Působení magnetického pole na cívku s proudem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Měření střídavého proudu
Magnetické pole elektrického proudu
Vodič a izolant v elektrickém poli
Vzájemné působení těles - síla
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektromotor a třífázový proud
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Magnetické vlastnosti látek
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Póly magnetu. Magnetické pole.
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole elektrického proudu
MAGNETICKÉ POLE.
Elektromagnetické jevy
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Měřicí soustava magnetoelektrická
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Základní principy.
MĚŘICÍ PŘÍSTROJE MECHANICKÉ ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ. HLAVNÍ ČÁSTI MMP 1. MĚŘICÍ ÚSTROJÍ - elektromechanická část – převádí měřenou veličinu na mechanický pohyb.
Elektromotor Ludmila Ciglerová. Cívka s proudem ve stejnorodém magnetické poli NS + -
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM OTÁČIVÝ ÚČINEK STEJNORODÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA CÍVKU S ELEKTRICKÝM PROUDEM.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
MĚŘENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU
Póly magnetu. Magnetické pole.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Elektrické měřící přístroje
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
Elektromagnetické jevy
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Třída 4.A Písemná práce 1.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Působení magnetického pole na cívku s proudem (Učebnice strana 21 – 23) Cívka s elektrickým proudem působí svým magnetickým polem na otáčivou magnetku. Podle zákona akce a reakce by také magnetka měla působit na cívku. Cívka má ale mnohem větší hmotnost než magnetka, proto magnetka s cívkou nepohne. 4,5 Použijeme-li velmi lehkou cívku, která se může snadno otáčet, a masivní podkovový magnet. Cívku zapojíme přes spínač do elektrického obvodu pomocí dvou svislých vodičů..

Pokud cívkou neprochází proud, cívka se uvnitř magnetu volně pohybuje. Uzavřeme-li obvod cívky, cívka se svým jižním pólem natočí k severnímu pólu magnetu. Když budou proti sobě nesouhlasné póly cívky a magnetu, cívka se zastaví. + ‒ Změníme-li směr proudu v obvodu, změní se póly cívky, cívka se otočí o 180° tak, že opět budou proti sobě nesouhlasné póly magnetu a cívky. S N S N S + ‒ N Na otáčení cívky s proudem působením magnetického pole jsou založeny tzv. magnetoelektrické měřící přístroje. Užívají se k měření proudu i napětí.

Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23. Mezi póly trvalého magnetu je nehybný váleček z magneticky měkké oceli. V mezeře je otáčivá cívka navinutá na lehkém rámečku. Působením magnetického pole se cívka začne otáčet, ale jejímu otáčení brání pružinky. Když se vyrovná působení síly magnetu a síly pružinek, cívka se zastaví. Čím větší proud cívkou prochází, tím silnější je její magnetické pole a tím více se natočí z původní polohy. Ručka spojená s cívkou ukáže na stupnici hodnotu proudu, popř. napětí. Pružinky vracejí ručku do původní (nulové) polohy, když se obvod rozpojí. Ručka může být pomocí pružinek nastavena uprostřed stupnice nebo vlevo. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 23.