MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Somatologie Reprodukční systém muže. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce varlat. Sperma. Spermiogram.Testosteron.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
52.1 Člověk – rozmnožovací soustava
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
SLUCH Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mužská pohlavní soustava
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Pohlavní soustava - muž
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Mužská pohlavní soustava
Pohlavní soustava muže
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Rozmnožovací soustava muže
BIOLOGIE ČLOVĚKA POHLAVNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA MUŽE
Mužské pohlavní ústrojí
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Mužská pohlavní soustava. Anotace Prezentace je ur č ena pro žáky 8. ro č níku ZŠ Prezentace navazuje na kapitolu Hormonální soustava Heslovité pojmy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
POHLAVNÍ SOUSTAVA MUŽE ZŠ Hejnice - M. Hradil. Rozmnožování  Je jedním ze základních znaků živé hmoty.  Schopnost reprodukce je podmínkou udržení existence.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_20_Rozmnožovací soustava muže Autor.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
1 09 pohlavní soustava mužská VY_32_INOVACE_09 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:G2-09 třída:8. předmět:Př. anotace:Materiál slouží k probírání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Pohlavní soustava - žena
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - muž TÉMATICKÝ CELEK:
Pohlavní soustava ženy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Pohlavní soustava muže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Transkript prezentace:

MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 Pohlavní systém muže zajišťuje tři hlavní funkce: tvorba spermií – spermatogeneze realizace pohlavního spojení – koitus produkce pohlavních hormonů, které zasahují do látkové výměny organismu EU-OP VK VY_32_INOVACE_P10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY Dělí se na: - pohlavní žlázy – varlata . vývodní cesty – nadvarlata, chámovody a přídatné žlázy - hlavní ústrojí ústrojí - pyj Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

VARLATA Párové vejčité orgány 4-5 cm dlouhé a 2-3 cm široké. uloženy mimo břišní dutinu v šourku na povrchu silné vazivové pouzdro, přepážky rozdělují vnitřní prostor na několik oddílů v oddílech varlete stočené semenotvorné kanálky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

SPERMIE Spermie se začínají tvořit od 13. až 14. roku. Vyvíjejí se od puberty až po stáří. Ve varlatech se v semenotvorných kanálcích tvoří mužské pohlavní buňky – spermie. Pro jejich tvorbu a zrání je důleité umístění varlat v šourku, kde je asi o 4 stupně celsia nižší teplota než v dutině břišní. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

VÝVODNÍ POHLAVNÍ CESTY Vývodní pohlavní cesty tvoří: - nadvarlata - chámovody - přídatné žlázy Nadvarlata – shromaždiště a funkční dozrávání spermií. Chámovody – trubice dlouhá asi 40 cm, probíhá od nadvarlete šourkem do zevního otvoru tříselného kanálu, prochází kanálem do dutiny břišní, kde se stáčí do pánve a ústí pod močovým měchýřem do močové trubice. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

PŘÍDATNÉ POHLAVNÍ ŽLÁZY Semenné váčky Prostata Produkují látky, které poskytují spermiím vhodné prostředí a spolu s nimi tvoří bělavou vazkou kapalinu typického zápachu, které se říká chám - semeno. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

PROSTATA Leží pod dnem močového měchýře na svalovém dnu pánve, velikost kaštanu, středem prochází močová trubice: na povrchu vazivo, uvnitř vytváří laloky svalový a žláznatý orgán produkce řídkého, mléčně zakaleného sekretu, zásadité povahy Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

PYJ – zevní pohlavní orgán muže Je tvořen jedním nepárovým a jedním párovým topořivým tělesem. Topořivá tělesa jsou z houbovité tkáně s bohatým cévním zásobením: naplnění dutinek krví – erekce kolem zevního ústí močové trubice – žalud penis v oblasti žaludu kryt předkožkou Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

Popiš obrázek: 1.________________ 2.________________ 3.________________ 4.________________ 5.________________ 6.________________ 7.________________ 8.________________ Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

POPIS OBRÁZKU: 1. močový měchýř 2. semenné váčky 3. prostata (G-bod) 4. přídavné žlázy 5. močová trubice 6. chámovod 7. nadvarlata 8. varlata Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

ODKAZY biologie.amoskadan.cz/files/bi/Pohlavni_soustava_muze.pps http://zdravi.centrum.cz/novinky/2008/7/25/clanky/soja-nici-spermie/ http://www.goasedlcany.cz/stranky/vyukove_materialy/biologie/zoologie_1/list5.html http://tn.nova.cz/magazin/hi-tech/veda/cola-jako-antikoncepce-zabiji-spermie.html http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id=565 http://www.proval.cz/ http://www.triomen.cz/priznaky-prostatickych-potizi http://www.proctusforte.cz/prostata.htm http://www.004.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2005072146 Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.