Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př.5.10-Energie v životním prostředí-prezentace
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
OBEZITA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Krev.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Kvapil a Michal Bureš
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Nemoci oběhové soustavy
Klinická propedeutika
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Nádory v oblasti dutiny ústní
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Cukrovka Diabetes mellitus
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
- definice, charakteristika, průběh
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Alkoholismus.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Onemocnění srdce Hypoteneze Angina pectoris Infarkt myokardu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Název Nebezpečí kouření
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.11-Péče o zdraví-prezentace
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:3. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Násobení a dělení autor.
Zdravotní problém lidstva
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
10. První pomoc - neúrazové stavy
vypracoval-Martin Vítů
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Oběhová soustava srdce a cévy
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ischemická choroba srdeční
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing. Danišková Jitka období vytvoření VM:květen 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, tematického okruhu – Choroby. Formou prezentace zpracovává téma nejznámějších civilizačních chorob, jaké typy lidí postihují a jak se projevují. VY_32_INOVACE_VkZ.6.07-Civilizační choroby-prezentace

Obezita  Na světě žije více než 1 miliarda lidí s nadváhou, z toho je jich 300 milionů obézních  Hlavní příčina: Nadměrná spotřeba jídla Špatné stravovací návyky Málo pohybu  V Americe na léčbu obézních vynaloží 12 % všech zdravotních výdajů, což činí asi 100 miliard dolarů

Cukrovka  První zmínky o tomto onemocnění - starověký Egypt roku 1500 před n.l.  Cukrovka -snížená tvorba inzulinu (tělesný hormon sloužící k udržování stálé hladiny cukru v krvi)  Inzulin se tvoří ve slinivce břišní dochází ke snadnějšímu přechodu cukru z krve do tkání (zdroj energie)  Lidé s cukrovkou si musejí píchat inzulin, aby jej doplnili v krvi

Infarkt myokardu  Infarkt myokardu vážné onemocnění náhlým přerušení dodávky kyslíku do srdečního svalu  Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí, která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha  Infarkt myokardu je asi pětkrát častější u mužů než u žen

Cévní mozková příhoda  přerušení průtoku krve a k poškození mozku nedostatečným prokrvením prasknutí cévy a krvácení do mozku důsledku jejího uzavření krevní sraženinou Projevuje se:  slabostí  ztrátou citlivosti tváře nebo končetiny  zmateností, dezorientací  potíží s chůzí  problémy se smysly (teplo, dotek, bolest, rozmazané vidění)  neovládáním jedné z končetin

Rakovina  Rakovina je nádorové onemocnění Druhy rakoviny:  Rakovina plic –může být z kouření  Rakovina jater – může být z nadměrného požívání alkoholických nápojů  Rakovina prostaty  Rakovina mozku  Rakovina tlustého střeva, ……….. Řeší se například: Chirurgickou léčbou, chemoterapií, radioterapií,…

Deprese  onemocnění celého organismu  je jedním z nejčastějších problémů, který můžeme zažít Typické projevy:  negativní pohled na sebe  pokles energie, únava, ospalost  tíha na hrudi  nadměrné obavy a starosti  časté pocity napětí

Alzheimerova choroba  Onemocnění mozku (dochází k zániku mozkových buněk a ubývání mozkové hmoty)  Ve skupině 65tiletých jsou postiženy zhruba 2 – 3 %, každých 5 let se toto procento zdvojnásobuje  Nejvíce jsou ohroženi starší lidé  Hlavním příznakem je porucha paměti  Poruchy paměti mohou vést k tomu, že nemocný zapomene zavřít plyn, zavřít vodu, vypnout žehličku apod.

Odkazy:      