Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_03 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po B Anotace Prezentace.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Svalstvo.
Byliny a dřeviny – rozdělení, stavba
Svalstvo.
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Číslo v digitálním archivu školy
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_P8_03 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiálu Člověk – odlišnosti od ostatních savců Anotace.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ6_14 Sada DUMČeský jazyk 6 PředmětČeský jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L – význam vyjmenovaných.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_10 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty západní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona – název: I. Čtenářská a informační gramotnost.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_FY7_01 Sada DUM Fyzika 7 Předmět Fyzika Název materiálu Druhy pevných látek Anotace V prezentaci si žák procvičuje.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
Číslo v digitálním archivu školy
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Svalová (pohybová) soustava
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_10 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po M Anotace Prezentace.
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Svalová soustava 8. ročník.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Soustava pohybová - svalstvo
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_06 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Word - opakování Anotace Velké opakování AutorMgr.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Oběhová soustava srdce a cévy
Lidské tělo - kostra.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Svaly horní a dolní končetiny
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Kostra člověka.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_P8_07 Sada DUM Přírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiálu Svalový systém II. část Anotace Žák se v průběhu prezentace seznámí se svalovými skupinami horní a dolní končetiny. Pozná, které tkáně jsou tvořeny svalovinou hladkou. Autor  Mgr. Martina Jaborová Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 5.8. 2011 Očekávaný výstup Žáci budou znát svaly horní a dolní končetiny. Budou vědět, jaké orgány jsou tvořeny svalovinou hladkou. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Sval, končetina, srdce, dutý orgán Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

SVALOVÝ SYSTÉM II. část

SVALY DOLNÍ KONČETINY Začínají svaly kyčelními Dále jsou to svaly stehenní, z nichž největší je čtyřhlavý sval stehenní Ten tvaruje povrch stehna a způsobuje tažení v kolenním kloubu Bércové svaly začínají na kostech bérce Patří sem sval lýtkový, který tvaruje lýtko a je nutný pro chůzi Důležité jsou i drobné svaly nohy a chodidla

ZDE VIDÍŠ SVALY DOLNÍ KONČETINY

SVALY HORNÍ KONČETINY Svaly ramenní zajišťují pohyb ramenního kloubu Svaly paže obklopují pažní kost a dosahují k lokti Způsobují natažení a ohnutí v lokti Řadíme sem dvojhlavý sval pažní a trojhlavý sval pažní Svaly ruky jsou krátké a jsou důležité pro jemný pohyb ruky

ZDE VIDÍŠ SVALY HORNÍ KONČETINY Drobné svaly ruky Biceps, dvojhlavý sval pažní

HLADKÁ SVALOVINA Tvoří stěny vnitřních orgánů: Žaludek Střeva Jícen Stěna cév Močový měchýř Děloha atd. Má odlišnou stavbu od svaloviny kosterní Je řízena nervy a hormony Nelze ovládat naší vůlí

ZDE VIDÍŠ ORGÁNY TVOŘENÉ HLADKOU SVALOVINOU žaludek střeva Močový měchýř děloha

SRDEČNÍ SVALOVINA Je zvláštním druhem svaloviny Není ovládaná naší vůlí Srdeční sval pumpuje krev v krevním oběhu Srdeční svalovina pod mikroskopem

Použitá literatura a zdroj obrázků Kroulíková, Kroulík: Přírodopis pro osmý ročník zvláštní škol y, SEPTIMA 1995, 93 stran. Obrázky: www.GOOGLE.com