Kultura na počátku novověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

RENESANCE a humanismus
Kultura raného středověku
Renesance.
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Česká kultura v 16. století renesance
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
RENESANCE A HUMANISMUS
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
RENESANCE A HUMANISMUS
Renesance Kristýna Strouhalová.
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Renesance (úvod, architektura)
RENESANCE A HUMANISMUS
Středověk Úvod.
RENESANCE 4.ročník Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Renesance a humanismus
Česká renesance Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
RENESANCE.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Architektura Evropské stavební slohy.... Počínaje středověkem vnímáme v architektuře různých oblastí Evropy více či méně jednotné formální znaky. Podoba.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Únor 2012 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Literatura období humanismu a renesance
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
Renesance a humanismus
RENESANCE A HUMANISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Renesance Dějepis 7.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Středověk – Jagellonci
Italská renesance a humanismus
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Humanismus a renesance.  Konec 13. století – Evropa→ ohromný hospodářský rozvoj – města - 1. zámořské plavby ( O 1 jaký byl jejich důvod?) → rozvoj přírodních.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Renesance a humanismus
Raně renesanční italská architektura
Renesance.
RENESANCE 15. a 16. století. RENESANCE 15. a 16. století.
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

Kultura na počátku novověku Renesance a humanismus

Anotace Materiál tvoří 12 slidů, v nichž je zachyceno období renesance a humanismu cílová skupina: 8. roč. Autor: Mgr. Tomáš Kozák očekávaný výstup: žák se seznámí renesančním životem, architekturou a dalšími druhy umění použitý materiál: učebnice dějepisu pro 7. roč. SPN a Prodos pro 8. ročník, Wikipedia průběh: za pomoci prezentace provedeme výklad a provádíme zpětnou vazbu pomocí shrnujících otázek na konci prezentace následuje možnost zápisu látky do sešitu

Renesance a humanismus 14. století italští učenci se začínají zajímat o antickou, zvláště římskou kulturu přístup k antickým autorům silně ovlivnil názory na svět učenci i umělci se na rozdíl od středověku už tak neupírají k Bohu středem pozornosti se stává člověk lidé pochopitelně i dále věří v Boha, ale začínají klást důraz na lidský rozum a vlastní úsudek nadpřirozený svět a posmrtný život začíná ztrácet na významu lidé se snaží poznat tento svět a pochopit jeho zákonitosti, což otevírá cestu pro poznání přírody a rozvoj vědy vůbec myšlenkový směr, v jehož centru je člověk se nazývá humanismus díky antice a humanismu vzniká nový směr – renesence umělci se pokoušejí obnovit antickou kulturu a vzdělanost

Architektura na rozdíl od gotiky už stavby nesměřují do výšky, jakoby k Bohu, ale spíše jsou stavěny do šířky na rozdíl od gotických klenutých mají renesanční budovy ploché stropy budovy jsou zdobeny římsami , sloupy a arkádami šlechta opouští nepohodlné hrady na kopcích a staví si zámky na krásných místech nebo paláce ve městech obydlí přestávají plnit funkci pevnosti, ale mají umožnit především pohodlné a luxusní bydlení

Významné renesanční stavby u nás letohrádek královy Anny letohrádek Hvězda zámek v Litomyšli zámek v Opočně náměstí v Telči náměstí ve Slavonicích Třeboň

Kultura na počátku novověku – Renesance a humanismus 14. stol – Itálie zájem o antickou, zvláště římskou kulturu pozornost se odvrací od Boha ke člověku klade se důraz na rozum a vlastní úsudek zájem o tento svět poznávání přírody a rozvoj vědy vůbec humanismus = myšlenkový směr, kdy je pozornost věnována člověku vzniká nový umělecký směr – renesance z franc. renesaince = znovuzrození pokus o obdovení antické kultury a vzdělanosti u nás počátky renesance za Jagellonců

Kultura na počátku novověku – Renesance a humanismus Architektura za kolébku renesance je považována italská Florencie obrovské rozdíly proti gotice opouštějí se vysoké linie a stavby rostou do šířky jsou zdobeny sloupy, římsami a arkádami