Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
VY_32_INOVACE_15_Kachna divoká Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.11 Název pro školu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Ptáci.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DOMÁCÍ ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hospodářská domácí zvířata – ptáci
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI70 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Květen 2013 Ročník,
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lada Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_16_15B_Ptáci - význam Téma: Přírodopis pro.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_07 07 Domácí ptáci autor: Mgr. Jana Kobylková
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_12_Zvířata
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Hospodářská zvířata.
HRABAVÍ.
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu: EU PŘ 10 Název materiálu: Hospodářská zvířata - drůbež Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí prezentace se žáci seznámí s hospodářsky významnými ptáky – drůbeží a jejich chovem. Pozná výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího. Klíčová slova: Hospodářsky významný organismus, drůbež, velkochov, malochov Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák zná plemena drůbeže, která se dnes běžně chovají. Chápe význam mezi velkochovem a malochovem, jeho klady a zápory. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 7.1.2013 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Hospodářská zvířata - drůbež Obr.1

Hospodářská zvířata Hospodářky významné organismy člověk chová pro svůj užitek jako zdroj potravy nebo surovin Takováto zvířata označujeme jako domestikovaná – zdomácnělá, ochočená Mezi hospodářsky významné ptáky patří různá plemena těchto druhů: kur domácí krocan domácí kachna domácí husa domácí Obr.2, 3

Kur domácí Kur domácí byl vyšlechtěn z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii Typická je pohlavní dvojtvárnost – kohout je ozdobnější než slepice Plemena nosná (vejce), masná (maso), ozdobná (výstavy) a smíšená (vejce, maso) Obr.4 – Kur bankivský, kohout

Výhody a nevýhody malochovu a velkochovu Malochov – chov doma na dvorku + Výhody - Nevýhody Volný pohyb Náročné na čas Kvočna se může starat o kuřata Hygienické podmínky Vyšší kvalita masa i vajec Méně vajec Žádný stres Finanční nákladnost Velkochov – drůbežárny, klece + Výhody - Nevýhody Více produktů Nižší kvalita produktů Větší kontrola Špatné životní podmínky Vejce nepřichází do styku s výkaly Uměle se urychluje vývin kuřat Nižší náklady Zvířata jsou ve stresu

Plemena kura domácího Obr.6 Česká slepice zlatě kropenatá Obr.5 Bergský kokrháč

Obr.8 slepice vlaška Obr.7 slepice bílé leghornky

Obr.9 Sasexka, kohout Obr.10 Sebritka, slepice

Krocan/krůta domácí Byl vyšlechtěn z mexického a amerického druhu krocana Samice se nazývá krůta Chová se hlavně na maso Potřebuje velký výběh Obr.11 bílá forma, samice krůty Obr.12 černá forma, samec

Kachna domácí Kachna byla vyšlechtěna z divoké kachny Je to všežravec Často se chovají na maso ve velkochovech blízko rybníků Obr.13 kačer a kačena

Husa domácí Husa je býložravec Chová se zejména pro maso, husí játra, sádlo, peří a vejce Byla vyšlechtěna z husy velké Obr.14 Obr.15

Další chované druhy drůbeže Obr.16 Perlička kropenatá Obr.17 Křepelka japonská – chov pro křepelčí vejce

Jaké jsou výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího? Zopakuj si: Obr. 18 Jaké jsou výhody a nevýhody malochovu a velkochovu kura domácího?

Řešení: Malochov + Výhody - Nevýhody Volný pohyb Náročné na čas Kvočna se může starat o kuřata Hygienické podmínky Vyšší kvalita masa i vajec Méně vajec Žádný stres Finanční nákladnost Obr. 19 Velkochov + Výhody - Nevýhody Více produktů Nižší kvalita produktů Větší kontrola Špatné životní podmínky Vejce nepřichází do styku s výkaly Uměle se urychluje vývin kuřat Nižší náklady Zvířata jsou ve stresu Zkus za domácí úkol popřemýšlet o dalších výhodách a nevýhodách. Můžeš se poradit s rodiči a příklady zapiš do sešitu. Obr. 20

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1: POSPÍŠIL, Ervín. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hen_with_chickens_in_native_breeding.jpg Obr.4: YAP, Lip Kee. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gallus_gallus_male_Kaziranga_0.jpg Obr.5: GRAEBNER, Hagen. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bergischerkraeher1.jpg Obr.6: KPRWIKI. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cesk%C3%A1_slepice_zlat%C4%9B_kropenat%C3%A1_kohout.jpg Obr.7: AUSMUS. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ARS- White_Leghorn_hen.jpg Obr.8: EVERETT, Valerie. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coming_out_of_the_hen_house.jpg Obr.9: ALPHA. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Light_Sussex_rooster_-_Collingwood_Children%27s_Farm.jpg Obr.10: ROBINSON, Mark. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Silver_Sebright_hen.jpg Obr.11: BAUER, Scott. wikimedia commons [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turkeys.jpg Obr.12: PERNAK. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krocan_%28zoo_vy%C5%A1kov_cz.%29.JPG Obr.13: LAMBDA, Beotien. wikimedia commons [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Household_of_Muscovy_Duck.JPG?uselang=cs Obr.14: LADKOR. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gooses.jpg Obr.15: SNACKS, Noodle Snacks. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Domestic_Goose.jpg Obr.16: OPENCAGE. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Helmet_Guineafowl.jpg Obr.17: TAYLAR, Ingrid. Wikipedie [online]. [cit. 5.1.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Japanese_Quail.jpg Obr.2, 3, 18, 19, 20: [cit. 5.1.2013]. Sada klipartů Microsoft Office