ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Mechanické vlastnosti plynů.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Gravitační síla, gravitační pole Země
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Deformační účinky síly
Elektronická učebnice - II
Gravitace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
f – sekunda yveta ančincová
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Ing. Michaela Štainbruchová
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Tlaková síla, tlak..
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana FYZIKA – 7. ročník P15 Tlaková síla, tlak. Vypracoval: Mgr. Pavel Kerner ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Deformační účinky síly na těleso: Deformační účinky může vyvolat tlaková síla. Deformace tělesa může být dočasná nebo trvalá.

Tlaková síla: G Tlaková síla působí kolmo na plochu. Jako tlaková síla se velmi často projevuje gravitační síla - tíha tělesa. G = m . g g = 10 N/kg G Síla tlaková Ft

Tlaková síla, která působí na určitou plochu se projevuje jako tlak Tlaková síla, která působí na určitou plochu se projevuje jako tlak. Tlak je fyzikální veličina- značka p Tlak vypočítáme, když velikost tlakové síly vydělíme velikostí plochy , na kterou působí. p = Ft N jednotka Newton na m2 S m2 N m2 1 = 1 Pa - pascal Větší jednotky: 1 kilopascal ( kPa ) = 1000 Pa 1 megapascal ( MPa) = 1000 kPa = 1 000 000 Pa

Velikost tlaku závisí : Přímo úměrně na tlakové síle – kolikrát větší je tlaková síla, tolikrát větší je tlak Nepřímo úměrně na ploše - kolikrát větší je plocha, tolikrát menší je tlak Potřebujeme-li tlak snížit musíme zmenšit tlakovou sílu nebo zvětšit plochu, na kterou působí. Potřebujeme-li tlak zvýšit musíme zvětšit tlakovou sílu nebo zmenšit plochu, na kterou působí.

Užití zmenšení tlaku: zmenšením tlakové síly Zvětšením plochy, na kterou tlaková síla působí lyže, sněžnice, pásy u tanku a jiných vozidel, široká nebo zdvojená kola u traktoru, ….

Záchrana tonoucího při prolomení ledu:

Užití zvýšení tlaku: zvětšením tlakové síly zmenšením obsahu plochy nástroje, které pronikají do materiálu broušení nožů, seker, ostré jehly, špičky u hřebíků, špendlíků, kůlů

skalpel

http://www. ceskatelevize http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/211563230150010-mechanicky-tlak/ - 13 min

Zdroje: obrázky: www.google.cz