Trávicí soustava-žaludek, střeva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Trávicí soustava 2 střevo, játra, pankreas, trávení a vstřebávání
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola Bukovec
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava-žaludek, střeva

Žaludek Pružný svalový orgán ve tvaru písmene J umístěný v horní části břišní dutiny. Objem 1-2 l, může se několikanásobně zvětšit. Plní 2 funkce: 1/ Mechanická-svými stahy neustále promíchává tráveninu (chymus), aby se dostala do kontaktu s chemickými látkami 2/ Chemická- v žaludku na tráveninu působí HCl a enzymy Kyselina chlorovodíková zabíjí bakterie v potravě, leptá pevné části potravin (zbytky kostí…) a aktivuje pepsin. Žaludeční stěna je proti kyselému pH chráněna hlenem (mucin), při porušení ochranného krytu může dojít k naleptání žaludeční stěny- žaludeční vřed. Pepsin- enzym vyzlučovaný buňkami žaludeční stěny, který spouští trávení bílkovin

Tenké střevo- dvanácterník Po cca 4 hodinách opouští potrava žaludek a pomocí svěrače v jeho dolní části (vrátník) je po malých dávkách vytlačena do tenkého střeva. To se skládá ze 3 částí: Dvanácterník (duodenum) Lačník ( jejunum) Kyčelník( ileum) Dvanácterník : Délka cca 25 cm, Ø 4cm Podkovovitý tvar Ústí sem: Vývod z jater, kterým do dvanácterníku odkapává ze žlučníku žluč- ta slouží k emulgaci tuků (velké kapky tuků jsou rozbity na malé kapičky, které jsou lépe zpracovatelné pro enzym Vývod ze slinivky, který přivádí enzymy pro trávení- amylázu- trávení cukrů - lipázu- pro trávení tuků - trypsin- pro trávení bílkovin Slinivkové šťávy neutralizují kyselé pH tráveniny, která sem přichází ze žaludku.

Tenké střevo- lačník, kyčelník Lačník (jejunum) 3,5 m tenkého střeva okolo pupku, Ø 3 cm . Jeho povrch je vystlán výčnělky- klky, které zvětšují aktivní plochu tenkého střeva na 300 m². Probíhá zde finální dotrávení potravy a její vstřebání přes klky (až 1,5 mm) do krevních a mízních kapilár. Kyčelník (ileum) 2,5 m střeva u pravé kyčle, Ø 2,5 cm. Zde dochází k finálnímu vstřebání živin+ vitamínu B12+ solí žlučových kyselin Potrava je tenkým střevem posunována pomocí peristaltických pohybů hladkého svalstva ve střevní stěně.

Tlusté střevo, konečník, řiť Tlusté střevo má délku cca 1,5 m, Ø 5-7 cm. Skládá se ze vzestupného, příčného a sestupného tračníku. Úsek mezi ústím tenkého střeva a začátkem střeva tenkého se nazývá slepé střevo- zde je velké množství- na jeho konci červovitý výběžek (apendix). Tlusté střevo neobsahuje klky, jeho povrch je vystlán kapsami s buňkami vylučujícími hlen. Úkolem tlustého střeva je: Vstřebání zbylých vitamínů , minerálů, solí Resorpce (vstřebání vody)+ zahuštění stolice- při poruše resorpce vody- průjmová onemocnění. Příprava zbytků stravy na vyloučení pomocí symbiotických bakterií- tzv. střevní mikroflóra. Vzniklá stolice se hromadí v konečníku. Zde je svěrač z hladké svaloviny. Řitní otvor je vybaven svěračem z příčně pruhované svaloviny, kterým ovládáme vyměšování.

Jak dlouho trávíme jídlo. Obvykle jídlo úplně strávíme během 24 hodin Jak dlouho trávíme jídlo? Obvykle jídlo úplně strávíme během 24 hodin.V žaludku zůstává potrava okolo 4 hodin.V tenkém střevu více než 6 hodin, 6-7 hodin ve střevu tlustém a v konečníku, dříve než je zbytek potravy vyloučen jako stolice (pevný odpad) , uplyne 6-7 hodin.