Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

AUDIT Školní svačina.
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
ENZYMOTHERAPIE V ORDINACI PRAKTICKÉHO LÉKAŘE.
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
TUKY (LIPIDY).
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
TILDREN®.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Únorové počítání.
Také si myslíte, že to děláte správně?
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
O výrobcích.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
„EU peníze středním školám“
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ovoce – Význam ve výživě
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
„EU peníze středním školám“
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Měření objemu pevného tělesa
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Doplň tabulku: SDJ Doplň tabulku: SDJ
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Výživa.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
3. lékařská fakulta University Karlovy
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Potravinářské zbožíznalství
PESTROST STRAVY.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.

Co jsou antioxidanty a proč se o nich tolik mluví? Obvykle jsou myšleny vitamin C, vitamin E, selen a fytochemikálie (karotenoidy, anthokyany, flavonoidy, fenolické kyseliny...) 1990 –2010: boom ve výzkumu a zejména marketingu prodejců Tabulka ORAC skore – samé otazníky Současnost - pomalé vystřízlivění

Výživová doporučení pro příjem ovoce a zeleniny 5 + porcí denně Převaha zeleniny Převaha syrového Čerstvost Barvy duhy Ovocné džus max. 100 ml denně 1943: The basic 7

Složky ovoce a zeleniny ve vztahu k onemocněním Vitamin C Vláknina (rozpustná a nerozpustná) Draslík (působí proti sodíku) Objemově vytlačují potraviny s prázdnými kaloriemi (vysokou energetickou denzitou) nebo potraviny potenciálně rizikové Ostatní minerály, vitaminy, fytochemikálie

Ovoce a zelenina není jen vitamin C Proč vitamin C? Důležitý pro syntézu kolagenu Prevence kurdějí – 10 mg (7 u dětí) Doporučený příjem 100 mg ( u dětí 60-70 mg) Dávky nad 200 mg? Současná věda říká – pro prevenci nemají význam Přírodní vs. syntetický? Italská studie potvrzuje, že děti konzumující nejvíce citrusů a kiwi měli o 34 % méně rýmy a o 27 % kašle z nachlazení1 1Forastiere et al. (2000) Thorax 2000;55:283-288

Vitamin C při vaření a skladování 100% 60-70% 30-40% Vaření brambor pokles o 30 % U zavadlé zeleniny při pokojové teplotě pokles o 60–80 %. Kiwi skladované v chladničce po dobu 6 dní pokles 5 %. Řezání ledového salátu snížení o  18%

Proč je konzumace ovoce a zeleniny důležitá? Studie ukazují, že děti konzumující ovoce mají v dospělosti o 40 % méně nádorových onemocnění a o 17 % nižší mortalitu z různých příčin než děti, které nekonzumují vůbec1 <5 porcí ovoce a zeleniny v dospělosti podle WHO odpovídá za 1,7 milionu úmrtí v dospělé populaci ročně Je zodpovědné za: 14 % nádorů tlustého střeva 11 % případů infarktu 9 % případů mozkové příhody 1 Maynard, M., et al. "Fruit, vegetables, and antioxidants in childhood and risk of adult cancer: the Boyd Orr cohort." Journal of Epidemiology and Community Health 57.3 (2003): 218-225.

Přitom infarkt a mozková příhoda tvoří 22 % příčin úmrtí 3,5–4,4% všech onemocnění v EU je v důsledku nedostatečné konzumace ovoce a zeleniny S každou porcí ovoce v dospělosti snižujeme riziko selhání srdce o 7 %, s každou porcí zeleniny o 5 % (ze zeleniny nejvyšší význam pro listovou zeleninu)1 Přitom infarkt a mozková příhoda tvoří 22 % příčin úmrtí 1 Boeing et al. (2012) Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr 51:637–663

5 a více dětských porcí denně půlka banánu půlka středního jablka jedna mandarinka, kiwi, půlka měsíčku melounu

Pouze 6-24% evropských dětí splňuje 5 a více ovoce a zeleniny denně

Draslík www.vyzivadeti.cz

Zásady pro naplnění spotřebního koše Čerstvost Příprava pokrmu Nezpracovanost Rafinovaný boj s dětskou neofóbií Zvýšení dostupnosti Džusy nejsou ovoce Kompoty zřídka

Rozmíchat do polévek, Schovat do bramborové kaše, do pomazánek Nabídněte dětem ovoce a zeleninu rozkrájenou a oloupanou, např. mrkev na hranolky a měsíčky v průběhu dne Začněte od nejpřijatelnějšího ovoce jako meloun, víno (bez pecek), jahody, banány Využijte ovoce a zeleninu ve výtvarné výchově

Ovocné dezerty – zamražené ovocné pyré do formiček - dávat jen v průběhu oběda kvůli zubnímu kazu Zkoušejte nové druhy zeleniny Udělejte soutěže – kdo první sní kukuřičnou palici nebo ovocnou řadu Soutěže s poznáváním ovoce, písničky na téma ovoce

Preference ovoce a zeleniny u dětí v předškolním věku: případ MŠ Liberec Mají rády Těžko si zvykají Sladké ovoce: jablka, meloun, jahody, broskve, hrušky, banán „pálivá“ zelenina, např. ředkvičky, papriky ovoce s „jadérky“ ovoce kyselé s tužší dužinou: hroznové víno, pomeranče, mandarinky