Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Nabízené služby společnosti  Poskytování služby Excel24 ( outsourcingový způsob řešení úkolů a problémů s tabulkovým procesorem ) ; Ing. Roman Ševčík.
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Metody realizace energetických úspor – EPC a EC
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
STUDIE PROVEDITELNOSTI
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Evropský sociální fond
Facility management ČSN EN
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Výběr informačního systému Karel Jaborník
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Investiční potřeby & dluhové financování Jan Šnajdr Odbor poradenství infrastrukturních projektů Česká spořitelna.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
1 Průběh veřejné soutěže při uplatnění energetických služeb s garantovanou úsporou (EPC) ve veřejném sektoru Vladimír Sochor SEVEn Národní technická knihovna,
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NABÍDKA PROJEKTU ENERGETICKÝCH ÚSPOR 1. Projekty energetických úspor – metoda Energy Performance Contracting (dále EPC) EPC – „energetické služby se zárukou,“
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společnost Skanska je tu pro vás
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Tomáš Křížek Setkání primátorů a starostů měst a obcí České republiky.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Naklady a jejich členění
Struktura podnikatelského plánu
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
 Praha 3 – cesta k CHYTRÉMU MĚSTU Mgr. Alexander Bellu - zástupce starosty.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
KOMPLEXNÍ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ PRO VŠECHNY
Financování EPC projektů z pohledu banky
Poskytování energetických služeb se zárukou nejen ve veřejném sektoru
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Realizace EPC projektů ve veřejném sektoru
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Operační program životní prostředí
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Presentation Title 1st September 2002
Nabízené služby společnosti
Nabízené služby společnosti
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha

SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. SEVEn je česká nezávislá nezisková konzultační společnost působící v České republice od roku „Posláním SEVEn je ochrana životního prostředí a podpora ekonomického rozvoje cestou účinnějšího využívání energie.“ Vybrané aktivity SEVEn: Energetické audity a koncepce Projekty energetických úspor ve všech sektorech EKIS pro města a obce Aplikace EPC v České republice Investiční poradenství v oblasti hospodárného užití energie

Co je EPC - Energy Performance Contracting? (Nenalezen výstižný český ekvivalent) Performance Contracting = smlouva o výsledku Důležité rysy EPC: –Zahrnuje technické i finanční aspekty v jednom kontraktu –Snižuje riziko pro klienta –Poskytuje komplexní servis Third Party Financing Contract Energy Management Technology Performance Contracting Contract Du Resultat

Co je ESCO? ESCO = vžitá zkratka pro firmu poskytující energetické služby (z angličtiny) Energy Service COmpany

Energy Performance Contracting předv průběhupo úspory náklady ESCO investice platba (za energii,..) Struktura plateb (za energii, …)

Energy Performance Contracting v průběhu Úspory nákladů zákazníka Podíl na úsporách ESCO Náklady ESCO spojené s projektem (záruky za splácení úvěru) Investice hrazená z provozních prostředků (splácení úvěru) Rozdělení úspor

Studie proveditelnosti Výběr jedné z variant Podnikatelský plán Vyjednávání o financování Technická dokumentace Realizace

Obsah EPC kontraktů  Energetický audit a návrh úsporných opatření  Příprava projektu a jeho financování  Realizace navržených opatření (projekt, výstavba, uvedení do provozu)  Dlouhodobé záruky na provoz a účinnost zařízení (úspory) –Provoz a údržba (školení) –Sledování a vyhodnocování spotřeby energie EPC je komplexní služba

Předmět EPC kontraktů

EPC - kde začít? Úspory na straně dodávky  Zvýšení účinnosti energetického zdroje  Konzervace současné úrovňe spotřeby Úplné EPC  Výsledkem je optimální velikost zdroje při dosažení úspor ve spotřebě energie Úspory na straně spotřeby  Zvýšení účinnosti ve spotřebě  Umožňuje uskutečnit příští obnovu zdroje s nižší investicí (vyvolané úspory), ale nepřináší úspory na zdroji +

Typy EPC kontraktů Sdílené úspory(B) First out (B) Pevná platba (B, C, A) Garantované úspory (B, C) Dodávka tepla (A) Francouzský Model (Business Strategy)

Financování prostřednictvím ESCo Zákazník ESCO Investor (Banka) platby za služby a investici financování a realizace investice splácení úvěru poskytnutí úvěru záruky splátek zárukyfin. úspor

Financování s podporou ESCo

Energy Performance Contracting - pokrytí rizik chybného projektu nespolehlivé technologie nevhodného provozu platební neschopnosti zhoršení emisí neočekávaných cenových výkyvů a kursů nižších odběrů energie a j. Kontrakt může přenášet na ESCo rizika:

EPC: Z čeho profituje ESCO? Profit ESCO pramení z toho, že přebírá rizika - nikoli z toho, že půjčuje zákazníkovi peníze na koupi technologie... za převzetí rizika se platí!

Energy Performance Contracting - postup (pro veřejné zakázky)  1. Zjištění možností energetických úspor (audit, předběžné zjištění)  2. Předběžný souhlas zřizovatele (majitele) s dalším postupem; zjištění výchozí úrovně spotřeby energie - tech. jednotky, náklady  3. Vypsání výběrového řízení, zpracování zadávací dokumentace, znění soutěže, výzvy, podklady pro hodnocení nabídek, výběr uchazeče  4. Smlouva o energetických službách - audit - další postup  5. Uzavření smlouvy  6. Instalace, provoz  7. Sledování provozu, vyhodnocování, platby

Aktéři Energy Performance Contracting  Úvodní zjištění možností úspor  Vyjádření souhlasu a zájmu o úspory  Příprava podkladů pro veřejné zakázky  Výběr uchazeče, uzavření smlouvy  Příprava a organizace projektu, instalace, provoz, údržba, opravy  Sledování a vyhodnocování výsledků  Auditoři  Poradenské firmy  ESCo  Zřizovatelé  Zřizovatel  Poradenské firmy  Zřizovatel  Poradenské firmy  ESCo  Montážní a dodavatelské firmy  ESCo  Zřizovatel  Poradenské firmy

Energy Performance Contracting  Není jenom o financování - to je jen jedno z rizik, které pokrývá  Vytváří předpoklady pro nižší obnovovací investice v budoucnosti  Umožňuje zákazníkovi soustředit se na jeho hlavní poslání  Otevírá trh pro vznik specializovaných firem