ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření24.11.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Advertisements

Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠablonaIII/2 č íslo materiálu389 Jméno autoraMgr. Alena Krej č íková T ř ída/ ro č ník1. ro č ník Datum vytvo ř ení
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Výpočty z chemických rovnic
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
Způsoby vyjadřování složení směsí
KONCENTRACE ROZTOKŮ Vypočítejte hmotnostní zlomek KCl v roztoku, který byl připraven rozpuštěním 20,0 g chloridu draselného ve 150,0 g vody. Řešení: –
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_16.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Chemické výpočty II.
Molární koncentrace Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r0113.
Roztoky a jejich složení
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Chemické výpočty Řešení příkladů
Avogadrův zákon.
Roztoky.
Výpočty z chemických rovnic
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Látková koncentrace.
Látková koncentrace.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_25_FIKA
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Transkript prezentace:

ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření

Vzdělávací oblast:Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast:Koncentrace Předmět:Chemie Anotace: Prezentace je věnována problematice koncentrace. Žáci se seznámí s pojmem koncentrace a jeho využití v chemii a běžném životě. Žáci vysvětlují rozdíl mezi látkovou a hmotnostní koncentrací, aktivně pracují s výpočtovými vzorci a kombinují je s již známými výpočtovými vzorci z chemie a fyziky. Součástí prezentace jsou řešené příklady. Klíčová slova:Hmotnostní koncentrace, látková koncentrace, hustota a koncentrace, hmotnost a koncentrace. Druh učebního materiálu:Prezentace

Koncentrace

Látková koncentrace  vyjadřuje látkové množství rozpuštěné látky v 1dm 3 roztoku  označení c  jednotky mol  dm -3  látková koncentrace c(A) látky A v daném roztoku je rovna podílu látkového množství této látky v roztoku n(A) ku celkovému objemu roztoku V

 látkové množství n  mol   objem V  dm 3   koncentrace c  mol  dm -3 

Příklad 1)  Vypočítejte látkové množství hydroxidu sodného, který je potřebný pro přípravu roztoku o koncentraci 1 mol  dm -3 a objemu 0,5 litru vody.  zápis:  c= 1 mol  dm -3  V= 0,5 l = 0,5 dm 3  n= ? mol  výpočet:

Varianty výpočtu  při zadání hmotnosti (dopočet látkového množství)  hmotnost rozpuštěné látky m  g   molární hmotnost M  g  mol -1   při zadání hustoty (dopočet objemu roztoku)  hustota roztoku   g  dm -3   výsledná hmotnost roztoku m  g 

Příklad 2)  Vypočítejte koncentraci roztoku chloridu sodného. Roztok byl připraven z 10 g chloridu sodného, který byl rozpuštěn v 1 litru vody?  zápis:  c= ? mol  dm -3  V= 1 l = 1 dm 3  m= 10 g  výpočet:

Hmotnostní koncentrace  udává množství rozpuštěné látky v jednotkovém objemu rozpouštědla  označení c m (A)  jednotky g  dm -3  látkové množství m  g   objem V  dm 3   koncentrace c m  g  dm -3 

Příklad 3)  Určete hmotnostní koncentraci cukru rozpuštěného v 1 litru slazené vody, kterou denně pijete.  Např. Coca-cola obsahuje ve 100 ml 10,6 g cukrů.  zápis:  V 1 = 1 litr = 1dm 3  m 1 = ? g  V 2 = 100 ml= 0,1 l= 0,1dm 3  m 2 = 10,6 g  c m = ? g  dm -3

 výpočet: 0,1 dm 3 …….10,6 g 1 dm 3 ………..x g

Zdroje a literatura  VACÍK, Jiří; BÁRTHOVÁ, Jana; PACÁK, Josef a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1999, ISBN  BANÝR, Jiří; BENEŠ, Pavel a kol. Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 2001, ISBN  BENEŠOVÁ, Marika; SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. Brno: DIDAKTIS, 2002, ISBN