čas, peníze, služby), předpoklady vzniku (nenarušená příroda, kulturněhistorické dědictví). Dělení: aktivní x pasivní, skupinový x individuální, organizovaný x neorganizovaný, tuzemský x zahraniční, dle formy (cyklo, pěší, vodní), dle doby trvání aj. Země, jejichž občané v roce 1999 nejvíce utráceli v zahraničí Pořadí   útrata podíl ve světě 1999 1980 stát (v mld. USD) (%) 1. 2. USA 59 13 Německo 48 10,7 3. Velká Británie 35 7,8 4. 6. Japonsko 32 7,2 5. Francie 19 4,1 13. Itálie 17 3,7 7. Nizozemsko 12 2,5 8. 9. Kanada 11 X Čína 10 2,4 10. Rakousko 9 2,2 36. ČR 1,5 0,3

Oblasti CR (řešení) Evropa: Středozemní moře pro……a…….. Alpy pro zimní i letní turistiku (země….. ,…..) Evropská města: Amerika: Havaj, Florida, Kalifornie pro……….. Národní parky v ……… a …….. Indiánské civilizace v Latinské Americe ……. a …….. Pláže v ………. a karibská oblast Afrika: Egypt a národní parky Asie: velká města, horské oblasti, příroda, industrializované státy

Řešení – Oblasti CR Evropa: Středozemní moře pro MOŘE, HISTORIE A PODNEBÍ Země:ŠPANĚLSKO, ITÁLIE, ŘECKO Alpy pro zimní i letní turistiku (země RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO) Evropská města: LONDÝN, PAŘÍŽ, ŘÍM, VÍDEŇ, PRAHA, AMSTERODAM AJ. Amerika: Havaj, Florida, Kalifornie pro MOŘE A PODNEBÍ Národní parky v USA a KANADĚ Indiánské civilizace v Latinské Americe MEXIKU a PERU Pláže v BRAZÍLII a karibská oblast Afrika: Egypt a národní parky Asie: velká města, horské oblasti, příroda, industrializované státy

Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací

vnitrozemská (říční, jezerní) Druhy dopravy: suchozemská vodní letecká spoje (družice, telefon, internet aj.) silniční železniční potrubní vnitrozemská (říční, jezerní) námořní vnitrostátní mezinárodní