Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Optimalizace řízení informatiky Magistrátu města Brna
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
3. Životní cyklus a procesy projektu
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
1 / 7 Standardizace kartových center © HAGUESS, a.s – 2007 Standardizace kartových center Standardizace v oblasti kartových center a projekt opencard.
Realizační tým ICZ duben 2005
Požadavky na další funkce systému ePUSA verze 2.0 Projektová dokumentace.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Risk Analysis Consultants s.r.o
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Technické řešení PostSignum QCA
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
2. Životní cyklus a procesy projektu
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Informačních systémů veřejné správy
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Projekt realizace referenčního rozhraní
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005

Referenční rozhraní ISVS (dále také „RR ISVS“) je ta část referenčního rozhraní, která v rámci veřejné správy vymezuje uskutečňování vazeb mezi informačními systémy veřejné správy, tj. dimenzi IS/ICT referenčního rozhraní vymezeného v zákoně 365/2000 Sb., o ISVS. Vymezení Referenčního rozhraní ISVS Základním problémem je zajištění bezpečné a efektivní interoperability [1] mezi systémy umístěnými v různých orgánech veřejné správy v různých lokalitách po celém území ČR. Tyto organizace jsou vybaveny různými typy softwarového a hardwarového vybavení, využívají různé typy komunikační infrastruktury a spravují data, za která nesou odpovědnost ze zákona. [1] [1] Interoperabilita - schopnost informačního systému využívat funkčnost jiných informačních systémů a/nebo poskytovat vlastní funkčnost pro využití jinými informačními systémy.

Splnění požadavků zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS kladených na referenční rozhraní tj. na referenční, bezpečné a sdílené rozhraní informačních systémů veřejné správy Řešení musí být založené na otevřených standardech (specifikace W3C, ISO, OASIS,…) Musí se jednat o otevřené řešení, které umožní budoucí rozšiřování Řešení musí podporovat subsidiaritu – dělbu/řízení odpovědností Technologické řešení – škálovatelnost, spolehlivost apod. Využití dosavadních best practices řešení ve VS Zajištění vazby na projekty EU -IDA, resp. IDABC (od pol. 2005) - mj. eLink, -EIF - European Interoprability Framework aj. Hlavní principy řešení

Specifikace Referenčního rozhraní ISVS se skládá z následujících základních problémových oblastí: 1. Specifikace formátů dat a metadat - Výstupem bude metodický materiál, popisující doporučení pro budování služeb ISVS v oblasti dat a metadat, včetně testovacího předpisu. 2. Specifikace transportu dat - Výstupem bude metodický materiál, popisující doporučení pro budování služeb ISVS v oblasti přenosových protokolů a transportu dat, včetně definice testu kompatibility. 3. Specifikace propojovací sítě veřejné správy - Výstupem bude technická specifikace propojovací sítě včetně specifikace testu pro ověření interoperability a bezpečnosti propojovací sítě. Specifikace Referenčního rozhraní

4. Vymezení základních generických služeb - Výstupem bude popis architektury generických služeb, seznam předpokládaných základních generických služeb včetně metodického materiálu, popisujícího rozhraní některých generických služeb z pohledu uživatele. Součástí výstupu bude také popis projektového záměru pro všechny generické služby RR ISVS včetně vybudování systémů podporujících funkčnost generických služeb podle vymezení globální architektury, pokud takové systémy budou potřebné. 5. Popis koncepce řešení bezpečnosti - Výstupem bude popis komplexní koncepce popisující doporučení pro zajištění bezpečnosti RR ISVS a to jak technologické tak i fyzické, personální a administrativní včetně metodiky pro atest bezpečnosti, vzorový bezpečnostní projekt, vzor auditu bezpečnosti, vzor pro provedení analýzy aktiv, vzor pro provedení analýzy hrozeb a vzor pro provedení analýzy rizik. Součástí výstupu bude také návrh mechanismů pro zajištění bezpečnosti a návrh dalšího postupu. Specifikace Referenčního rozhraní

výběr řešitele specifikace - duben 2005 vypracování specifikací - do čtyř měsíců od podpisu smlouvy ověření na pilotních implementacích – 2. pol Předpokládaný harmonogram prací

Děkuji za pozornost