Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
MČ Praha 21 - Újezd nad Lesy Újezd nad Lesy dne 8. března 2012.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Brno, 20. února 2013.
Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Propojení metod kvality.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
„MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ “ seminář, Praha, 12. května 2016 Trendy a nové přístupy k řešení městské mobility.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Praha, 28. února 2012.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Pracovní skupina pro místní Agendu 21 RVUR Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR MMR, 11. prosince 2009.
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR PS URROU, 3. června 2010.
Desatero problémů – „10P“
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Národní síť Zdravých měst ČR
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Role manažerů kvality na odborech MěÚ
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, 31. 3. 2011 Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, 31. 3. 2011

Prolog aneb proč to všechno… Hodnocení je prostředkem, ne cílem Kvalita versus rychlost Kvalita života – co to je? Spokojení občané Šance budoucím generacím

Kritéria MA21 Kategorie D + C – zaměřena zejména na procesy Kategorie B – od procesů k výstupům Kategorie A – fungující procesy, udržitelná města ve výstupech, expertní spolupráce

Hodnocení místní udržitelnosti u pokročilých municipalit Kat. „B“ 2010 - 7 municipalit Chrudim, Vsetín, Kopřivnice, Litoměřice, Hodonín, MČ Praha - Libuš, mikroregion Drahanská vrchovina Expertní posuzování kategorie“A“ (tým expertů) – metodika (12/2010) - 2011 pilotní testování Metodiky - vychází z Aalborských závazků

Pravidla hodnocení www.ma21.cz Stanovení postupů a standardů v posuzování Doporučení municipalitám Inspirace dobrou praxí Zvyšování kvality MA21 v ČR Transparentnost hodnocení

Profily MA21 kategorie B/2010 Popis aktivit v jednotlivých kritériích u všech municipalit v kategorii B Dobrá praxe Benchmarking Standardy, doporučení

Standardy a doporučení Kategorie D, C nejsou standardy, pouze doporučení Kategorie D - např. úvazek koordinátora, kurz komunikace s veřejností, odkaz na web MA21 ● Kategorie C – např. seminář k UR pro pracovníky úřadu, sam.část grant. systému, k problémům z fóra: ověření anketou, následné kulaté stoly, promítnutí do rozpočtu

Standardy Kategorie B vybraná Kritéria kategorie A 19. oficiální orgán samosprávy k UR 20. alespoň 1 metoda kvality v rámci veřejné správy Kritérium kategorie B 11. Strategie UR - sledování všech 3 pilířů UR ve strategii - oficiální závazek zastupitelstva k UR - min. 1 mezinárodní indikátor UR ve strategii – provázání a průběžné sledování - vazba největších problémů UR na rozpočet

Doporučení Kategorie B 11. Akční plán k dlouhodobé strategii (řeší zásadní problémy s provázáním na rozpočet a malou sadu indikátorů 13. Systém finanční podpory MA21 (sam.část grant. systému pod garancí komise MA21 15. Vlastní indikátory (vytvoření malé sady pravidelně sledovaných indikátorů, propojení strategických, komunitních, mezinárodních a tematických indikátorů)

Doporučení kategorie A 19. Řízení k UR - „strategická“ komise - externí tým expertů, diskusní platforma k UR - „strategický tým kvality“ – systém pravidelné komunikace 20. Management kvality realizace pokročilých metod kvality veřejné správy (ISO, BSC, EMAS, SixSigma ad.- CAF nebo BM již v „B“)

Podmínky pro nové adepty Kategorie B - 3 roky po sobě dosažení kategorie C - souhlasné stanovisko PS MA21 mj. na základě informace o plánovaném naplnění Kritérií MA21 Kategorie A - 3 roky po sobě dosažení kategorie B - souhlasné stanovisko PS MA21 mj. na základě Auditu UR dle metodiky hodnocení kat. A Projekty, vedoucí k naplnění kat. B/A, v případě malých obcí, MČ, mikroregionů a krajů i pro naplnění C

Hodnocení kategorie B Harmonogram: Přihlášení adeptů do 31.1.(výzva admin.) Projednání v PS MA21 (do 28.2.) Termíny kontrol na místě do 31.3. Komplet dokumentace v DB do 14 dnů před kontrolou Kontrola a obhajoba 1krát ročně

Hodnocení kategorie B Zaměření kontrol: - systém MA21, řešení problémů, meziroční zlepšení - spokojenost místní veřejnosti - stav UR - témata - změny, trendy, slabiny Struktura témat UR (10+1) Hodnotící otázky (www.ma21.cz) Rozsah prezentace s diskusí: 2,5 hod. Společná veřejná obhajoba : 23. listopadu 2011 Rozsah prezentace s diskusí 30 minut

Hodnocené oblasti UR 10 + 1 z Metodiky hodnocení MA21 v kategorii A 1. Správa věcí veřejných a územní rozvoj 2. Kvalitní životní prostředí 3. Udržitelná spotřeba a výroba 4. Doprava a mobilita 5. Zdraví a bezpečnost obyvatel 6. Místní ekonomika a podnikání 7. Vzdělávání a výchova 8. Kultura a místní tradice 9. Komunitní život 10. Globální odpovědnost 11. Spokojenost obyvatel s kvalitou života v místě a s procesem MA21 Témata v návaznosti na Aalborské závazky / pro kontroly na místě „B“

Hodnocení kategorie A Audit (sebehodnocení municipality) - 10 témat UR (do 31.1) - max. 3 problémové klíčové oblasti Expertní hodnocení - oponentní posouzení 10 témat – info (do 15.4.) - oponentní vyhodnocení Auditu - info mun. (do 15.9.) - oponentní posouzení – info PS MA21 (do 30.9.) Kontrola na místě (do 15.11.) Obhajoba (do 10.12.)

Hodnocení kategorie A 3 stupně nejvyšší kategorie A3 („bronzová“) municipalita má max.3 problémové oblasti, 1 přes/pod zákonný limit, hodnocení musí říci, že byly vyčerpány všechny možností zlepšení situace A2 („stříbrná“) municipalita má max.1 – 2 problémové oblasti,žádná přes/pod limitní hodnoty A1 („zlatá“) žádná problémová oblast

Litoměřice 31.března 2011 marie.petrova@mzp.cz Děkuji za pozornost  Litoměřice 31.března 2011 marie.petrova@mzp.cz