Stavba těla hub, rozmnožování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Den Země – svátek planety
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
Živočichové rybníka Žahavci.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Životní podmínky organizmů
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.03 Anotace: Vzdělávací oblast: Buňka živočišná – stavba, činnost Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jedlé houby.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Význam hub a mechů v ekosystému
Chaluhy, čili hnědé řasy
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Znaky života Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.14
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Houby.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Houby.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Jedovaté rostliny kolem nás
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Stavba těla hub, rozmnožování Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.21 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

Václavka smrková Hřib hnědý Houby Houby jsou velkou skupinou živých organismů dříve řazenou k rostlinám, ale nyní vyčleněnou jako samostatnou říši. Rozšíříly se po celé Zemi, mají velký význam jako rozkladači nebo parazité. Člověk je využívá v průmyslu a potravinářství. Mnoho druhů žije v symbióze s cévnatými rostlinami nebo s řasami. Je známo okolo 1 500 000 druhů hub, z toho je v ČR zjištěno asi 10 000 druhů. Přímo houbami se zabývá mykologie. Václavka smrková Hřib hnědý [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Armillaria_ostoyae.jpg > [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Podgrzybek.jpg>

Stavba těla hub Tělo hub neobsahuje žádné chloroplasty, proto si nejsou schopny vytvářet organické látky tak jako rostliny. Živí se rozkladem organických látek ve svém okolí Základní stavební jednotkou je houbové vlákno (hyfa), které se rozrůstá v podhoubí (pod zemí) a v plodnici (nad zemí). Tělo hub je složeno z propletených houbových vláken, která vytváří podhoubí. U mnohých hub vyrůstá z podhoubí plodnice. Plodnice je nadzemní část houby vytvořená k rozmnožování. Uvolňuje (na spodní straně) výtrusy. Plodnice Podhoubí [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boletus_edulis_(Tillegem).jpg> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Clematis2.jpg >

Rozmnožování hub Houby se rozmnožují buď pohlavně nebo nepohlavně. Při nepohlavním rozmnožování nevytváří houby pohlavní buňky. 1. Dva jedinci vzniknou rozpadem vláknité stélky (podhoubí) na dvě samostatné části. 2. Houby produkují nepohlavní výtrusy. Pohlavní rozmnožování je běžným způsobem rozmnožování pro většinu druhů hub. Dochází ke spojení buněčných jader a vytvoření spor (výtrusů). Výtrusy dozrávají v plodnici a později se uvolní do okolí plodnice, pohyb vzduchu je roznáší na velké vzdálenosti.

V úvodu jste četli o přínosu hub pro přírodu a člověka V úvodu jste četli o přínosu hub pro přírodu a člověka. Snad každý z nás někdy ochutnal nějakou houbu. Jistě vás napadne více příkladů důležitosti hub. Zamysli se, čím vším jsou houby významné popř. se pokuste ve třídě přijít společně na co nejvíce významů. Na internetu zjisti, proč plíseň šedá tak vadí pěstitelům rostlin!