Prokop diviš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Hans Christian Andersen
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Albert Einstein.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Provedu vás svými nápady čím se Čechy proslavily. Možná se dozvíte i něco nového, navíc. Možná se dozvíte.
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
Georg Simon Ohm ( století).
Žil v: 18. stol. Zabýval se elektřinou
Krotitelé blesků.
Elektrické vlastnosti III.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Christian Andreas Doppler
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Český spisovatel, novinář,
I malá Země může mít velké osobnosti.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Karolina Světlá 8. ročník.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Významné osobnosti fyziky a chemie
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
Vojtěch Hynais.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
Antonie Henri Becquerel
Co je blesk a jak je třeba se proti němu chránit
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Reálie - bankovky.
Karel Čapek.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Emil František Burian
Mistr Jan Hus.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Čeští vynálezci Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
Výstava ke 100. výročí narození PhDr. Jiří Maria Veselý * v Protivanově † v Olomouci Informační centrum a knihovna městyse Protivanov.
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_19 TÉMA: SLAVNÍ.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Cyril a Metoděj biografie.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_09
Domovní elektrická instalace
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Hromosvod Prokop Diviš v polovině 18. století na své zahradě v Příměticích blízko Znojma umístil první hromosvod.
Transkript prezentace:

Prokop diviš

Něco o něm Václav Prokop Diviš, vlastním jménem Václav Divíšek (26. března 1698 Helvíkovice u Žamberka – 25. prosince 1765 Přímětice u Znojma), byl slavný český premonstrátský kněz, teolog, přírodovědec, léčitel, hudebník a vynálezce.

Bleskosvod Bleskosvod (hromosvod) je zařízení, které vytváří umělou, vodivou cestu k přijetí a svedení bleskového výboje. Bleskosvod se zřizuje zejména na objektech, kde by mohl výboj blesku: ohrozit zdraví nebo životy osob (bytové domy, nemocnice, školy) způsobit poruchu (elektrárny, plynárny, vodárny, nádraží) způsobit hospodářské či kulturní škody (výrobní haly, muzea, archivy) nebo na objektech, které sousedí s objekty významnými a v případě zásahu by je mohly ohrozit požárem.

Mládí Rodný domek - Interiér domu Václav Divíšek se narodil v malé zemědělské usedlosti na okraji Žamberka, manželům Anně a Janu Divíškovým. Žil zde se svými sourozenci do roku 1714, kdy zemřel jeho otec a nevelké hospodářství převzal jeho starší bratr Jan. Rodný dům Prokopa Diviše stojí dodnes na levém břehu řeky Divoké Orlice na okraji Žamberka a je součástí Městského muzea v Žamberku. Rodný domek - Interiér domu

Studium Mladý Václav byl vynikajícím studentem, proto odešel na přímluvu příbuzného Jindřicha Dušíka na studia jezuitského latinského gymnázia ve Znojmě jako stipendista premonstrátů. Zde došlo k přepisu jeho příjmení Divíšek na Divisch. Prokop Diviš – busta na Divišově náměstí před budovou Jezuitské koleje ve Znojmě. Bustu vytvořil Jan Tomáš Fischer.

Působení v Louce u Znojma a v Příměticích V roce 1720 po absolvování středoškolského studia vstoupil jako novic do premonstrátského řádu v Louce u Znojma. V září roku 1726 byl vysvěcen na kněze. Zároveň se stal učitelem přírodních věd. Roku 1729 je jmenován profesorem filosofie a teologie. Během své pedagogické činnosti rozpracovává disertační práci z oboru teologie a filosofie. Roku 1733 úspěšně obhájil svou práci a byl v Salzburgu promován na doktora teologie a v Olomouci na doktora filosofie. Prokop Diviš – detail pamětní desky na budově Jezuitského gymnázia na Jezuitském náměstí ve Znojmě. Desku vytvořil Jan Tomáš Fischer (1912–1957).

Zajímavosti Divišovo divadlo v Žamberku Prokop Diviš zemřel 21. prosince 1765 v klášteře v Louce u Znojma. Dnes je právem řazen mezi vědce světového významu. Jméno Prokopa Diviše bylo umístěno pod okny Národního muzea v Praze spolu s mnoha dalšími, viz Dvaasedmdesát jmen české historie. Divišovo divadlo v Žamberku

Elektroléčba Prokop Diviš také studoval vliv elektřiny na živé organizmy. Od roku 1754 se pokoušel také o elektroléčbu revmatizmu a ochrnutí. Diviš byl v kontaktu s mnoha vědci té doby. Byl také obeznámen s prací B. Franklina. Svá zjištění publikoval v díle Magia naturalis (Přírodní kouzelnictví). Kniha byla později v němčině vydána v roce 1765 (Tübingen) a v roce 1768 (Frankfurt nad Mohanem). 

Zlatý Diviš Prokop Diviš dále sestrojil (1753) elektrický strunný nástroj Denis d'or (Zlatý Diviš), který byl napájen proudem z leidenských lahví. Nástroj měl 14 klaviatur. Přístroj dokázal napodobit mnoho nástrojů a prý také lidský hlas. Pamětní deska na rodném domku Prokopa Diviše

Jakub Masnica Tereza Veselá Christian Tvrzník