Tangram Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
Konstrukce lichoběžníku 1
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Grafický editor GIMP (13)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Délka kružnice (obvod kruhu)
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Délka kružnice (obvod kruhu)
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
VENNOVY DIAGRAMY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kvadratická rovnice Kvadratickou rovnicí s jednou neznámou x je každá rovnice tvaru: ax2 + bx + c = 0 kvadratický člen absolutní člen lineární člen Dostupné.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Puzzle – jehličnaté stromy
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hra k zopakování a procvičení učiva ( Test znalostí) Podobnost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Střední příčky trojúhelníku
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Násobilka se zvířaty 3x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Násobilka se zvířaty 8x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Násobilka se zvířaty 4x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Už to umím ! ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Transkript prezentace:

Tangram Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je to? Tangram je stará čínská hra, chcete-li hlavolam, jejímž úkolem je složit určité tvary ze základní sestavy sedmi jednoduchých rovinných obrazců.

(podle: http://tangrams.ca/inner/tanhist.htm) Trocha historie První písemné zmínky o tangramu pochází z Číny z počátku 19. století. Historie hry je však mnohem starší. Ani název není příliš jasný. Jedna verze hovoří o národu „Tanka“, jehož dívky vynikaly v této hře a díky obchodním stykům se západem se hra rozšířila do světa. Pravděpodobněji vypadá verze, že slovo vzniklo z anglického „tamgram“, který znamenal skládačku, puzzle. Tangram se do Evropy rozšířil v 19. století, kdy znovu počínal vzkvétat čilý obchod mezi Čínou a Evropou. Lidé si však spíše než hlavolam pořizovali umělecký předmět ze slonoviny, jadeitu nebo ze vzácného dřeva. (podle: http://tangrams.ca/inner/tanhist.htm)

Vyrobíme hlavolam Sestrojte na čtvrtku nebo silnější papír čtverec s délkou stran 16 cm a narýsujte do něj základní tvary podle obrázku. Vše pak vystřihněte. Seven piece Chinese Tangram puzzle drawn with vector graphics. [on-line] 2009 [cit. 2010-01-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://www.wikipedia.org/ >,< http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tangram.svg>.

§ Pravidla § Při skládání je nutné použít všech 7 obrazců. Obrazce se nesmí překrývat, ale je možné je libovolně otáčet.

Co znamená být konvexní? Existuje pouze 13 konvexních mnohoúhelníků složených z těchto sedmi tvarů. Dokázali to Fu Tsiang Wang a Chuan-chin Hsiung v roce 1942. Co znamená být konvexní? Autor © David Hanzlíček

Ostatní obrazce jsou veselejší… Autor © David Hanzlíček

Vyhrává skupina, která jako první složí 8 obrazců. Soutěž Pracujte ve skupině 2 - 4 soutěžících a z každého řádku složte dva obrazce. Vyhrává skupina, která jako první složí 8 obrazců. 1 2 3 4 Autor © David Hanzlíček

Řešení Autor © David Hanzlíček

Někomu půjde lépe počítání… 1. Spočtěte obsahy všech sedmi dílů skládanky, je–li délka strany základního čtverce 16 cm. Seven piece Chinese Tangram puzzle drawn with vector graphics. [on-line] 2009 [cit. 2010-01-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://www.wikipedia.org/ >,< http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tangram.svg>. Do

Výsledky Seven piece Chinese Tangram puzzle drawn with vector graphics. [on-line] 2009 [cit. 2010-01-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na <http://www.wikipedia.org/ >,< http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tangram.svg>.

2. Spočtěte obvod fajfky a kachny. Počítejte pro základní čtverec 16 x 16 cm. Autor © David Hanzlíček

Bez skládačky to půjde těžko… Autor © David Hanzlíček

Výsledky O (fajfka) = 48+32√2 = 16(3+ 2√2 ) cm O (kachna) = 80+16√2 = 16(5+ √2 ) cm