Monitoring životního prostředí v okolí školy a v Moravskoslezském kraji Martina Toporská, 2.L.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Smíšené a listnaté lesy
Určení vlastností půdy podle výskytu rostlin
Dvouděložné rostliny.
Klára Pacáková Simona Vavroňová Andrea Zdvořáková Martin Dongres
Kvetoucí a nekvetoucí rostliny
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Mnohobuněční bezobratlí živočichové
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Environmentální projekt Pálava –
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_410.
Byliny.
Rostliny (P – Ř).
KOTVICE Večerková Kateřina. Psal se rok 2014, byl krásný, zatažený, dubnový den a naše třída se chystala na jednodenní exkurzi do přírody!
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Rostliny.v.okoli.obce.
Rostliny S-V Ilona Pražáková Sasanka hajní Sedmikráska chudobka
Zpracoval: Štěpán Sýkora a Lukáš Humplík.  svrchní část zemské kůry  je prostoupená vodou, vzduchem, a organismy  vzniká procesem pedogeneze pod vlivem.

Podmínky života na Zemi 5.ročník
Moravskoslezský kraj.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI58 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Leden 2013 Ročník,
Klikni na správnou řeku nebo vodní nádrž
Rostliny travních společenstev 2
Moravskoslezský kraj - procvičování
PEDOLOGIE pH FAKTOR PŮDY.
Hydrobiologie tekoucích vod
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Krajina a životní prostředí
Život ve vodě Filip Bordovský.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
Geologický odkryv v Bruntále Michaela Kudelová 2.L.
T – REPORT z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Od kořínků ke konečkům aneb GMO versus ekologické zemědělství.
Biologická olympiáda II.
Kmen: Kroužkovci tělo ze stejných článků (kromě prvního a posledního)
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Blatouch bahenní.
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem  Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka  projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
V okolí ZŠ Jílovská Praha 4
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: LESNÍ ROSTLINY.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Přírodní společenstva v České republice
(pavoukovci až hmyz s proměnou nedokonalou)
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
HODNOCENÍ VODNÍCH PRVKŮ
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Transkript prezentace:

Monitoring životního prostředí v okolí školy a v Moravskoslezském kraji Martina Toporská, 2.L

exkurze se zúčastnilo za doprovodu Mgr. Jany Stříbné, Mgr. Lenky Dohnalové a Mgr. Aleny Bradové celkem 30 studentů MSŠZe a VOŠ navštívili jsme vodní nádrže Kružberk a Slezská Harta, úpravnu pitné vody v Podhradí a Lávový proud u Bruntálu určovali jsme živočichy a rostliny, vlastnosti půdy

Hydrologie odběr vody (následné určování složení ve školní chemické laboratoři) odběr bezobratlých živočichů objevili jsme raka říčního, který indikoval vysokou čistotu řeky Moravice dále jsme objevili např.: vodoměrku štíhlou, splešťuli blátivou, pijavku lékařskou, pijavku koňskou, blešivce hřebenatého

Pedologie odebírání vzorků (následné určování složení ve školní chemické laboratoři) provedli jsme asi 1m hluboký vertikální odběr, ze kterého jsme následně určovali barvu, strukturu a vlhkost půdy nasbírali jsme hrabanku listnatého a smíšeného lesa, ze které jsme pak odebírali živočichy nalezli jsme mnoho druhů mnohonožek, stonožek a žížal

Určování rostlin nalezené rostliny jsme určovali podle botanických klíčů některé z nalezených rostlin: plicník lékařský, smetanka lékařská, kopřiva dvoudomá, pomněnka lesní, rozrazil rezekvítek, vlaštovičník větší, řeřišnici hořkou, pryskyřník a další

Vodní nádrž Kružberk

Úpravna pitné vody v Podhradí

Vodní nádrž Slezská Harta

Lávový proud u Bruntálu