Berlínská krize 1948 - 1949.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Blokáda Západního Berlína
Advertisements

Berlínská krize.
Vývoj politické mapy Evropy
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Evropa po válce Kvíz Pro návrat na klikni na broučka.
STUDENÁ VÁLKA.
Svět Západu a vznik NATO
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Vietnamská válka.
Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.
STUDENÁ VÁLKA.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Korejská válka.
Vznik bipolárního světa a problém poválečného Německa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Vývoj v Číně po 2. světové válce
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_32_INOVACE_25-04 První světová válka Situace před válkou.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
36.1 Odsun, poválečné Německo
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Poválečná situace Dagmar Zemanová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
NA CESTĚ K VÁLCE ČSR PO MNICHOVU říjen 1938 – březen 1939.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Studená válka.
Československo v 50. letech
Studená válka 1. fáze uč
Berlínská zeď – symbol rozdělené Evropy
Studená válka – 2. fáze uč
II. světová válka 1945 (I.) Petr Machala.
První fáze dekolonizace
Německo Jan Dušek.
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Postupimská konference
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Cesta ke studené válce v Evropě
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
Poválečné uspořádání uč
První berlínská krize
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Transkript prezentace:

Berlínská krize 1948 - 1949

Otázky a úkoly Do kterých zón bylo rozděleno Německo po druhé světové válce? Jaká situace panovala po druhé světové válce v Berlíně? Do následující mapky vepiš státy, které ovládaly jednotlivé zóny jak v Německu tak i v Berlíně.

Německo bylo po válce rozděleno do 4 okupačních zón: a) americká b) britská c) francouzská d) sovětská 2. Berlín byl spojenci spravován společně a byl rovněž rozdělen do 4 okupačních zón . VB SSSR Francie USA

VB USA Francie SSSR

Otázky a úkoly Které státy se dohodly na vytvoření Spolkové republiky Německo? Jak na snahu o vytvoření Spolkové republiky Německo reagoval SSSR? V kterých letech probíhala tzv. Berlínská krize?

USA, VB a Francie se dohodly, že ze svých okupačních zón vytvoří samostatný stát Spolkovou republiku Německo. SSSR na to reagoval zablokováním přístupových cest do západního Berlína a tím způsobil tzv. Berlínskou krizi v letech 1948 – 1949.

Otázky a úkoly Jak západní mocnosti reagovaly na uzavření přístupových cest do Západního Berlína? Proč SSSR zrušil roku 1949 sván opatření?

Letecké koridory ze západních okupačních zón do Západního Berlína Během této blokády musely být západní sektory zásobovány ze vzduchu takzvaným leteckým mostem. Blokáda tak nebyla úspěšná a roku 1949 zrušil SSSR svá opatření.

Letiště Tempelhof, centrum příjmu zásob při sovětské blokádě Berlína v letech 1948-1949

Transport mléka do západního Berlína

Otázky a úkoly Které dva státy byly roku 1949 vyhlášeny. Zakresli NDR i SRN do následující mapy. Jaký status získal Západní Berlín?

Po zrušení blokády byly roku 1949 vyhlášeny: a) SRN - Spolková republika Německo. b) NDR – Německá demokratická republika. 2. Západní Berlín získal status samostatného postavení. NDR SRN

státní znak NDR státní vlajka NDR

státní znak SRN státní vlajka SRN

cs.wikipedia.org/wiki/Německo cs.wikipedia.org/wiki/Berlínské_krize www.ct24.cz http://spravy.pravda.sk/sk_zaujima.asp?r=sk_zaujima&c=A080331_101605_sk_svet_p09 http://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=1369&kategorie=3 sk.wikipedia.org/wiki/Nemecká_demokratická_republika