Vyhledávání informací na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

Internet - opakování.
INTERNET A ELEKTRONICKÁ POŠTA
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
školení internetového vyhledávače
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Vyhledávání na Internetu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Základy práce s počítačem – lekce V.
Informace – vyhledávání informací
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
 WWW – systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče;  – elektronická pošta;  Instant messaging – online (přímá, živá) komunikace.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Internetové prohlížeče
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Efektivní vyhledávání na internetu
WWW – hypertextový informační systém
Základy internetu. Základy internetu Historie začátek 60. let 20. století - zakázka americké armády na vybudování sítě, která by byla schopná fungovat.
Základní prvky internetového prohlížeče
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jak vyhledávat informace na Internetu?
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
IBM - CVUT Student Research Projects Google search by voice Tomáš Losert – Karel Beyr –
INTERNET.
Školení internetového vyhledávače
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Internet Využití sítě Internet ve vědě. Způsoby využití sítě FAX Telnet (SSH) FTP (FTPS) Telefon,ICQ, Videokonference Prohlížeče sítě WWW.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Jak vyhledávat informace na Internetu Vypracoval: Petr Boula VT-Te.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_198.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Internetový vyhledávač Google Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Jak hledat na internetu??? Hledání pomocí.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
VY_12_INOVACE_19_WEBOVÉ STRÁNKY_ INFORMAČNÍ GRAMOSTNOST _HORKÁ.
Vyhledávání v Internetu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
Internetové prohlížeče
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Vyhledávání informací na internetu

Prohlížeče internetu K prohlížení hypertextových dokumentů slouží programy zvané browsery MS Internet Explorer, Google Chrome Firefox, Netscape Navigator, Opera, Avant, ...

Vyhledávání informací na internetu K vyhledávání informací jsou určeny specializované programy - katalogy a vyhledávače

Katalog Seznamy odkazů jsou vytvářeny provozovatelem nebo uživateli a jsou pro přehlednost sdružovány do skupin podle oborů (seznam.cz, atlas.cz, centrum.cz, ...)

Vyhledávač Program automaticky "pročítá" stránky na internetu a vytváří databázi s nalezenými texty. Na dotaz uživatele nabídne výpis z této databáze tříděný podle určitých kritérií (google.com, bing.com, yahoo.com, morfeo.cz, jyxo.cz, ... )

Dotazy pro vyhledávač Základní postup při vyhledávání: ujasníme si cíl hledání - zformulujeme větu s konkrétní představou, co hledáme „vypíchneme“ klíčová slova (pozor na pravopis) zvolíme vyhledávací nástroj (existují specializované tématické vyhledávače) modifikujeme dotaz nebo možnosti vyhledávače, dokud nejsme s výsledkem hledání spokojeni

Dotazy pro vyhledávač Při formulaci dotazu můžeme uplatnit několik triků: pro zadání přesné fráze použijeme úvozovky: „Nováková Blanka“ klíčová slova můžeme spojovat logickými spojkami AND, NOT (popř. jejich obdobou +, -), OR

Dotazy pro vyhledávač Vyhledejte na Google.com: Přesnou frázi „bude-li každý z nás z křemene“ Informace o Třebíči bez zmínky o UNESCO Informace o historii třebíčského hokeje Samostatně prostudujte stránku: www.google.com/insidesearch/tipstricks/basics.html

Zásada č. 1 pro vyhledávání informací v internetu: OVĚŘOVAT, OVĚŘOVAT, OVĚŘOVAT! Informace nalezené v internetu je vhodné ověřovat z více zdrojů - publikovat je dnes tak snadné, že internet je zaplaven nesmysly a dezinformacemi …

Zdroje http://zam.opf.slu.cz/botlik/Cd-II/CD-filtrace/fi3.htm http://media02.hongkiat.com/freelancers-saving-the-internet/the-internet.jpg