Jaderná energie Radioaktivita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Jaderná energie.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Jaderné reakce.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
JADERNÁ FYZIKA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Časový průběh radioaktivní přeměny
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Transkript prezentace:

Jaderná energie Radioaktivita

Radioaktivita je to jev, kdy se jádra prvků samovolně rozpadají a rozpad je doprovázen zářením prvky, jejichž jádra se mohou samovolně rozpadat se nazývají RADIOAKTIVNÍ PRVKY

Přirozená a umělá Přirozená u prvků volně se vyskytujících v přírodě Umělá je vytvořená v laboratoři (uměle mohou být vytvořené i prvky)

Poločas rozpadu je doba, za kterou se rozpadne polovina jader radioaktivního prvku pro různé prvky je různě dlouhá (tisíciny sekundy až miliardy let)

Záření ALFA je tvořeno dvěma protony a dvěma neutrony při vyzáření částice ALFA se původní prvek změní na jiný

Příklad 4a 2 226Ra 88 222Rn 86

malá pronikavost (ve vzdu-chu několik centimetrů) zachytí list papíru Alfa - vlastnosti malá pronikavost (ve vzdu-chu několik centimetrů) zachytí list papíru málo energie

Záření BETA (mínus) některý neutron v jádře se přemění na proton z jádra se vyzáří elektron při záření BETA se původní prvek změní na jiný

Příklad -b 228Ra 228Ac 88 89

větší pronikavost (ve vzduchu několik metrů) Beta - vlastnosti větší pronikavost (ve vzduchu několik metrů) zachytí tenká vrstva hliníku větší energie

Záření GAMA doprovází většinou záření a a b částice g záření se nazývá FOTON jádro uvolněním záření g snižuje svoji energii pokud jádro vyzáří jen g záření nezmění se prvek

Příklad g 226Ra 226Ra 88 88

největší pronikavost (ve vzduchu stovky metrů) Gama - vlastnosti největší pronikavost (ve vzduchu stovky metrů) zachytí tenká vrstva olova velká energie

Záření neutronů uvolňuje se při jaderných reakcích zachytí silná vrstva betonu nejvíce nebezpečné