Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - zelenina Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy
Druhy zeleniny Za zeleninu považujeme jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin a části víceletých rostlin (ne plody). Do zeleniny neřadíme obilniny. Zelenina by měla být pravidelnou složkou naší potravy. Obsahuje hodně vlákniny, minerály a vitamíny. Některé druhy pěstujeme jen na zahrádkách, jiným se daří i na poli. Urči co nejvíce druhů zeleniny, které vidíš na obrázcích. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vegetables.jpg > [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:West_Show_Jersey_July_2010_43.jpg >
Druhy zeleniny Zeleninu můžeme dělit podle různých znaků, nejčastěji dělíme podle užitečné části rostliny na: Plodová zelenina – nejčastěji pěstujeme pro jejich plod. Paprika, meloun vodní, avokádo, dýně, salátová okurka Kořenová zelenina – pěstujeme pro podzemní části (kořeny, hlízy, bulvy) mrkev, ředkvička, křen, celer, petržel Listová zelenina – častá složka salátů, jíme jejich listy. Hlávkový či ledový salát, špenát, zelí, kapusta [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pumpkins.jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Radish.jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG>
Dělení zeleniny Lusková zelenina – požíváme hlavně lusky a semena bohatá na bílkoviny, proto by neměly v naší stravě chybět. Hrách, hrášek, fazole, cizrna, boby. Cibulová zelenina – cibule vznikají přeměnou dolní části stonku a listů. Pórek, pažitka, česnek, cibule. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phaseolus_vulgaris_seed.jpg > [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Onions.jpg > [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg >