Současnost obrovská konsolidační vlna ve světovém finančním i nefinančním průmyslu obrovský nárůst akvizičních operací zabezpečení převodu rozhodujících.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Investiční společnosti a podílové fondy
Advertisements

Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Strategické aliance HOLDING.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Podnik jako právní subjekt
MALOOBCHOD - VYMEZENÍ SPECIFICKÉ FUNKCE MALOOBCHODU:
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Management podniku.  Otázky  Základní rozdělení převzetí firmy  Základní pojmy  Varianty prodeje  Způsoby prodeje  Klady a zápory  Cena  Podmínky.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Rudolf Čihák, CEO, IdeaMarkets Martin Pavlica, CEO, Intelligent Markets 2 ÚSPĚŠNÉ VYUŽITÍ KOLEKTIVNÍ INTELIGENCE V KORPORÁTNÍ PRAXI.
Ekonomická transformace
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Fúze a akvizice.
MARKETINGOVÝ MIX.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
se vznikem nových společností
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Strategie a správa akciových společností – Corporate Governance
Distribuce a její politika. každá firma zvažuje, komu a kde bude své výrobky prodávat a jakým způsobem se jejich výrobek dostane ke konečnému spotřebiteli.
Organizace a řízení nadnárodních společností
FINANČNÍ DOKUMENTY (AKCIE) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.
2. Úloha marketingu ve firmě
Finanční řízení podniku 1. př
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
TRH (tržní mechanismus)
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Investiční proces ČZU Margareta Křížová, MBA
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků 1. Formy spojení podniku 2. Motivy fúzí a akvizic 3. Strategie podniku a akviziční strategie 4. Ocenění podniku.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Kolektivní investování
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Současnost obrovská konsolidační vlna ve světovém finančním i nefinančním průmyslu obrovský nárůst akvizičních operací zabezpečení převodu rozhodujících.
Současnost obrovská konsolidační vlna ve světovém finančním i nefinančním průmyslu obrovský nárůst akvizičních operací zabezpečení převodu rozhodujících.
Přeshraniční fúze obchodních společností
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Fúze (spojení) a akvizice (převzetí) a jejich úloha a význam v dnešním globalizujícím se světě

Současnost obrovská konsolidační vlna ve světovém finančním i nefinančním průmyslu obrovský nárůst akvizičních operací zabezpečení převodu rozhodujících balíků akcionářských práv na nové majitele – úkol pro banky a investční zprostředkovatele

Vlny fúzí a akvizicí a jejich spouštěče – triggers; drivers 1. a 2.vlna 90.léta 19. a 20.léta 20.století-ekonomická deprese, růst cen korporátních akcií, faktor směřující ke vzniku antimonopolní legislativy 3. vlna od 50.do 70.let 20.století-ropná krize a následná recese; rozdíl USA-velké konglomeráty, GB-horizontální integrace 4.vlna 80.léta 20.století-ekonomické šoky způsobené deregulací, politickými událostmi a ekonomickými faktory (OPEC); změny v antimonopolní politice, deregulace finančních služeb,urychlení technologických změn, zaměření na korporátní kontrolu, významný růst počtu nepřátelských převzetí (nájezdníci) 5. vlna 90.léta 20.století-spuštěna širokou škálou faktorů spojených s globalizací, technologickými inovacemi, býčím trhem a privatizací; rozsah 20 bil.$, 5x více než 4., více aktivit v zahraničí, dramatický pokles nepřátelských převzetí-nová filozofie Bude 6.vlna?; řada skutečností ukazuje, že ano, např. řada států prodává své podíly ve významných národních spol.;investování do nemovitostí a maloobchodních sítí;expanze do zahraničí

Důvody akvizičních investic odhalení podhodnocených akciových titulů – investiční příležitost dosažení synergického efektu – provozní nebo finanční synergické faktory převzetí neefektivně řízených společností novými majiteli, kteří se současně snaží o restrukturalizaci společnosti s novým managementem realizace akviziční investice vlastními manažery s cílem dosažení vlastnické kontroly

„Úspěšná a efektivní realizace akvizičních obchodů závisí na schopnosti akvizičních investorů ve spolupráci s investičními zprostředkovateli ocenit hodnotu synergických efektů“ [Musílek,2002] Synergický efekt je však dosažen pouze tehdy, když hodnota kombinované a.s. je vyšší než součet hodnot přebírané a přebírající firmy, které podnikají odděleně: V(XY)> V(X)+V(Y)

Právní úprava fúzi a akvizicí v ČR Zákon č.513/1991 Sb., obchodní zákoník, v současném znění; především § 69 Způsoby přeměny společnosti, § 69a Fúze-sloučení–zanikající a nástupnická společnost; splynutí-zanikající společnosti a nově zakládaná nástupnická společnost, § 183a Nabídka převzetí-veřejný návrh smlouvy;cílová společnost; stanovisko představenstva;přátelské převzetí, §183b Povinná nabídka převzetí při ovládnutí cílové společnosti, §183c Společná ustanovení pro povinné nabídky převzetí, §183f Konkurenční nabídka převzetí, §183g Sankce za porušení povinnosti při nabídce převzetí Zákon č.125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev s účinností od 1.7.2008 upravuje vnitrostátní a přeshraniční fúze, přeměna společnosti musí být schválena valnou hromadou, odstraňují se některé instituty-smlouvy Projekt koncernového práva pro Evropu – roli ex ante koncernu plní v mnoha zemích nabídky převzetí

Nepřátelské převzetí Takové převzetí (hostile takeover), kdy přejímající společnost se snaží koupit a manažersky ovládnout cílovou společnost přes její nesouhlas jako budoucí přejímanou společnost. Nepřátelské převzetí se obvykle uskutečňuje v podmínkách veřejně obchodovatelných akcií, aby tzv. "nájezdník" (corporate raider) mohl "obejít" správní orgány cílové společnosti. Principy OECD, uvádějící doporučovanou praxi správy společností, se v jednom z bodů zabývají hodnocením způsobů obrany proti nepřátelskému převzetí, což rovněž svědčí o důležitosti tohoto tématu. Cílové firmy se samozřejmě snaží najít účinné metody, jak se proti nepřátelskému převzetí bránit. Nejaktivnější je v tomto souboji vrcholový management, protože ten se logicky cítí nejvíc ohrožen, neboť po uskutečněném převzetí je obvykle propuštěn a nahrazen novým vedením, jmenovaným novým vlastníkem. Metod obrany proti nepřátelskému převzetí existuje celá řada, některé jsou používány velice často, jiné pouze ojediněle. Z hlediska pochopení logiky způsobu obrany je však lepší je rozdělit podle způsobu obrany

Metody obrany proti nepřátelskému převzetí Znesnadnění podmínek koupě – Otrávené pilulky, Sebevražedné pilulky, Zlatý padák, Lidské otrávené pilulky Pomoc třetí strany - Bílý rytíř, Spřátelený prodej, Pomoc banky, Přítel, Včely-zabijáci, Šedý rytíř, Žlutý rytíř, Pytel písku, Rodinné stříbro Vlastní aktivní obrana – Vinkulace akcií, ESOP (Employee Stock Ownership Plan), Repelent na žraloky, Pac-Manova ochrana, Zadlužený výkup Dohoda s nájezdníkem – Uplácení nájezdníka Cílové společnosti se při obraně proti nepřátelskému převzetí často značně finančně vyčerpávají a stávají se později snadnější kořistí pro nové pokusy o převzetí. Lze tedy v této souvislosti dodat, že obrana proti nepřátelskému převzetí je často kontraproduktivní a společnosti by si její použití měly velice pečlivě uvážit. Existence pozitivních efektů nepřátelského převzetí