Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.
Co jsou antioxidanty a proč se o nich tolik mluví? Obvykle jsou myšleny vitamin C, vitamin E, selen a fytochemikálie (karotenoidy, anthokyany, flavonoidy, fenolické kyseliny...) 1990 –2010: boom ve výzkumu a zejména marketingu prodejců Tabulka ORAC skore – samé otazníky Současnost - pomalé vystřízlivění
Výživová doporučení pro příjem ovoce a zeleniny 5 + porcí denně Převaha zeleniny Převaha syrového Čerstvost Barvy duhy Ovocné džus max. 100 ml denně 1943: The basic 7
Složky ovoce a zeleniny ve vztahu k onemocněním Vitamin C Vláknina (rozpustná a nerozpustná) Draslík (působí proti sodíku) Objemově vytlačují potraviny s prázdnými kaloriemi (vysokou energetickou denzitou) nebo potraviny potenciálně rizikové Ostatní minerály, vitaminy, fytochemikálie
Ovoce a zelenina není jen vitamin C Proč vitamin C? Důležitý pro syntézu kolagenu Prevence kurdějí – 10 mg (7 u dětí) Doporučený příjem 100 mg ( u dětí 60-70 mg) Dávky nad 200 mg? Současná věda říká – pro prevenci nemají význam Přírodní vs. syntetický? Italská studie potvrzuje, že děti konzumující nejvíce citrusů a kiwi měli o 34 % méně rýmy a o 27 % kašle z nachlazení1 1Forastiere et al. (2000) Thorax 2000;55:283-288
Vitamin C při vaření a skladování 100% 60-70% 30-40% Vaření brambor pokles o 30 % U zavadlé zeleniny při pokojové teplotě pokles o 60–80 %. Kiwi skladované v chladničce po dobu 6 dní pokles 5 %. Řezání ledového salátu snížení o 18%
Proč je konzumace ovoce a zeleniny důležitá? Studie ukazují, že děti konzumující ovoce mají v dospělosti o 40 % méně nádorových onemocnění a o 17 % nižší mortalitu z různých příčin než děti, které nekonzumují vůbec1 <5 porcí ovoce a zeleniny v dospělosti podle WHO odpovídá za 1,7 milionu úmrtí v dospělé populaci ročně Je zodpovědné za: 14 % nádorů tlustého střeva 11 % případů infarktu 9 % případů mozkové příhody 1 Maynard, M., et al. "Fruit, vegetables, and antioxidants in childhood and risk of adult cancer: the Boyd Orr cohort." Journal of Epidemiology and Community Health 57.3 (2003): 218-225.
Přitom infarkt a mozková příhoda tvoří 22 % příčin úmrtí 3,5–4,4% všech onemocnění v EU je v důsledku nedostatečné konzumace ovoce a zeleniny S každou porcí ovoce v dospělosti snižujeme riziko selhání srdce o 7 %, s každou porcí zeleniny o 5 % (ze zeleniny nejvyšší význam pro listovou zeleninu)1 Přitom infarkt a mozková příhoda tvoří 22 % příčin úmrtí 1 Boeing et al. (2012) Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases. Eur J Nutr 51:637–663
5 a více dětských porcí denně půlka banánu půlka středního jablka jedna mandarinka, kiwi, půlka měsíčku melounu
Pouze 6-24% evropských dětí splňuje 5 a více ovoce a zeleniny denně
Draslík www.vyzivadeti.cz
Zásady pro naplnění spotřebního koše Čerstvost Příprava pokrmu Nezpracovanost Rafinovaný boj s dětskou neofóbií Zvýšení dostupnosti Džusy nejsou ovoce Kompoty zřídka
Rozmíchat do polévek, Schovat do bramborové kaše, do pomazánek Nabídněte dětem ovoce a zeleninu rozkrájenou a oloupanou, např. mrkev na hranolky a měsíčky v průběhu dne Začněte od nejpřijatelnějšího ovoce jako meloun, víno (bez pecek), jahody, banány Využijte ovoce a zeleninu ve výtvarné výchově
Ovocné dezerty – zamražené ovocné pyré do formiček - dávat jen v průběhu oběda kvůli zubnímu kazu Zkoušejte nové druhy zeleniny Udělejte soutěže – kdo první sní kukuřičnou palici nebo ovocnou řadu Soutěže s poznáváním ovoce, písničky na téma ovoce
Preference ovoce a zeleniny u dětí v předškolním věku: případ MŠ Liberec Mají rády Těžko si zvykají Sladké ovoce: jablka, meloun, jahody, broskve, hrušky, banán „pálivá“ zelenina, např. ředkvičky, papriky ovoce s „jadérky“ ovoce kyselé s tužší dužinou: hroznové víno, pomeranče, mandarinky