Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.3.03 Plodová zelenina – rajče1 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ3 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.3.03 Plodová zelenina – rajče1 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ3
Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 3 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, plod, Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 3 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, plod, Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.
Plodová zelenina konzumní částí je plod patří mezi teplomilné druhy zeleniny jsou náročné na podmínky pěstování vyžaduje půdy dobře zásobené humusem vyžaduje pravidelnou závlahu mají delší vegetační dobu – většina se pěstuje z předpěstované sadby
a)lilkovitá – rajčata, papriky, lilek vejcoplodý b) tykvovitá – okurka, meloun cukrový, meloun vodní, tykev Rozdělujeme do dvou skupin:
Rajče Lycopersicon esculentum Rajče Lycopersicon esculentum jednoletá rostlina hluboká kořenová soustava lodyha dužnatá, rozvětvená listy lichozpeřené květy dužnaté, pětičetné, samosprašné, uspořádané v hroznech plod – bobule různé barvy, tvaru a velikosti semena stříbřitě plstnatá celá rostlina má typické aroma
Nároky na prostředí půdy kypré, dobře propustné, teplé, bohaté na humus a živiny, půdní reakce mírně alkalická rostlina teplomilná a světlomilná polohy teplé, chráněné, ne však uzavřené při nadbytečné vzdušné vlhkosti se vytahuje a rostlina je méně odolná proti chorobám při prvních mrazech zmrzne zařazujeme do první nebo druhé trati
Opakování konzumní částí plodových zelenin je plod teplomilné rostliny rozdělujeme: na lilkovité - rajče, paprika, lilek na tykvovité – okurka meloun cukrový, vodní a tykev Rajče - jednoletá rostlina s typickým aroma - teplomilná a světlomilná, - půdy bohaté na humus, teplé, propustné
Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.