Další přírodní látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Advertisements

BIOCHEMIE.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
ZAČÍNÁME Chemie 9.ročník Klíčová slova: enzymy hormony vitaminy
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Soustava trávicí - část 2.
Látkové složení lidského těla- prvky

Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vysvětlení pojmu hormony
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
BÍLKOVINY.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Hormonální soustava.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Trávicí soustava.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Chemické složení živých organismů
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Hormony.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola, Hradec Králové
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Další přírodní látky

Základní přírodní látky sacharidy tuky bílkoviny

Další významné přírodní látky enzymy vitamíny hormony

Enzymy Enzymy jsou biokatalyzátory - urychlují chemické reakce v živých organismech. Např. umožňují trávení potravy nebo kvašení. Základem enzymů jsou bílkoviny.

Vitamíny jsou jednodušší organické látky, které jsou důležité pro činnost enzymů. Člověk si většinu vitamínů neumí vytvořit, musí je přijímat v potravě. rozpustné ve vodě B, C rozpustné ve tucích A, D, E, K

Hormony Hormony jsou látky, které se vedle nervů podílí na řízení organismu. Vytváří se ve žlázách s vnitřní sekrecí a vylučují se přímo do krve. např. inzulín, adrenalin, testosteron, progesteron, kortikoidy

Enzymy, vitamíny, hormony značně důležité rovnováha – nadbytek i nedostatek škodí

K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy. Jaké negativní jevy jsou s těmito látkami spojeny?