Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 18.1 Zmenšení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Advertisements

MS Windows.
16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
35.1 Vyhledávání na internetu
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: červen.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor:Sociální péče Ročník: 1 Informační a komunikační technologie pro 1. ročník studijního.
Základní pojmy v informatice –II.
36.1 Obsahy složitějších obrazců
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
Identifikátor materiálu: EU
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 33.1 Operační.
Diskový manažer Total Commander
19.1 MS Power Point Kde MS Word v PC najdeme: ikona, logo
55.1 Pamětné násobení a dělení (činitel x dělitel násobek čísla 10)
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Elektronická učebnice - I
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Elektronická učebnice - I
6.1 Microsoft Word 1 Kde MS Word v PC najdeme: Ikona, logo 2. 1.
10.1 Průzkumník – správa dat
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
21.1 Malá násobilka - dělení
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Anotace Žák dokáže označit text do bloku v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže označit text různými způsoby Speciální.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
INFORMATIKA 8 Kopírování souborů III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
= tabulkový procesor od firmy Microsoft pro operační systém Microsoft Windows a počítače Macintosh. Dnes se prodává hlavně jako součást kancelářského balíku.
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Komprimace souborů a složek (*.ZIP, *.RAR) Pro uchazeče o ECDL Autor: Libor Matoušek.
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 36.1 Malování.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
3.1 Periodizace dějin hudby
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Základy práce s OS Windows
WinRar WinRar slouží k: Rozdíl mezi WinRarem a WinZipem
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Komprese (komprimace) dat  komprese = zmenšení objemu dat  používá se hlavně při archivaci nebo přenosu dat  slangové alternativní termíny: (za)zipování,
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Software počítače 2 - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 18.1 Zmenšení souborů Určitě jste se již setkali se situací, kdy bylo potřeba zmenšit nějaký soubor, např. při odesílání více fotek em. K tomu právě slouží komprimace dat, neboli zazipování souborů. Při komprimaci se může zmenšit velikost souborů, takže zabírají méně místa na disku počítače, lépe se posílají po Internetu nebo se vejdou na flashku. Výhodou komprimace je, že můžete několik souborů třeba celou složku, „zabalit“ do jednoho souboru jako listy a sešity do aktovky. S takovým jedním souborem se lépe manipuluje, protože se nepoztrácejí žádné dílčí soubory. Ve vhodnou chvíli se pak archiv „rozbalí“, dekomprimuje a uživatel má zpět své původní soubory.

18.2 Co už známe – Práce se soubory Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika viz DUM Inf10 spustitelné programy textové dokumenty obrázkyinternetové stránky komprimo- vané soubory audio soubory video soubory EXEDOCBMPHTMZIPMP3AVI TXTJPGHTMLRARWAVEMPG PDFGIF Kopírování nebo přesouvání souborů 1.vyber soubor, který chceš kopírovat 2.klikni pravým tlačítkem myši na zvolený soubor (ikonu) a zvol „Kopírovat“ 3.otevři složku „Tento počítač“ a klikni pravým tlačítkem myši na adresář, kam chceš soubor kopírovat 4.zvol „Vložit“ Chceš-li kopírovat více souborů najednou, stiskni klávesu CTRL a levým tlačítkem myši klepni postupně na jednotlivé složky, nebo soubory, které si přeješ zahrnout do výběru. Kopírování nebo přesouvání souborů 1.vyber soubor, který chceš kopírovat 2.klikni pravým tlačítkem myši na zvolený soubor (ikonu) a zvol „Kopírovat“ 3.otevři složku „Tento počítač“ a klikni pravým tlačítkem myši na adresář, kam chceš soubor kopírovat 4.zvol „Vložit“ Chceš-li kopírovat více souborů najednou, stiskni klávesu CTRL a levým tlačítkem myši klepni postupně na jednotlivé složky, nebo soubory, které si přeješ zahrnout do výběru.

Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 18.3 Nové pojmy – Komprimovaní KOMPRIMACE Zmenšení velikosti souborů. BEZZTRÁTOVÁ Data budou po rozpakování absolutně identická s těmi, která jsme pakovali. (Textové soubory do souboru zip nebo rar.) Na tu se zaměříme. ZTRÁTOVÁ Výsledná data ztrácejí část své původní kvality. (obrázky, videa, hudba) zip, rar přípony souborů, archivů vzniklé komprimací. WinZip, WinRAR či WinArj nejznámějšími komprimačními programy

18.4 Komprimování a dekomprimování souborů Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Soubory zip: Klepni pravým tlačítkem myši na soubor nebo složku, přejdi na Odeslat a pak klepni na Komprimovaná složka (metoda zip). Chceš-li ze složky extrahovat jeden soubor, otevři poklepáním komprimovanou složku. Potom přetáhni soubor nebo složku z komprimované složky do nového umístění. Pokud chceš extrahovat celý obsah komprimované složky, klepni na ni pravým tlačítkem myši, vyber příkaz Extrahovat vše a sleduj instrukce. WinRAR Je nejznámějším programem pro kompresi a dekompresi dat. Data zabalí do archivu rychle a s co nejmenší možnou velikostí. Přípona RAR. Je placený program (stojí cca téměř 1000 Kč), který je však plně funkční i po uplynutí zkušební lhůty. Při každém spuštění pak ale uživatele upozorňuje, že je třeba zakoupit licenci.

18.5 Cvičení – komprimování Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 1.Určitě máš z prázdnin fotky, které stojí za zhlédnutí. Vyber 10 nejzajímavějších, zkopíruj je do jedné složky s názvem prazky, tuto složku zkomprimuj a pošli mi mailem. 2.Najdi na školním serveru S:\ soubory, které mají příponu zip nebo rar. 3.Vymysli alespoň tři situace, kdy je vhodné soubory komprimovat?   

18.6 Pro šikovné – Total Commander – komprimace souborů Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Vyzkoušej si pokročilejší komprimace, dekomprimace pomocí programu Total Commander.

18.7 CLIL – How to Compress Large Files Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatics 1)Right-click the desired file(s) 2)Go to Send To and select Compressed (zipped) Folder. 3)Locate the compressed file in the same folder as the original. CompresskomprimovatDesiredpožadovanýZippedzazipovaný FilessouborySend toodeslatFoldersložka Right-clickklepnout pravým tlačítkem myši SelectvybratLocateumístit

18.8 Test – Zmenšení souborů 1)Soubor s příponou zip je obvykle: a)audio soubor b)video soubor c)komprimovaný soubor d)spustitelný program 2) Jaký formát nepoužíváme ke kompresi souborů? a)Zip b)Rar c)Exe d)žádný 3) Komprimace souboru znamená: a)zmenšení souboru b)zvětšení souboru c)kopírování souboru d)přesunutí souboru 4) Mezi nejznámější komprimační programy patří: a)WinDAR b)WinRAR c)WinART d)Windows 5) Co znamená termín extrahovat? a)zmenšovat soubory b)rozbalovat soubory c)přejmenovat soubory d)smazat soubory 6) Který z formátů je zmenšený zvukový soubor? a)Wave b)Avi c)Mp3 d)Wmw Správné odpovědi : Test na známku 1c2c3a 4b5b6c Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika

Zdroje: Informatika pro základní školy 1, Jiří Vaníček, Petr Řezníček, Computer Press, a.s. Brno, 2004, ISBN slide 1, , obrázky z databáze klipart Zdroje: Informatika pro základní školy 1, Jiří Vaníček, Petr Řezníček, Computer Press, a.s. Brno, 2004, ISBN slide 1, , obrázky z databáze klipart 18.9 Použité zdroje, citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika

18.10 Anotace AutorMgr. Marie Makovská Období01 – 06/2013 Ročník9. ročník Klíčová slovaZmenšení souborů, zazipování souborů, archivování, komprimace dat, zip, rar, zabalení souborů, zabalit, zapakovat AnotacePrezentace popisuje, co znamená komprese souboru, a zaměřuje se na provádění bezztrátové komprese. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika