PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
Sexuální výchova.
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
Ženská pohlavní soustava
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Rozmnožování a vývin mnohobuněčných živočichů
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
VÝVOJ JEDINCE.
Ovogeneze a ovariální cyklus samic Pohlavní cyklus samic(estrální)
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Pohlavní soustava - muž
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
Žlázy s vnitřní sekrecí
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Rozmnožovací soustava 5. ročník
podříše: MNOHOBUNĚČNÍ (Metazoa)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Pohlavní soustava.
Biologické děje v dospívání
Ženské pohlavní ústrojí
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Pohlavní soustava ženy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj REPRODUKČNÍ SYSTÉM PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj

POHLAVNÍ ŽLÁZY Pohlavní žlázy jsou dvojího typu – mužské a ženské Do funkce se dostávají v době puberty, tedy dospívání, většinou kolem 13 až 15 roku Zabezpečují rozmnožování tím, že se v nich tvoří lidské zárodečné buňky a také produkují pohlavní hormony Mužská zárodečná buňka se nazývá spermie, ženská vajíčko

POHLAVNÍ BUŇKY

POHLAVNÍ ÚSTROJÍ MUŽE Mužské pohlavní žlázy se nazývají varlata a jsou uloženy v šourku Tkáň varlat je tvořena stočenými kanálky, v jejichž semenotvorném epitelu vznikají spermie - spermatogenese Spermie se shromažďují v nadvarleti V buňkách varlat se tvoří mužský hormon testosteron, který působí na růst mužských pomocných pohlavních orgánů (nadvarle, chámovod, prostata, pyj), také na rozvoj sekundárních pohlavních znaků (vous, hlubší hlas, kouty ve kštici) a na sexuální chování

POHLAVNÍ ÚSTROJÍ ♂

ŘEZ VARLETEM

POHLAVNÍ ÚSTROJÍ ŽENY Ženské pohlavní žlázy, neboli vaječníky, jsou uloženy v pánvi Vaječníky jsou řízeny gonadotropními hormony z předního laloku hypofysy Jejich korovou vrstvu tvoří zárodečný epitel, ve kterém se na konci nitroděložního života vytvoří až několik set tisíc vajíček uzavřených v měchýřcích, tzv. folikulech Ve folikulech vajíčka postupně dozrávají, během života ženy dozraje zhruba 400 folikul, ostatní zanikají K dozrání 1 folikulu dochází zpravidla 1x za 28 dní, kdy puká ztenčená stěna folikulu a vajíčko je uvolněno do dutiny břišní a folikul se promění ve žluté tělísko. Tento proces se nazývá ovulace Vaječníky produkují dva hormony - estrogeny a progesteron Estrogeny vznikají ve zrajícím folikulu a jejich vlivem v dospívání rostou ženské pomocné pohlavní orgány (vejcovod, děloha, pochva a zevní rodidla), rozvíjejí se sekundární pohlavní znaky (ochlupení, ukládání tuků na stehnech, v bocích a ve tkáních prsů) a rozvíjí se sexuální chování Cílem progesteronu je zajistit co nejlepší podmínky pro případné těhotenství

POHLAVNÍ ÚSTROJÍ ♀

POHLAVNÍ CYKLY U ŽENY Již při narození ženské vaječníky obsahují až 300 000 primárních folikulů a v každém z nich jedno nezralé vajíčko Činnost vaječníků má periodický charakter Menstruační cyklus je děj, při němž se vajíčko uvolňuje a přichází do dělohy Cyklus má 4 fáze trvá zpravidla 28 dní

POHLAVNÍ CYKLUS ♀

OPLOZENÍ Při oplození se spojí obě zárodečné buňky a z oplozeného vajíčka se začne vyvíjet nový jedinec V pohlavních buňkách jsou zakódovány vlohy, které jedinec zdědí po matce a otci – genotyp Nositeli tohoto kódu jsou chromosomy, přičemž každá lidská buňka má 46 chromosomů a ty můžeme podle tvaru a délky řadit do párů, takže nám vznikne 23 párů chromosomů na každou buňku 22 páry jsou autosomy a pouze jediný pár je pohlavní a určuje pohlaví jedince Pohlavní buňka má jen 23 chromosomů, protože druhou polovinu ze 46 chromosomů dodá pohlavní buňka jedince opačného pohlaví Větší chromosom se nazývá X, menší Y Pouze jediné spermii, která svým enzymem rozpouštějícím povrch vajíčka , se podaří penetrace, neboli průnik, do vajíčka a oplodní ho Vajíčko a spermie vytvoří jedno jádro, které se začne dělit na dvě buňky a během 72 hodin pokračuje až do konečných 64 buněk V dalších 7 dnech vajíčko se stupuje do dělohy, kde začíná těhotenství

VÝVOJ PLODU Oplozené vajíčko se dělí rýhováním a stává se morulou Ve stádiu moruly se oplozené vajíčko dostává do dělohy, mění se v blastocystu a a uchytí se na děložní sliznici Placenta – vzniká rozvojem děložní sliznice a vyživuje plod Ze zárodečných listů ektoderm, mezoderm a entoderm vznikají jednotlivé orgány V prvních 6 týdnech je jedinec nazýván embryem, od začátku 3.měsíce těhotenství foetus, kdy je již patrná hlava, končetiny a oči. Na konci těhotenství měří zralý plod průměrně 50 cm a váží 3,5 kg

CHROMOSOMY

OPLOZENÍ

ZDROJ www.wikipedia.cz Biologie člověka v obrazech Borská Renata, Borský Drahomír: Atlas lidského těla. Fortuna Print, Praha, 1993