HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dětské centrum Zlín Pavla Greschnerová.
Advertisements

Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Sociální služby SOZ.
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Mgr. Pavla Matyášová Mgr. Jana Tušlová Společnost pro ranou péči
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
MUDr.František Schneiberg
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Regionální péče v Praze
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
autor: Boháčová Eva spoluautorky: Suchánková Iva, Slaviková Mária
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Horáčkova 1095/1 Praha4.  Jsme speciální mateřská škola se speciálně pedagogickým centrem.  Poskytujeme péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami,
Prezentace pečovatelské služby
Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Komunikace mezi generacemi
Domácí násilí v praktické rovině
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Fakultní nemocnice Ostrava
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Raná péče / intervence  Koncepce rané intervence zahrnuje dva aspekty  věk dítěte  Opatření – mají být zahájena při narození dítěte nebo v prvních letech.
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Vítejte v našem Speciálně pedagogickém centru..
MUDr. František Schneiberg
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kolpingova rodina Smečno
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance a přátele DDRS, kteří pomáhají vytvářet příznivé podmínky pro handicapované děti (1-5 let) z královéhradeckého regionu

DĚTSKÝ DENNÍ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ DDRS nabízí spektrum služeb pro zdravotně handicapované děti. Je určen ke komplexní rehabilitaci dětí s poruchami hybného aparátu, kombinovanými vadami a opožděným psychomotorickým vývojem. Především se jedná o všechny druhy dětské mozkové obrny, centrální koordinační a tonusové poruchy, vrozené vývojové vady, poúrazové stavy, periferní parézy, ortopedické vady a jiné. Tato péče je zajišťována týmem odborníků po stránce preventivní, léčebné, psychologické, speciálně pedagogické a sociální – formou ambulantního a denního pobytu.

K dennímu pobytu v DDRS jsou přijímány děti od 1 roku do 5 let mentálního věku. Péči o ně zajišťuje na dvou odděleních šest dětských sester, čtyři rehabilitační pracovnice, sociální pracovnice, klinický psycholog, logoped, ergoterapeut a lékař pediatr. Do zařízení pravidelně každý měsíc dochází dětský neurolog a dětský ortoped ke konsiliárním vyšetřením jak pro děti umístěné na denní pobyt, tak pro ambulantní pacienty. Součástí rehabilitační péče ve stacionáři jsou perličkové koupele, magnetoterapie a rehabilitační hřiště, které slouží k nácviku rovnovážných reakcí, k nácviku správného stereotypu chůze a k posílení oslabených svalových skupin např. jízdou na tříkolkách.

Výborným pomocníkem při péči o takto handicapované děti je místnost zvaná snoezelen. Senzorická stimulace a relaxace ve snoezelenu je založena na bazální stimulaci. Podporuje smyslové zkušenosti klienta, hledá uspokojení, potěšení, nabízí relaxaci, motorické uvolnění, vnímání rytmu. K tomu slouží škála vizuálních, auditivních a hmatových podnětů.

Děti jsou na denní pobyt vřazovány a vyřazovány průběžně během celého roku po komplexním zhodnocení jejich zdravotního stavu týmem odborníků. Po ukončení denního pobytu jsou děti integrovány do běžných mateřských škol, případně jsou umístěny do speciálních mateřských škol. Dětem, které nemohou docházet na denní pobyt, slouží od šestinedělí do 15ti let věku ambulantní rehabilitace. Každé pondělí a středu dopoledne probíhá poradna pro rizikové novorozence, která spolupracuje s praktickými lékaři pro děti a dorost z celého královéhradeckého kraje. Poradna slouží k včasnému záchytu perinatálně ohrožených kojenců. Dítě po vyšetření v poradně může být již od šesti týdnů života zařazeno ke komplexní rehabilitaci ambulantní formou. Rodině se při ambulantních návštěvách DDRS věnuje tým odborných pracovníků, kteří s nimi řeší komplexní situaci rodiny včetně sociálního poradenství. Rodiče jsou zaškolováni v rehabilitaci, kterou pak poskytují dítěti doma. Při nelepšícím se stavu dítěte je možné nabídnout rodičům pro dítě od jednoho roku věku denní pobyt. Do té doby je péče pouze ambulantní závisející na vzájemné spolupráci a důvěře rodičů s odbornými pracovníky DDRS.

Zaměstnanci stacionáře spolupracují s lékaři, pracovníky speciálních center a s rodiči. Při propuštění dítěte z péče stacionáře jsou po dohodě s rodiči poskytovány výsledky vyšetření obvodním pediatrům a zařízením, která poskytují následnou péči. Rodiče jsou seznamováni se všemi kompenzačními a ortopedickými pomůckami, které handicapovanému dítěti usnadňují život.

PhDr. Kateřina ŠIMÁČKOVÁ Náš stacionář je jediným zařízením v rámci spádové oblasti Hradce Králové, které poskytuje péči dětem s opožděným psychomotorickým vývojem již od šestinedělí ve spolupráci s obvodními pediatry a komplexním týmem odborných pracovníků DDRS. Při této společensky prospěšné organizaci bylo založeno Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM , které se za pomoci Vašich sponzorských darů, snaží vytvářet příznivé podmínky pro handicapované děti. Pozvání k návštěvě a prohlídce našeho zařízení považujeme za samozřejmé! Kontakt: Za OS HEŘMÁNEK DĚTEM PhDr. Kateřina ŠIMÁČKOVÁ Tel.: 702 088 614 Email: k.cervena@centrum.cz www.hermanekdetem.wz.cz Ičo: 27011682 Bankovní spojení Komerční banka, a.s.: 35-6143350267 / 0100 DDRS, Gagarinova 639, 500 03 Hradec Králové