SEVERNÍ IRSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Dánsko Vlajka znak.
Evropská nej….
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VATIKÁN.
Velká Británie III2-Z7-III-06
ZÁPADNÍ EVROPA.
Skotsko Anglie Wales Severní Irsko
Nový Zéland Ondřej Gróf.
Týden Evropy Velká Británie Great Britain.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
Zaandam je město v nizozemské provincii Noord- Holland. Leží na řece na Zaan, v blízkosti v blízkosti kanálu Noord sea a nedaleko hlavního města Amsterdamu.
Trvalé ohnisko neklidu
Střední Evropa Severní Evropa Západní.
Praha.
JONÁŠ PETŘÍČEK VÝLETNÍ TRASA ŽENEVA Ženeva leží v jihozápadním cípu Švýcarska na hranici s Francií. Je to jedno z nejdražších měst. Nedaleko Ženevy.
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Irsko.
Velká Británie (Great Britain).
Wales a hlavní město Cardiff.
Střední, severní a západní Evropa
AZ KVÍZ Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Španělsko.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Hlavní města Austrálie
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Oceánie.
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
RISKUJ!.
Big Ben je hovorové označení používané pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce vedle Temže v Londýně a neformální pojmenování.
Jan Matějka 2.D Obsah  Úvod  Části Británie Anglie Skotsko Wales Severní Irsko  Geografie  Nejznámější firmy.
TEREZA POKORNÁ Velká Británie a problém Irska.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Velká Británie TÉMATICKÝ CELEK:Evropa.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Thajsko Zš Plaňany 1 1.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Zš a Mš Březno Autor: Marie Hájková Název:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karibik Karibik je region v nejjižnější části Severní Ameriky.
Irsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_636 Tématický.
Zelený, „smaragdový“ ostrov
Název školy: Základní škola T. G
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika jako součást Evropy
Dánsko Vlajka znak.
Anotace Materiál obsahuje prezentaci jako doplněk k učiva o Praze pro 4. i 5. ročník. Seznamuje s významnými pamětihodnostmi.
Co jsme si odnesli z Evropy IRSKO – DUBLIN –
Transkript prezentace:

SEVERNÍ IRSKO

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Severní Irsko je součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Rozkládá se na severovýchodní části ostrova Irsko Hlavní město: Belfast Počet obyvatel: 1 759 000 Státní zřízení: konstituční monarchie

PODNEBÍ Území SI bylo po většinu poslední doby kryto ledovcem Největším sladkovodním jezerem je Lough Neagh Vulkanická činnost, která vytvořila plošinu Antrim, zformovala také sloupy na pobřeží hrabství Antrim, které se nazývájí Obří chodník

SPRÁVNÍ SDĚLENÍ Severní Irsko se skládá ze 6 hrabství, ačkoliv se pro správní účely již nepoužívá Fermanagh Tyrone Londonderry Antrim Down Armagh

SPORT rugby cricket golf a další

LEGENDY Dle legendy svatý Patrik, patron Irska, vyhnal z Irska hady, proto se prý dodnes na ostrově žádný z těchto plazů nevyskytuje. Podle dalších pověstí vysvětloval na příkladu jetelového lístku princip Nejsvětější Trojice, přičemž se trojlístek stal jeho symbolem.

BELFAST Hlavní město Severního Irska Žije tu asi 310 000 obyvatel Belfast byl dějištěm největších nepokojů v Severním Irsku Po uzavření Belfastské dohody v roce 1998 se kultura začíná opět rozvíjet

ARMAGH Založení města je spojováno se svatým Patrikem; od jeho doby je střediskem církevní správy (římskokatolické a anglikánské) pro celý ostrov. Architektonicky Armaghu dominují dvě katedrály

DERRY Známější jako Londonderry. Staré Londonderry leží na západním břehu řeky Foyle, dnešní město leží na obou březích. Obě části jsou spojeny mostem. Je jedním z mála takto velkých měst v Evropě jež nemá porušen systém hradeb.

LISBURN Lisburn je též znám jako kolébka lnářského průmyslu, který v roce 1698 založil Louis Crommelin a další Hugenoti. Výstava o irském lnářském průmyslu je nyní umístěna v Irish Linen Centre, starém Obchodním domě, který se nachází na Market Square.