Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

ORGANICKÁ CHEMIE DUSÍKU
Vypracovala : Filipa Pašková
Dusíkaté deriváty - obsahují N vázaný na C.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY E T H E R Y.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Dusíkaté deriváty.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Ethery obecný vzorec R1-O-R2.
Alkeny.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Heterocyklické sloučeniny
Alkoholy a fenoly.
Dusík, N.
Hydroxyderiváty alkoholy fenoly Nestálá uspořádání - enol formy
Aminy, klasifikace a názvosloví
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Kyslíkaté deriváty Hydroxyderiváty: -OH Ethery: R-O-R
Heterocykly.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aminy, vznik, vlastnosti
Deriváty karboxylových kyselin
Karbonylové sloučeniny
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
ORGANICKÁ CHEMIE.
Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27
Heterocyklické sloučeniny
Heterocyklické sloučeniny
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
AMINY - náhradou H v molekule NH3 uhlovodíkovým zbytkem (alkylem n. arylem) primární sekundární terciární.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem. Charakteristika heteroc.sl. Pětičlenné  bezbarvé kapaliny, zapáchají (připomínají chloroform)  obsaženy.
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Heterocyklické sloučeniny
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Nitrosloučeniny Dusíkaté deriváty s funkční skupinou – NO2
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Mgr. Richard Horký.  Organické cyklické sloučeniny  Obsahují místo uhlíku heteroatom (O, S, N)  Dělíme je podle počtu, druhu heteroatomů a počtu cyklů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 16 TEMA: Chemie – Deriváty uhlovodíků,
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
H ETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY RNDr. Marta Najbertová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Aromatické sloučeniny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Organické látky.
Organická chemie Chemie 9. r..
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ORGANICKÉ SLOUČENINY OBSAHUJÍCÍ DUSÍK
Heterocyklické sloučeniny
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
2. Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Transkript prezentace:

Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární aminy. Napište obecné vzorce těchto aminů.

Názvosloví Systematická koncovka –azan, -amin Systematická předpona amino- Existují tři způsoby tvoření názvů. Ukážeme na příkladu sekundárního aminu: CH3NHCH3 dimethylazan, dimethylamin CH3NHC2H5 ethy/methyl/azan, ethyl/methyl/amin N-methylethanamin Triviální názvy Anilin neboli fenylazan, fenylamin, benzenamin Příklad diaminu: H2NCH2CH2CH2CH2NH2 1,4-butandiamin, tetramethylendiamin,

Heterocyklické sloučeniny - aminy Mezi sekundární aminy se řadí pyrrol (azol) –pětičetný heterocykl s jedním heteroatomem a mezi terciární aminy se řadí pyridin (azin) – šestičetný heterocykl s jedním heteroatomem. Napište jejich vzorce, nezapomeňte, že je dusík v aminech trojvazný.

Procvičení názvosloví Napište vzorce zadaných sloučenin: N,N-dimethylanilin, hexametylendiamin, 2-naftylamin, p-fenylendiamin, methyl/propyl/butan-1-amin Je název dimethylanilin jednoznačný?

Výskyt aminů Patří mezi hojně se vyskytující přírodní látky, jsou produkty /močovina/, meziprodukty metabolických dějů /ornitin/, stavební prvky organických sloučenin /aminokyseliny/ nebo vznikají rozkladem látek, např. hnitím bílkovin /trimethylamin/. U rostlin z aminokyselin vznikají alkaloidy jako odpadní produkty. Mezi deriváty aminů patří i nukleové kyseliny a některé vitaminy.

Fyzikální vlastnosti aminů Aminy s nejnižší relativní molekulovou hmotností jsou plyny vlastnostmi připomínající amoniak. Jsou dobře rozpustné ve vodě, tvoří s vodou vodíkové můstky. Zvětšováním uhlovodíkového zbytku se rozpustnost ve vodě zmenšuje.

Chemické vlastnosti Přítomnost nevazebného elektronového páru na atomu dusíku určuje zásaditý charakter aminů. Na zásaditost má vliv charakter uhlovodíkových zbytků. Obecně platí, jsou-li na dusíku vázány alkyly, je jejich zásaditost vyšší než u amoniaku, jsou-li na dusíku vázány aryly, je jejich zásaditost nižší než u amoniaku. Tedy methylamin je zásaditější než anilin.

Reakce aminů Aminy jako zásady reagují se silnými kyselinami za vzniku amoniových solí. Napište reakci anilinu s kyselinou sírovou. Vznikne aniliniumhydrogensulfát. Napište reakci trimethylaminu s kyselinou chlorovodíkovou. Vznikne trimethylamoniumchlorid.

Reakce aminů Aminy také reagují s elektrofilními činidly, mají tedy nukleofilní charakter. Napište reakci ethanaminu s jodmethanem. Vznikne ethylmethylamoniumjodid.

Diazotace Je to reakce primárních aromatických aminů s kyselinou dusitou za vzniku arendiazoniových solí. Jsou to nestabilní sloučeniny, je nutno reakci provádět při teplotě 0o – 5oC. Při teplotě nad 10oC stupňů se arendiazoniové soli rozkládají. Kyselina dusitá je nestabilní a připravuje se reakcí dusitanu sodného a kyseliny chlorovodíkové. Diazotací anilinu vzniká benzendiazoniumchlorid. [C6H5N2]+Cl- nebo [C6H5-N=N]+ Cl- Ten se používá jako syntézní látka při výrobě azosloučenin.

Kopulace Je to reakce arendiazoniových solí s aromatickými aminy nebo fenoly. Jedná se v podstatě o elektrofilní substituci na aromatickém jádře. Vznikají tak azosloučeniny, mají funkční skupinu - N = N – Napište reakci benzendiazoniumchloridu s fenolem. Vzniká 4-hydroxyazobenzen. Azosloučeniny jsou barevné, označují se jako azobarviva, obsahují chromofor (skupina zajišťující barevnost), chromoforem azobarviv je azoskupina -N=N-.

Zástupci aminů a jejich použití 1,6 – hexamethylendiamin je surovinou pro výrobu polyamidů. Anilin je jedovatá kapalina používaná k výrobě barviv, léčiv a plastů. 2 – naftylamin se užíval na výrobu azobarviv, patří mezi karcinogenní látky. 1,4 – fenylendiamin je součástí fotografických vývojek. Pyrrol a pyridin jsou základem pro odvození řady přírodních látek např. chlorofylu, hemoglobinu a nikotinu.