25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
Advertisements

OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída. OPAKOVÁNÍ 2 Prvouka 3.třída.
20.1 Malá násobilka - násobení
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Elektronická učebnice - I
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
Elektronická učebnice - I
10.1 Slabiky dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě
další štěpení látek a vstřebávání živin do krve
Elektronická učebnice - I
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
orgány a Orgánové soustavy v lidském těle
Alternativní zdroje energie
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
24.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK STAVBA TĚLA, KOSTRA
PTÁCI.
Název školy:Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_170 _NAŠE_TĚLO Téma:Vnitřní orgány Číslo projektu:
Elektronická učebnice - I
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vnitřní a vnější stavba těl savců
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Elektronická učebnice - I
17.1 Rozmanitost přírody – ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Vnitřní ústrojí psa domácího
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Soustavy orgánů - opakování
Elektronická učebnice - I
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Proč přijímáme potravu?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_20_Vnitřní ústrojí Téma:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
STAVBA TĚLA ČLOVĚKA VY_32_INOVACE_08
LIDSKÝ ORGANISMUS OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
AUTOR: Blanka Petlánová
ČLOVĚK A JEHO VNITŘNÍ ÚSTROJÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_NAŠE TĚLO
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Autor: Mgr. Karolina Pátková
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Živočichové.
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Transkript prezentace:

25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 25.1 Člověk a jeho zdraví – ČLOVĚK VNITŘNÍ ORGÁNY Jak funguje naše tělo? Co se uvnitř skrývá za orgány? Jak pracují? Proč mám hlad? A proč se mi chce spát? Jak to, že dýchám? Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.2 Co už víš? K našemu životu jsou nezbytná různá vnitřní ústrojí těla. Každé má určitý význam a je obvykle v činnosti, i když spíme. Příroda nám poskytuje základní podmínky pro život. Nemůžeme bez ní žít. VZDUCH DÝCHÁM VODA PIJI POTRAVA JÍM PROSTOR POHYBUJI SE SVĚTLO A TEPLO VNÍMÁM Co ty potřebuješ každý den ke svému životu?

25.3 Vnitřní ústrojí člověka Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.3 Vnitřní ústrojí člověka Celé naše tělo je protkané sítí cév, které rozvádějí krev, a sítí nervů, které řídí všechny činnosti našeho těla. Neustálý pohyb krve v těle zajišťuje srdce, které se stáhne asi 80krát za minutu. Pracuje, i když sedíme nebo ležíme – bez přestávky po celý náš život. Našemu srdci i ostatním vnitřním ústrojím škodí kouření, alkohol a další drogy, i příliš velká hmotnost těla. Prospívá mu pohyb na čerstvém vzduchu.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.4 Lidské orgány mozek a mícha – řídí činnost celého těla plíce – umožňují dýchání, odebírají ze vzduchu kyslík a převádějí jej do krve srdce - pracuje jako pumpa a zajišťuje nepřetržitý průtok krve celým tělem žaludek – zpracovává potravu játra – přeměňují se v nich látky a zachycují škodliviny tenké střevo - potrava se v něm promísí se žaludečními šťávami a štěpí se na jednodušší složky tlusté střevo - nestrávené zbytky se v něm zahušťují a konečníkem odcházejí z těla ven ledviny - odebírají z krve tekutiny i škodlivé odpadní látky a močovou trubicí je odvádějí ven

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.5 Procvičení a příklady 3. K větám jsou přiřazena čísla 1 – 7. Až si věty přečteš, napiš jejich číslo ke správnému ústrojí. 1. Pracuje jako pumpa a zajišťuje nepřetržitý průtok krve celým tělem. 2. Řídí činnost celého těla i vnitřních orgánů. 3. Zabezpečují dýchání, odebírají ze vzduchu kyslík a převádějí jej do krve, vylučují oxid uhličitý. 4. Potrava se v něm promísí se žaludečními šťávami a štěpí se na jednodušší složky. 5. Probíhá v něm další štěpení látek a jeho stěnami se živiny vstřebávají do krve. 6. Nestrávené zbytky se v něm zahušťují a konečníkem odcházejí z těla ven. 7. Odebírají z krve tekutiny i škodlivé odpadní látky a močovou trubicí je odvádějí z těla ven. mozek a mícha srdce a cévy plíce žaludek věta č._______ věta č._____ věta č.______ tlusté střevo tenké střevo ledviny a močový měchýř věta č.________ věta č.______ věta č._______ 1. Škrtni, co není pravda. Mezi vnitřní ústrojí patří mozek a mícha, srdce a cévy, kůže, plíce, žaludek, krk, tlusté střevo, tenké střevo, páteř, ledviny a močový měchýř. 2. Spoj obrázek s jeho názvem. mozek a mícha žaludek srdce a cévy tlusté střevo plíce tenké střevo ledviny a močový měchýř

25.6 Společné znaky s ostatními živočichy Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.6 Společné znaky s ostatními živočichy Přečtěte si, co člověk potřebuje pro své zdraví. Spojte s patřičným obrázkem. Čím se lišíme od ostatních živočichů a rostlin? Červeně vybarvěte potřeby člověka, modře zvířat a zeleně rostlin. Člověk má některé znaky společné se zvířaty. Společně s nimi patří do skupiny živočichů.

25.7 Human organs heart – srdce kidneys – ledviny stomach – žaludek Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.7 Human organs heart – srdce kidneys – ledviny stomach – žaludek lungs – plíce brain - mozek

25.8 Test znalostí 1. Který orgán zajišťuje oběh krve? a/ hlava Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 25.8 Test znalostí 1. Který orgán zajišťuje oběh krve? a/ hlava b/ plíce c/ srdce d/ mícha 3. Který orgán pročišťuje krev? a/ ledviny b/ ústa c/ nos d/ plíce 2. Který orgán řídí činnost celého těla? a/ srdce b/ mozek a mícha c/ mozeček d/ oči 4. K čemu slouží plíce? a/ k řízení činnosti celého těla b/ k řízení činnosti auta c/ k dýchání d/ k čištění krve Správné odpovědi: c b a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.9 Použité zdroje, citace http://www.imapbuilder.com/customization/interactive_human_anatomy_graphs.php - slide č. 7 http://wiki.rvp.cz/Kabinet%2FObrazky%2FSpeci%C3%A1ln%C3%AD_pedagogika%2FKomunika%C4%8Dn%C3%AD_tabulky%2FLidsk%C3%A9_t%C4%9Blo – slide č. 1 http://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/345/nase_telo___pracovni_sesit_pro_3_rocnik.pdf - slide č. 5 http://skolicka6.sweb.cz/CLOVEK/PRVOUKA1.htm - slide č. 6 http://skolicka6.sweb.cz/KRIZOVKA/KRIZOVKA.htm - slide č. 6 http://skolicka6.sweb.cz/TEST/PRVOUKA4.htm - slide č. 6 Věra Štiková: Já a můj svět – prvouka pro 3. ročník, pracovní sešit, nakladatelství Nová škola, 2008, str. 65 – slide č. 6 Věra Štiková: Já a můj svět – prvouka pro 3. ročník, učebnice, nakladatelství Nová škola, 2008, str. 68 – slide č. 3 Danuše Kvasničková, Věra Danielovská: Prvouka pro 3. ročník základní školy, Fortuna, Praha 2002 – str. 30, 31 – slide č. 3, 4 10. Kliparty z databáze.

25.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 25.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 01 – 06/2012 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Člověk a jeho vnitřní orgány. Anotace Prezentace popisující lidské vnitřní orgány.