Olomouc, SKIP, 21.6.2007 Meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Metody zpracování informací - 2
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Knihovny a jejich služby Souborné katalogy. Obsah přednášky výklad základních pojmů typologie služeb typologie katalogů souborné katalogy.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Informace o propojení MVS Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení MVS Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních služeb,
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Discovery služby a souborný katalog
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Olomouc, SKIP, Meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR

Obsah prezentace Terminologie MS Legislativní dokumenty, dokumentace Současný stav MS v ČR Perspektivy MS

Terminologie 1. TDKIV Meziknihovní výpůjčka / výpůjčka meziknihovní výpůjční služby (v různých kombinacích se slovy transakce, průvodka) Výpůjčka dokumentu nebo jeho kopie jiné knihovně realizovaná v souladu se závaznými pravidly platnými v mezinárodní a vnitrostátní meziknihovní výpůjční službě a v příslušné instituci. meziknihovní sdílení fondů Společné využívání knihovních fondů na základě vzájemných dohod mezi knihovnami zejména pro účely mezinárodní a vnitrostátní meziknihovní výpůjční služby. ČSN ISO :2.3.2 Výpůjčka dokumentu nebo kopie dokumentu mezi dvěma nebo více samostatnými institucemi.

Terminologie 2. Metodické pokyny NK ČR Meziknihovní služby jsou souborem výpůjčních, informačních a reprografických služeb, které mezi sebou uskutečňují knihovny s cílem zpřístupnit svým uživatelům knihovní dokumenty (dále jen dokumenty) bez ohledu na místo jejich uložení. Jsou formou kooperace knihoven i jejich komunikace a důležitou součástí realizace mezinárodního programu IFLA - Univerzální dostupnost publikací (UAP). Jsou standardní službou knihoven. Jsou založeny na principu reciprocity, z něhož pro zúčastněné knihovny vyplývá povinnost poskytovat meziknihovní služby z vlastních knihovních fondů, jsou-li o ně požádány. (MP vycházejí z knihovního zákona)

Terminologie 3. žádající knihovna V rámci vnitrostátních i mezinárodních meziknihovních služeb knihovna, která zasílá žádost o vypůjčení nebo zprostředkování knihovního dokumentu, popř. požaduje poskytnutí informace o něm. Povinností žádající knihovny je zaslat dožádané knihovně aktuálně vyplněnou žádanku a dodržet organizační a technické podmínky výpůjčního protokolu dožádané knihovny. dožádaná knihovna V rámci vnitrostátních i mezinárodních meziknihovních služeb knihovna, která obdrží požadavek od jiné knihovny s žádostí o zapůjčení knihovní jednotky, popř. o poskytnutí informace o něm. Povinností dožádané knihovny je žádající knihovně pro jejího uživatele knihovní dokument ze svého knihovního fondu zapůjčit nebo poskytnout jeho kopii, popř. poskytnout informaci, kde se požadovaný dokument nalézá. Doporučení pro poskytování meziknihovních služeb a dodávání dokumentů - IFLA dokument: Guidelines for Best practice in ILL …

Terminologie - SK 1. reálný SK (centralizovaný) Souborný katalog ve formě fyzicky existující databáze, do které jsou dodávány záznamy dokumentů jednotlivých účastnických knihoven. Reálný souborný katalog budovaný tak, že záznamy jsou vytvářeny primárně v lokálním katalogu zúčastněné knihovny a následně jsou kopírovány do báze souborného katalogu, se označuje jako dostředivý souborný katalog (v českém prostředí se však tento termín nepoužívá a je plně je nahrazován termínem reálný souborný katalog).

Terminologie - SK 2. virtuální SK Technologie propojení nezávislých knihovních katalogů pomocí jednotného uživatelského rozhraní, které umožňuje paralelní prohledávání jednotlivých katalogů a vytváří virtuální (reálně neexistující) souborný katalog. Základním předpokladem funkce virtuálního souborného katalogu je standardní vyhledávací protokol, jenž podporuje formulaci rešeršního dotazu a zpřístupnění záznamů (např. komunikační protokol Z39.50). např. JIB – SK – institucionální, regionální, národní, mezinárodní, oborový služby SK – přímé objednávky, konta knihoven, administrace, finanční konta

Meziknihovní služby legislativní rámec zákon č. 257/2001 Sb. vyhláška č. 88/2002 Sb. metodické pokyny pro meziknihovní služby program UAP, doporučení IFLA doporučení UKR

MS – dokumentace ČSN ISO – Dokumentace – Sborník bibliografických datových prvků – Meziknihovní výpůjčky ČSN ISO Informace a dokumentace - Propojení otevřených systémů - Definice aplikační služby pro meziknihovní výpůjčky + specifikace protokolu : ČSN ISO a ČSN ISO

MS – současný stav v ČR standardní součástí nabídky služeb ve všech typech knihoven jsou nerozlučně spjaty se SK SK a portály MS plní především funkci bibliograficko- -lokační, případně umožňují objednávky pomocí u konta knihoven v OPAC jednotlivých knihoven výměnné soubory služba dodávání dokumentů – dodavatelská centra poplatky za MS od uživatelů i vzájemně mezi knihovnami >>>> statistické výkazy

Statistiky MS součástí statistiky rezortu kultury – NIPOS vnitrostátní meziknihovní služba – vyplňují všechny knihovny evidované podle zákona č. 257/2001 Sb. mezinárodní meziknihovní služba – vyplňují pouze knihovny, které tuto službu přímo zprostředkují ze zahraničí (ostatní knihovny uvádějí počet požadavků MMS mimo statistiku NIPOS – např. ve výroční zprávě) Statistika 2005 (5920 veřejných knihoven) 137 knihoven obdrželo více jak 100 požadavků od jiných knihoven v ČR 245 knihoven zaslalo více jak 100 požadavků jiným knihovnám v ČR

Bibliografická citace základ úspěchu MS knihovna nese odpovědnost za své žádanky MIS ověření základních údajů v bibliografiích a dalších volných zdrojích (tištěných, online, na CD-ROM) informace o použitých zdrojích k ověření citace jsou součástí žádanky MS

Užitečné pomůcky MS - souborné katalogy a zdroje souborný katalog CASLIN – báze SKC, SKC-Seriály SK UK, SKAT, SK T-Series další souborné katalogy - seznam na stránkách NK ČR >>>> virtuální souborný katalog - JIB portál MS souborné zahraniční katalogy (WorldCat, Bibsys, Olis – Oxford, GBV, atd.)

SK na území ČR

SK ČR - Caslin

SK ČR – objednávka MS (registrace v systému nutná) vstup do lokálních bází s možností objednání v případě uživatelské registrace

SKAT

JIB – virtuální SK

Portál MS

Meziknihovní služby úkoly a perspektivy spolupráce se zahraničím – Národní centrum MS národní systém meziknihovních služeb – klasické MS založené na SK – konta knihoven, DDS, zapojení nových zdrojů a služeb význam regionálních systémů – role krajských knihoven a knihoven pověřených výkonem funkcí (zákon č. 257/2001, & 11, ods. c) – Krajská knihovna je krajským centrem meziknihovních služeb)

Východiska rozvoje volný veřejný přístup k informacím / dokumentům odpovědnost nejen za uchovávání, ale i za zpřístupnění kulturního dědictví výstavba / rozvoj informační společnosti prostřednictvím sdílení - nástrojů, informací, zdrojů implementace otevřených SW řešení

Sdílení zdrojů a informací dostupné volně, pro kohokoliv, odkudkoliv a kdykoliv vyhledatelné bez ohledu na umístění, druhy dokumentů a typy sbírek distribuované kamkoliv na světě uložené v mezinárodních, národních, regionálních a institucionálních digitálních knihovnách / archívech trendy – otevřenost, webový přístup, decentralizace, interaktivita, koordinace, …

Nové zdroje a služby MS digitální knihovny – volný / licenční přístup projekty na volném internetu – GoogleScholar, Google Book Search – spolupráce vydavatelů a knihoven při zpřístupnění dokumentů doba zpracování/vyřízení jako rozhodující činitel ceny za služby – možná omezení >>>> změna zavedených pracovních postupů, užší propojení s referenčními službami

Google Book Search

Děkuji za pozornost. kontakt: