Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
ROZTOKY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
CHEMIE ROZTOKY.
Chemie a její obory.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
SMĚSI Látky kolem nás chemické látky směsi např. slaná voda
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Směsi, dělení složek směsí
VII. ROZTOKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
zpracovaný v rámci projektu EU
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Klasifikace látek Vladislava Zubrová.
Zdravotnický asistent, první ročník Směsi Disperzní soustavy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Směsi,
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Molární koncentrace Mgr. Jakub JaníčekVY_32_INOVACE_Ch1r0113.
Disperzní soustavy Mgr. Jaroslav Najbert.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Základní pojmy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
2.1 Většina látek jsou směsi
Směsi.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Roztoky.
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111

Dělení směsí Roztoky Jemně disperzní soustavy Hrubě disperzní soustavy Homogenní směs Disperzní soustavy Heterogenní směs (koloidy) 10-9m 10-7m Menší částice Větší částice Jemně disperzní soustavy - nepravé neboli koloidní - neusazují se - vaječný bílek Hrubě disperzní soustavy aerosoly (mlha,kouř,dým) emulze (mléko) suspenze [Ca(OH)2 + H2O] pěny (šlehačka)

(probíhá na molekulární úrovni) Roztok Je homogenní směs dvou nebo více látek Děj při němž vznikají roztoky = (probíhá na molekulární úrovni) Složení roztoků – rozpouštědlo – látka, která je v nadbytku, většinou kapalina (H2O) - rozpuštěná l. – látka s určitou rozpustností pro dané rozpouštědlo Rozpouštění

Rozpustnost látek Rozpustnost – schopnost l. rozpouštět se - udává se jako hmotnost látky rozpuštěné v 100g rozpouštědla, při vzniku nasyceného roztoku (za dané teploty) – najdeme v tabulkách Př. Rozpustnosti některých látek v 100g vody Název látky 0oC 20oC 100oC NaCl 36g 36g 40g NaOH 42g 109g 347g

Na čem závisí rozpustnost látky? rozpouštědle ( látka se jinak rozpouští v ethanolu a jinak ve vodě) rozpouštěné látce ( NaCl má jinou než NaOH) přítomnosti dalších látek v roztoku ( AgCl se více rozpouští v čisté vodě než v roztoku obsahujícím chloridy) teplotě (rozpustnost plynů v kapalinách s rostoucí teplotou obyčejně klesá, rozpustnost pevných látek a kapalin v kapalinách s rostoucí teplotou většinou roste- ne vždy) tlaku ( jen u plynů, s rostoucím tlakem roste rozpustnost) Na čem závisí rozpustnost látky?

Dělení roztoků Podle skupenství – pevné (slitiny kovů) kapalné (kyslík ve vodě) plynné (vzduch) Podle vodivosti – elektrolyt……….. neelektrolyt……. Podle mísitelnosti – nemísitelné (voda + olej) neomezeně mísitelné (všechny plyny, voda + ethanol…) omezeně mísitelné (nenasycený, nasycený a přesycený roztok) Vede el. proud Nevede el. proud

Možnosti omezeně mísitelných roztoků Nenasycený roztok – roztok, ve kterém je za daných podmínek rozpuštěno méně látky než v roztoku nasyceném Nasycený roztok - roztok, ve kterém se při určité teplotě již více látek nerozpustí Přesycený roztok - roztok, ve kterém je za daných podmínek rozpuštěno více látky než v roztoku nasyceném (krystalky na dně)

Příklady Kolik hydroxidu sodného je třeba rozpustit v 500 g vody, abychom získali nasycený roztok? Teplota v laboratoři je 20oC. Kolik soli je třeba nasypat do 5l (5000g) vody, aby nám nezamrzla (0oC)? Chceme vytvořit nasycený rotok! (545g) (1800g)

Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN 80-7182-055-5