Vzdálenost bodu od přímky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stereometrie - Vzdálenosti, odchylky
Advertisements

STEREOMETRIE Metrické úlohy – odchylky, vzdálenosti Odchylka přímek
POZNÁMKY ve formátu PDF
Volné rovnoběžné promítání – průsečík přímky tělesem
Kolmé hranoly – rozdělení, vlastnosti, síť
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Pythagorova věta užití v prostoru
VY_32_INOVACE_MAT_VA_16 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Řez jehlanu Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník VG Využití:
Matematika Povrchy těles.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Metrické vlastnosti odchylka přímek
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
STEREOMETRIE polohové vlastnosti - incidence
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník :
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzájemná poloha přímky a roviny Autor: Mgr. Svatava.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_18 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečík přímky a roviny Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3.
Vzájemná poloha dvou přímek
VY_32_INOVACE_MAT_VA_14 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Řez krychle Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník VG Využití:
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Volné rovnoběžné promítání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_763.
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Bod, přímka, rovina, prostor
Řešení polohových konstrukčních úloh
Užití řezů těles - procvičování
Vzájemná poloha tří rovin
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost rovnoběžných přímek a rovin Autor: Mgr.
Vzdálenost bodů od přímky a od roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdálenost bodu od roviny
POZNÁMKY ve formátu PDF
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Stereometrie Řezy hranolu II VY_32_INOVACE_M3r0109 Mgr. Jakub Němec.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Sestrojte řez krychle ABCDEFGH rovinou KLN L ... střed hrany AD
Metrické vlastnosti kolmost přímek a rovin
Pythagorova věta Matematika 8.ročník ZŠ Řešené příklady II.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
Pythagorova věta v prostoru – tělesová úhlopříčka.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 1. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu na obrázku (vyjádřete pomocí odmocnin).
Obvod rovnoběžníku. Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvořeníProsinec 2012 Ročník: 7. Tematická oblast: Matematická gramotnost Téma:Rovnoběžník.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
PYTHAGOROVA VĚTA SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Množina bodů dané vlastnosti
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Tělesa –čtyřboký hranol
Vzájemná poloha přímky a roviny
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Matematika Komolý jehlan
VY_32_INOVACE_050_Povrch a objem hranolu
Množina bodů dané vlastnosti
Pythagorova věta v prostoru – tělesová úhlopříčka krychle a kvádru
Množina bodů dané vlastnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vzdálenost bodu od přímky Stereometrie Vzdálenost bodu od přímky VY_32_INOVACE_M3r0113 Mgr. Jakub Němec

Vzdálenost bodu od přímky v prostoru Při hledání vzdálenosti bodu od geometrického útvaru v prostoru je nutné si vždy úlohu převést na určování vzdálenosti dvou bodů. Vzdálenost bodu od přímky jsme řešili v planimetrii a víme, že tuto vzdálenost určuje daný bod a bod přímky, který nazýváme patou kolmice. Tato kolmice je kolmá k přímce a zároveň prochází zadaným bodem. V prostoru je před řešením úlohy nutné určit si rovinu, ve které budeme vzdálenost hledat. Rovina bude určena bodem a přímkou, což je dostačující pro její přesné určení. Nalezením této roviny získáme řez prostorového úvaru, jehož pomocí je příklad zadán. Jak víme, řez je dvourozměrný geometrický útvar, takže při dalších krocích postupujeme obdobně jako v planimetrii.

V krychli ABCDEFGH s hranou |AB|= 4 cm určete vzdálenost bodu A od přímky GH.

Bod A a přímka GH jednoznačně určují řez krychle.

Zde je znázorněn řez krychle rovinou AGH. Z vlastností krychle vyplývá, že daný řez je obdélník.

Strana AB měří samozřejmě stejně jako hrana krychle 4 cm. Strana AH je naše hledaná vzdálenost, poněvadž spojnice bodů AH je kolmá k přímce GH. Bod H je tak patou kolmice přímky, která je určená bodem A.

Z vlastností krychle vyplývá, že úsečka |AH| je úhlopříčka stěny, tedy úhlopříčka čtverce. Výpočet je tedy zřejmý – využijeme Pythagorovu větu.

----------------------------------------------------- Obecně: Zde je uveden postup výpočtu. Vzdálenost bodu A od přímky GH je tedy přibližně v = 5,66 cm. Pro urychlení následujících výpočtů si pamatujte vztah pro výpočet úhlopříčky čtverce. 𝐴𝐻 2 = 𝐴𝐷 2 + 𝐷𝐻 2 𝑣 2 = 4 2 + 4 2 𝑣 2 =32 𝑣= 32 =4 2 ≐𝟓,𝟔𝟔 𝐜𝐦 𝑣 2 = 𝑎 2 + 𝑎 2 𝑣 2 = 2𝑎 2 𝑣= 2 𝑎 2 =𝒂 𝟐

V krychli ABCDEFGH s hranou |AB|= 7 cm určete vzdálenost bodu A od přímky FH.

Bod A a přímka FH jednoznačně určují řez krychle.

Zde je znázorněn řez krychle rovinou AFH. Z vlastností krychle vyplývá, že strany řezu jsou úhlopříčky stěn krychle, tedy úhlopříčky čtverců. Náš řez AFH je tedy rovnostranný trojúhelník.

Strany AF, AH a FH měří stejně, tedy cm. Z vlastností rovnostranného trojúhelníku vyplývá, že kolmice z bodu A k protější straně (je to tedy výška trojúhelníku) protíná stranu FH přesně v jejím středu S. Bod S je tak patou kolmice k přímce FH, která je určená bodem A. Úsečka |AS| je naše hledaná vzdálenost. K výpočtu opět využijeme Pythagorovy věty.

Uvedené řešení je založeno na úpravě obecných rozměrů krychle. Získáme tak obecný vztah pro výpočet naší situace. Poté stačí pouze dosadit rozměr do získaného vztahu a příklad je vyřešen. 𝐴𝐹 2 = 𝑆𝐹 2 + 𝐴𝑆 2 𝑎 2 2 = 𝑎 2 2 2 + 𝑣 2 𝑣 2 = 2𝑎 2 − 2𝑎 2 4 𝑣 2 = 6𝑎 2 4 𝑣= 𝑎 6 2 𝑣= 7 6 2 ≐𝟖,𝟓𝟕 𝒄𝒎

Při dosazení rozměrů do rovince je nutné nezaokrouhlovat, popř Při dosazení rozměrů do rovince je nutné nezaokrouhlovat, popř. zaokrouhlit alespoň na tisíciny. V opačném případě vyjde vzdálenost nepřesně. 𝐴𝐹 2 = 𝑆𝐹 2 + 𝐴𝑆 2 7 2 2 = 7 2 2 2 + 𝑣 2 𝑣 2 =98−24,5 𝑣 2 =73,5 𝑣= 73,5 ≐𝟖,𝟓𝟕 𝒄𝒎

V kvádru ABCDEFGH s rozměry |AB|= 7 cm, |BC|= 4 cm a |AE|= 3 cm urči vzdálenost bodu A od přímky BH.

Bod A a přímka BH jednoznačně určují řez kvádru.

Zde je znázorněn řez kvádru rovinou ABH. Z vlastností kvádru vyplývá, že daný řez je obdélník.

Kolmice k přímce BH, která zároveň prochází bodem A, nám určí patu kolmice P. Nyní máme tři způsoby, jak vypočítat vzdálenost AP: -na základě podobnosti trojúhelníků - na základě goniometrických funkcí - na základě obsahu trojúhelníku.

𝐵𝐺 2 = 𝐵𝐶 2 + 𝐶𝐺 2 𝐵𝐺 2 = 4 2 + 3 2 𝐵𝐺 2 =25 𝐵𝐺 =𝟓 𝒄𝒎 Pokud chceme využít podobnosti trojúhelníků, musíme nejdříve podobné trojúhelníky najít. V našem případě jsou to trojúhelníky APB (pravý úhel u bodu P) a HAB (pravý úhel u bodu A). K výpočtu potřebujeme znát znát úhlopříčku boční stěny BG a tělesovou úhlopříčku BH. 𝐵𝐺 2 = 𝐵𝐶 2 + 𝐶𝐺 2 𝐵𝐺 2 = 4 2 + 3 2 𝐵𝐺 2 =25 𝐵𝐺 =𝟓 𝒄𝒎 𝐵𝐻 2 = 𝐴𝐵 2 + 𝐵𝐺 2 𝐵𝐻 2 = 7 2 + 5 2 𝐵𝐻 2 =74 𝐵𝐻 = 𝟕𝟒 𝒄𝒎

𝐴𝑃 : 𝐴𝐻 = 𝐴𝐵 : 𝐵𝐻 𝐴𝑃 𝐴𝐻 = 𝐴𝐵 𝐵𝐻 𝐴𝑃 = 𝐴𝐵 𝐵𝐻 × 𝐴𝐻 𝑣= 7 74 ×5 Pokud využijeme poměru odpovídajících stran, můžeme bez složitějších výpočtů určit vzdálenost AP. V našem kvádru zřejmě platí (|AH|=|BG|) . 𝐴𝑃 : 𝐴𝐻 = 𝐴𝐵 : 𝐵𝐻 𝐴𝑃 𝐴𝐻 = 𝐴𝐵 𝐵𝐻 𝐴𝑃 = 𝐴𝐵 𝐵𝐻 × 𝐴𝐻 𝑣= 7 74 ×5 𝑣= 35 74 74 ≐𝟒,𝟎𝟕 𝒄𝒎

Při výpočtu pomocí goniometrických funkcí využijeme funkce tangens a sinus.

𝐴𝐻 =5 𝑐𝑚 tan 𝛼 = 𝐴𝐻 𝐴𝐵 tan 𝛼 = 5 7 𝛼≐35,538° sin 𝛼= 𝐴𝑃 𝐴𝐵 Musíme ovšem znát buď stranu AH nebo stranu BH. Využijeme výpočet z předchozího postupu. Bez zaokrouhlení nám vyjde výsledek přesně jako v prvním případě, tedy asi 4,07 cm. tan 𝛼 = 𝐴𝐻 𝐴𝐵 tan 𝛼 = 5 7 𝛼≐35,538° sin 𝛼= 𝐴𝑃 𝐴𝐵 sin 35,538°= 𝐴𝑃 7 𝐴𝑃 =7× sin 35,538° 𝐴𝑃 ≐𝟒,𝟎𝟓 𝒄𝒎

𝐴𝐻 =5 𝑐𝑚 𝐵𝐻 = 74 𝑐𝑚 𝑆 1 = 𝑆 2 𝐵𝐻 × 𝐴𝑃 2 = 𝐴𝐵 × 𝐴𝐻 2 𝐵𝐻 × 𝐴𝑃 = 𝐴𝐵 × 𝐴𝐻 𝐵𝐻 = 74 𝑐𝑚 Poslední možností je využití obsahu trojúhelníku. Obsah trojúhelníku ABH lze vypočíst pomocí stran AB a AH nebo pomocí strany BH a její výšky AP. Pro výpočet využijeme opět rozměry, které jsme již zjistili v prvním způsobu řešení. Sami můžete porovnat výsledky. Pokud nedojde k zaokrouhlení, vedou všechny tři postupy k témuž výsledku. Záleží pouze na vás, který z nich budete preferovat. 𝑆 1 = 𝑆 2 𝐵𝐻 × 𝐴𝑃 2 = 𝐴𝐵 × 𝐴𝐻 2 𝐵𝐻 × 𝐴𝑃 = 𝐴𝐵 × 𝐴𝐻 𝐴𝑃 = 𝐴𝐵 × 𝐴𝐻 𝐵𝐻 𝐴𝑃 = 7×5 74 = 35 74 74 𝐴𝑃 ≐𝟒,𝟎𝟕 cm

Úkol závěrem 1) V krychli ABCDEFGH s hranou |AB|= 5 cm urči vzdálenost bodu F od přímky BS, kde bod S je střed horní podstavy krychle. 2) V kvádru ABCDEFGH s rozměry |AB|= 5 cm, |BC|= 5 cm a |AE|= 9 cm urči vzdálenost bodu H od přímky AC.

Zdroje Literatura: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání. Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Obrázky byly vytvořeny v programu Malování.